Bütçenin en büyük kamburlarından biri olan Sosyal Sigortalar Kurumu'nda yolsuzlukların önüne geçmek için yapılan bir operasyonda ilginç bir gelişme yaşandı.
Mersin Sosyal Sigortalar İl Müdürlüğü'nde, ölen kişilerin primlerini sigortalılara aktararak emekli maaşına bağlayanlara yönelik hazırlanan müfettiş raporları ortadan kaldırıldı. Mesai bitiminde kurum binasında kalan personel, olayla ilgili soruşturmayı yürüten müfettişin odasının kapısını kırıp evrakların bazılarını yırttı. Evraklardan bir kısmının da tuvalette yakılmaya çalışıldığı belirlendi. Konuyla ilgili memurlar hakkında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturma sürüyor.
Yaklaşık 2 ay önce gerçekleşen olay şöyle gelişti: SSK yönetimi, ölen kişilerin primlerini bilgisayar üzerinden sigortalılara aktarıp sahte hizmet oluşturan memurlar hakkında işlem başlattı. 20 kişiden fazla sigortalıyı hayalî prim yatırarak emekli eden ekip hakkında inceleme yapmak için müfettiş görevlendirilerek Mersin'e gönderildi. Müfettişin yaptığı incelemelerin ardından tutulan raporların ilgili birimlere gönderilmesine kısa süre kala ortadan kaldırıldığı öğrenildi. Sahte hizmet oluşturanlara yönelik olarak tutulan belgelerin saklandığı odanın kapısı kırılarak içeri girildiği ve belgelerin bir kısmının yakıldığı, bir kısmının da yırtılarak imha edildiği bilgisine ulaşıldı. Konu hakkında Zaman'a bilgi veren üst düzey bir SSK yetkilisi, yakılan belgelerin ikinci nüshalarının teftiş kurulunda bulunduğunu söyledi. Yetkili, yapılan incelemelerde en az 20 kişinin sahte hizmetle emekli aylığına bağlandığını kaydetti.
Kurum yetkilileri, SSK'dan haksız kazanç elde etmeye çalışan kişilerin sayısında ciddi artış gözlendiğini söyledi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, bazı kişiler, emekliliğine 2-3 yıl kalmış vatandaşlara gidip, "Primini kendin yatırman kaydıyla seni şirketimde sigortalı gösterip emekli olmanı sağlayacağım." diyerek prim parası topluyor. Şirket yetkilisi, SSK giriş bildirgesini kuruma verip sigortalının girişini yapmasına rağmen prim borcunu ödemiyor. Kurumda anlaştığı bazı görevliler aracılığıyla ödenmiş gibi gösteriyor. SSK'ya gidip giriş bildirgelerinin verildiğini gören vatandaşlar ise prim parasını her ay işverene ödeyip emekli olacağı günü bekliyor. Emeklilik günü geldiğinde kuruma başvurup emekli oluyor. Ancak kurumda yapılan ayrıntılı incelemede bu kişilerin primlerinin yatırılmadığı tespit ediliyor. Yetkililer, vatandaşların benzer tekliflerle gelen kişilere kanmamaları ve kuruma gelip primlerinin yatıp yatmadığını kontrol etmeleri uyarısında bulunuyor.
Deştikçe yeni yolsuzluklar çıkıyor
Sosyal Sigortalar Kurumu'nda yapılan operasyonlarda her geçen gün yeni bir yolsuzluk ortaya çıkarılıyor. Şubat ayı başında SSK'nın milyonlarca YTL zarara uğratıldığı gerekçesiyle yapılan 'Yama Operasyonu'nda müfettişlerce yapılan soruşturmanın evrakları çeteye ait ev ve işyerlerinden çıktı. Soruşturmada bir yara bandının kuruma 10 bin YTL'ye fatura edildiği belirlendi. Sağlık karnesi bilgilerini kullanarak ilgisi olmayan kişileri hastanelerde ameliyat edilmiş gibi gösteren organizasyonun, kurumu 800 bin YTL zarara uğrattığı tespit edildi. Geçtiğimiz günlerde de Gaziantep SSK'dan sahte belgelerle emekli olduğu belirlenen 2 bin 450 kişinin emekliliği iptal edildi. Kurum müfettiş ve avukatlarının 6 ayı aşkın bir zamandan beri sürdürdüğü soruşturma kapsamında, şu ana kadar 2 bin 450 kişinin hayalî işyeri ve sahte belgelerle emekli olduğu tespit edildi. Bu kişilerin emeklilikleri iptal edildi ve kendilerine ödenen maaşların yasal faiziyle geri alınması için gerekli girişimlere başlandı. Olaya 13 muhasebecinin adının da karıştığı ifade ediliyor.