Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,5857
EURO
39,9388
IMKB
10.580,000
ALTIN
3.456,940
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
RUS GENERALİN, ERMENİ RAPORU
RUS GENERALİN, ERMENİ RAPORU
 
Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkanı Tuğgeneral Leonid M. Bolhovitinov'un 11 Aralık 1915 Tarihli Resmi Ermeni Raporu
 
19.4.2009 - 07:45

Mehmet Perinçek, Ermeni Meselesi ile ilgili Rus belgelerini gündeme getimeye devam ediyor. Perinçek, "11 Aralık 1915 Tarihli Resmi Ermeni Raporu" kitabında Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkanı Tuğgeneral Leonid M. Bolhovitinov’un bir raporunu okuyucuya sunuyor. Perinçek, 11 Aralık 1915 tarihli raporu, Rus Genelkurmay Arşivi’nde bulmuş. Rapor, tıpkı kitabın sonunda yer alan fotoğraflar gibi, dünyada ilk defa yayımlanıyor.

Rus üst düzey askeri yetkilileri Çar’a şikâyet
Perinçek’in titiz icelemesini sayesinde Birinci Dünya Savaşı esnasında Ermeni önderlerin, Ermeni gönüllü birliklerinin Türklere ve Kürtlere karşı giriştiği saldırılara izin vermeyen Rus üst düzey askeri yetkililerini Çar’a şikâyet etmek için bir rapor düzenlediklerini öğreniyoruz. Bolhovitinov’un raporu, hem bu Ermeni raporunu hem de ona verdiği yanıtları içeriyor. Nitekim arşivde bulunan özgün metin iki sütundan oluşuyor. Bolhovitinov sol sütunda Ermeni iddialarını aktarıyor, sağ sütundaysa bu iddialara yanıt veriyor. Burada dikkat edilmesi gereken Bolhovitinov’un, raporun yazıldığı tarihte, Türklerle savaşmakta olan bir ordunun komutanı olmasıdır. Kısacası rapor, iç yazışmadır ve propaganda amacı taşımıyor.

Halkını ateşe sürmek
Perinçek’in kitabı iki açıdan önemlidir. Birincisi, Bolhotinov’un aktardığı Ermeni Raporu sayesinde söz konusu dönemde Ermeni gönüllü birliklerinin oynadığı rol yoruma gerek kalmaksızın ortaya çıkmaktadır. Raporu hazırlayan Ermeni önderleri, savaş esnasında Rus ordusunun yanında saf tuttuklarında “nereye gittiklerini, nasıl korkunç bir sınavdan geçeceklerini bildiklerini” söylüyorlar. Buna göre Ermeniler “her şeyi riske atarak Türkiye’den kesin olarak vazgeçmiştir”.

Bu karardan sonra Ermenilerin “Türkiye’de ya da Türkiye’yle yaşamaları” mümkün değildir. Ayrı bir devlet kurmaktan ya da ölmekten başka çare kalmamıştır. Ayrı bir devlet ise ancak Rusya’nın kesin zaferiyle mümkündür. Rapora göre bu yüzden, gönüllü birlikleri pratiğinin de gösterdiği gibi, Ermeniler Rusya’nın en sadık müttefikidir. Ama Rusya bu sadakate gereken önemi vermemekte, Ermeni gönüllü birliklerinin Müslüman halka karşı giriştiği kıyım hareketine zorluklar çıkartmaktadır.

Bağımsız Ermenistan fikri Londra'da doğmuştur.
Belgelerin diğer bir önemli yanıysa Bolhotinov’un söz konusu rapora verdiği yanıtlarda gizlidir. Bolhotinov, Ermeni Meselesi’nin İngilizler tarafından yapay olarak oluşturulduğunu net bir biçimde tespit etmektedir. 1890’lı yılların başına kadar Türkiye’de Ermeni Meselesi hiç yoktur veya daha sonraları ulaştığı noktadan çok uzaktır. “Bağımsız Ermenistan” fikri Londra’da doğmuştur. Bu tarihten sonra Ermeni liderleri, İngiltere’nin ve Avrupa diplomasisinin çıkarları uğruna, kendi halklarını ateşe sürmüştür. Bu dönemde Ermeni önderleri sadece kan dökmeyi hedeflemektedir. Bütün stratejileri, bu yolla Avrupa’nın müdahale etmesinin önünü açmaktan ibarettir. Bolhotinov’a göre Müslümanların Ermenilere yönelik zulmü, Ermeni önderlerin sonunu bile bile bilinçli olarak yaptığı faaliyetlerin bir sonucudur. Ermeni elebaşları, kendi ektiğini biçmiş, siyasi hayalleri için sivil soydaşlarının hayatı ve refahıyla oynamıştır.


Bolhotinov’un raporunun bir diğer önemiyse karşılıklı boğazlaşmalar ve tehcir ile ilgilidir. Bolhotinov öncelikle kayıplar söz konusu olduğunda Ermenilerin “abartma özelliğinin dikkate alınması gerektiğini” ifade etmektedir. Birinci Dünya Savaşı esnasında Ermeni gönüllü birlikleri Müslüman halka karşı vahşice bir kıyıma girişmiştir. Üstelik bu kıyım ve yağma siyaseti o kadar dayanılmaz bir noktaya gelmiştir ki sonunda Rus askeri yetkilileri müdahale etme gereğini hissetmiştir. Aslında Bolhotinov’un raporu Rusya sınırları içindeki Türklere ve Kürtlere yönelik Ermeni kırımının tehcire tepki olarak yapıldığı iddiasını açık bir biçimde yalanlamaktadır.

Çünkü Bolhotinov’un raporunda sözü edilen olayların çok büyük bölümü tehcirden önceki dönemde geçmektedir. Öte yandan Bolhotinov Ermeni gönüllü birliklerinin sivil halka karşı giriştiği vahşetin her türlü izanın ötesinde olduğunu da belirtmektedir. Söz konusu gönüllü birliklerin disiplinsizlik, korkaklık, hırsızlık ve gasp gibi “asker şerefine yakışmayan” işlerine sıkça rastlanılmaktadır.

Ama işgal edilen Türk topraklarındaki Müslüman sivil halka karşı giriştikleri tecavüzler dayanılmayacak bir noktaya ulaşmıştır. Ele geçirilen yazışmalar gönüllülerin Kürt nüfusun neredeyse tamamını imha etmeyi planladığını göstermektedir. Üstlerine yazdığı raporda Bolhotinov bu tür davranışların bölgeyi kontrol etmelerini zorlaştırdığını ama Ermeni gönüllü birliklerinin bu durumu hiç önemsemeden ve hiçbir uyarıyı kabul etmeden saldırılarını sürdürdüğünü ifade etmektedir.

Her nisan ayında “Avrupa diplomasisi” yeniden hareketlenir ve Ermeni Meselesi ile ilgili tartışmalar daha bir alevlenir. Kitap, hararetin arttığı şu günlerde dikkatle okunması gereken bir kaynak olarak öne çıkıyor. (Haluk Hepkon)/internethaber

Kitapla ilgili detaylar.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TYGACİL İSİMLİ İLAÇ GERİ ÇEKİLİYOR

MTA İŞÇİ ALACAK

'ENGELLİLİK ORANI' TARTIŞMALARI , MECLİS'TE
»  HASTANEYE 5 DEFADAN FAZLA GİDENLERE TAKİP
»  TOPUKLU AYAKKABI'YA DİN VETOSU!
»  KARS'TA FIKRA GİBİ TUTUKLAMA!
»  İŞTE İŞSİZ BIRAKILMANIN FOTOĞRAFI...
»  SAĞLIK PERSONELİNE YENİ DÜZENLEME
»  EVLİLİK PROGRAMINDA ŞOK OLAY!
»  UZAY DA TANRININ ELİ
»  KOLUN DA KULAK BÜYÜTÜYOR
»  KARAYOLUNDA İNANILMAZ KURTARMA OLAYI
»  "SES ÇIKARTAN TOPUKLU AYAKKABI CAİZ DEĞİL" FETVASI
»  1 MAYIS'TA TAKSİM'DEYİZ
»  KART BOCUNU ÖDEMEK İÇİN AKIL ALMAZ YÖNTEMLER!
»  BİNLERCE YUNUS, GEMİYİ BÖYLE KURTARDI
»  AMBULANS HELİKOPTER KOMEDİSİ
»  ASPİRİN HAKKINDAKİ ŞOK GERÇEK
»  KENE AVCISI BÖCEKLER, DOĞAYA BIRAKILDI
»  KONUT ALMANIN TAM ZAMANI
»  O 21 YAŞINDA BİR BEBEK
»  OGS KULANANLAR DİKKAT!
»  AĞRILI MUCİT TAMİRCİDEN "BATMAN" TARZI OTOMOBİL
»  AKCİĞERİNDE AĞAÇ YETİŞMİŞ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.