Brent ham petrolü 105, ABD petrolü 95 dolara kadar tarihî düşüşler sergiledi. Altının onsu 1.462, gümüş ise 33 doları gördü. Moral veren ABD tarım dışı istihdam verisi ise toparlanma sağladı.Başta petrol, gümüş ve altın olmak üzere emtia fiyatları, yatırımcıların küresel büyümenin yavaşlayacağı endişesiyle topluca satışa gitmelerinin ardından sert değer kaybetti.
ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde artmasının verdiği moralle dün bir miktar toparlandı. Brent petrolünün varil fiyatı önceki gün 12 dolar gibi rekor bir düzeyde gerileyerek 110 doların altına indikten sonra dün 105 dolara kadar geriledi, ardından toparlanarak tekrar 110 doların üzerine çıktı. 95 dolara kadar gerileyen ABD ham petrolü de yeniden 100 doların üstünde. Petrol fiyatları şubat ayından nisanın sonuna kadar yüzde 35 değer kazanmıştı. Libya'daki iç savaş, Ortadoğu ve K.Afrika'daki halk hareketleri ve doların değerinin düşük olması yüzünden petrol fiyatları 2008'den bu yana en yüksek seviyelerine erişmiş, Brent petrolünün varili 127 doları ve ABD petrolünün varili de 114 doları geçmişti.
Önceki gün 5 dolara yakın değer kaybederek şu ana kadarki en sert düşüşü kaydeden gümüş de dün 33 doları gördükten sonra 35 doların üzerine toparlandı. Gümüşün ons fiyatındaki haftalık kayıp yüzde 28'e ulaşırken, bu 1975'ten beri en büyük haftalık kayıp olarak kaydedildi. Önceki gün 1.462 dolara kadar düşen altının onsu ise dün 1.488 dolara yükseldi. Hafta başında ons fiyatı 1.577,57 dolarla rekor kıran altının ons fiyatının haftalık kaybı yüzde 5'i buldu.
Petrol ve diğer emtiaların fiyatlarının düşmesinde Avrupa ve ABD'den gelen zayıf ekonomik veriler etkili oldu. Almanya'da sanayi siparişlerinin mart ayında beklenmedik biçimde düşmesi, ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının 8 ayın en yüksek seviyesine ulaşması emtia fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu. Açıklanan zayıf verilerin ardından ABD ekonomisinin ne durumda olduğu konusunda endişeler ve spot gümüş fiyatlarının nisan sonundaki zirveye kıyasla yüzde 30 gerilemesi, piyasalarda satışa yol açtı. Önceki günkü sert düşüşün ardından yatırımcıların dikkati ise ABD ekonomisi hakkındaki endişelerin haklı olup olmadığı konusunda gösterge olacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı. Verinin beklentilerin üzerinde artması piyasaları rahatlattı.
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre nisanda tarım dışı istihdam 244.000 ile beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı yüzde 9 ile yine beklentilerin üzerinde açıklandı. Uzmanlar, El Kaide lideri Üsame bin Ladin'in öldürülmesine bir misilleme olmamasının petrol yataklarının güvenliğine ilişkin kaygıları azaltmasının ve ABD Doları'nın önemli para birimleri karşısında değer kazanmasının petrol ve emtia fiyatlarının düşmesinde rol oynadığını düşünüyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), petrol piyasalarını fiyatları düşürmeyi ve akaryakıt enflasyonunun ekonomik büyüme üzerindeki etkisini gidermeyi istediğine ikna etmek için resmi üretim limitlerini artırmayı düşündüğü yönündeki haberler de fiyatları düşürüyor.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin önceki gün kısa vadede faiz artırım sinyali vermemesiyle Euro/dolarda da sert düşüş görüldü. Parite dün 1,4457 seviyelerini test etti. Trichet, politika faizini yüzde 1,25'te tutma kararının ardından düzenlenen toplantıda fiyat istikrarını yakından takip ettiklerini söyleyerek, para politikasının sıkılaştırılması konusunda beklendiği kadar sert açıklamalarda bulunmadı.
Avrupa, petroldeki düşüşten memnun
Euro Bölgesi merkez bankaları Başkanları, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşten memnun olduklarını, petrol fiyatındaki düşüşün enflasyonun sakinleşmesine yol açabileceğini belirttiler. Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen bir konferansa katılan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, yüksek petrol fiyatlarının, ücret taleplerini destekleyerek enflasyonun yükselmesi için baskı oluşturabileceğine işaret etti. Trichet, "Petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş, kesinlikle enflasyon olmak üzere bütün sebepler dikkate alındığında iyi. Sadece hemen değil aynı zamanda orta vadede ikincil etkileri tehlikesi bakımından. Ayrıca toparlanmanın güçlenmesi bakımından iyi, çünkü petrol ve emtia fiyatlarındaki herhangi bir yükselişin enflasyonist etkisi ve (büyüme) üzerinde baskıcı etkisi bulunuyor.'' dedi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) delegeleri de, yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomiye zarar verebileceği ve uzun vadede alternatif yakıt kullanımına yönelimi hızlandıracağı için petrol fiyatlarındaki düşüşten memnun olduklarını belirttiler. Bir delege, "Fiyat çok yükselmişti, 120 dolar küresel ekonomiyi etkileyebileceği için tüketiciler açısından iyi değil. Fiyatın 90 ila 100 dolar olması ideal.'' yorumunu yaptı.