Putin, parlamentonun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Rusya'nın dünyada nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarını desteklediğini belirtti.
İran ile ABD arasında, İran'ın nükleer programı nedeniyle yaşanan gerginliğe dolaylı yoldan değinen Putin, ''Güç kullanma yöntemleri çok nadiren arzu edilen sonucu verir ve sonuç genellikle güç kullanmaya neden olan tehditten daha kötüdür'' dedi. Konuşmasında Rusya'daki iç meselelere de değinen Putin, ne iş çevrelerinin, ne de iktidarın halkın beklentilerini karşılayabildiğini belirterek, ''Ancak, son günlerde alınan aktif önlemler sayesinde durum biraz düzeldi. Biz kısa yollarla zengin olmuş birilerinin yaralı yerlerine bastık'' diye konuştu.
Rusya'da nüfusun azalmasına da değinen Putin, ''Rusya, anne sağlığı hakkında düşünmelidir. Çoğu zaman doğum yapmak isteyen kadınlar işlerini terk etme korkusuyla bundan vazgeçiyor. Yeni doğan her çocuk için maddi destek artırılmalı. İkinci çocuğu olan annelerin özellikle desteklenmesi gerekiyor. Devletin verdiği maddi destekle çocukların yaşamı, eğitimi, eğlencesi gibi sorunların çözümünde hiçbir problem çıkmaması gerekiyor. Her çocuğa devlet tarafından ayrılan maddi destek en az 250 bin ruble (yaklaşık 13 bin YTL) olmalıdır'' dedi. Etnik çatışmalar, terörizm ve milliyetçilikle ilgili tehlikeleri ''yeni tehditler'' diye adlandıran Putin, ''Birileri Rusya'nın bu sorunların içinde batmasını çok istiyor. Kitle imha silahlarının yaygınlaşması sorununun altında da ciddi tehlikeler yatmakta. Biz, kitle imha silahlarının yaygınlaştırılmamasının taraftarıyız'' diye konuştu.
Rusya'nın askeri sorunlarına da değinen Putin, şunları kaydetti:
''Ordunun yenileştirilmesi öncelikli görevlerimizdendir. Ancak biz savunmayla ilgili sorunlarımızı sosyal ve ekonomik alanlara zarar vererek çözemeyiz. 2009 yılından itibaren Rusya ordusu profesyonel ordu ilkelerine göre yapılandırılmaya başlayacak.'' Putin, konuşmasında dış politikaları hakkında da şöyle konuştu: ''Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) alanındaki tartışmalar bugüne kadar devam etmekte. Ancak, bölgesel sorunlar şu ana kadar Rusya tarafından çözüldü ve biz buna gelecekte de devam edeceğiz. İşbirliği yoluyla çözebileceğimiz sorunları, bizim yerimize başkası çözemez. BDT Ortak Güvenlik Anlaşması iyi bir zemin oldu. Rusya'nın dış politikasında, ABD, Çin ve AB başlıca ortaklardır. Bu ülkelerle sürekli diyalogumuz var. İşbirliği ve ticaret hacmini yükseltmeye çalışıyoruz.'' Putin, konuşmasının sonunda, ''Ne bu, ne de önceki hitaplarım anı konuşmaları değildir. Bu hitabımda, Rusya'nın önümüzdeki on yılların politikasının zemini bulunmaktadır'' diye konuştu.