İlaç yolsuzluğuna büyük darbe
Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumlarının giderek yoksullaşmasına ve çökme aşamasına gelmesindeki asıl suçlular ilaç şirketleri, ve ilaç ihalelerinde ve satışlarında yapılan yolsuzluk ve hırsızlıkların olduğu iyice ortaya çıktı.
İşte bunlardan "Derman-33" adlı operasyon çerçevesinde izmir, Hatay, Diyarbakır ve Anamur'da aralarında doktor, eczacı, eczacı kalfası, sağlık çalışanı ve ilaç mümessillerinin bulunduğu şüphelilerin, yeşil kart reçetelerine toplu ilaç yazarak tarihi geçmiş ilaçları piyasaya sürdükleri, sahte bandrol ve kupürle ilaç sattıkları ileri sürüldü.
Mersin Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışmalarda; Mersin'de bazı şahısların menfaat karşılığı usulsüz olarak rapor ve reçete yazdırdığı, yazılan bu rapor ve reçetelerin eczane sahipleri ya da çalışan kalfalarınca komisyon karşılığında temin edildiği, temin edilen bu usulsüz rapor ve reçetelerdeki yazılı bulunan ilaç bedellerinin faturalandırıldığı tespit edildi.
Soruşturma çerçevesinde yapılan takiplerde, ilaçların piyasada ilaç simsarı tabir edilen şahıslara verildiği, simsarlar tarafından eczanelerden temin edilen faturalandırılmış kupürü kesik durumdaki ilaçlara sahte kutu temin edildiği ve ardından önceden sipariş aldıkları ecza depolarına ilaçları teslim ettikleri anlaşıldı. Olayı incelemeye alan polis, aynı zamanda bazı ilaç firması mümessillerinin çalıştıkları firmalarca üretilen ilaçların satışını artırabilmek ve böylece daha fazla kazanç temin etmek amacıyla, usulsüz reçete ve sahte sağlık kurul raporu düzenlettirdikleri, ilaç simsarlarından gelen sahte, son kullanma tarihi geçmiş ya da daha önceden faturalandırılmış ilaçları sahte fatura ile belgelendirerek tekrar iç piyasaya sürdükleri veya yurt dışına gönderilmek üzere diğer illere sattıkları saptandı.
u eylemleri gerçekleştirmek üzere, ilaçlara sahte kutu ve kupür yapmak için basım makinesi imal ettikleri, böylece ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını milyonlarca YTL dolandırdıkları tespit edilen şüphelilerin yakalanması amacıyla "Derman-33" adı altında operasyon düzenlendi. Mersin, İstanbul, İzmir, Hatay ve Diyarbakır illeri ile Mersin'in Anamur ilçesinde eşzamanlı düzenlenen operasyon kapsamında; Mersin'de 41, İzmir'de 2, Hatay'da 2, Diyarbakır'da 1 ve Anamur'da 1 kişi olmak üzere toplam 47 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Mersin'de görevli 3 doktorun da bulunduğu belirtilirken, ayrıca şüphelilerin eczacı, eczacı kalfası, sağlık çalışanı, ilaç mümessilleri ve ilaç simsarları olduğu belirtildi.
Operasyonda ayrıca; 15 bin 910 kutu değişik firmalara ait kupürü kesilmiş ilaç, 8 milyon 350 bin YTL değerinde son kullanma tarihi geçmiş eczane ürünü, 551 adet değişik şahıslar adına düzenlenmiş sağlık kurulu raporu, 3 bin 157 adet kesik ilaç kupürleri, 130 adet başka şahıslara ait sağlık karnesi, 5 adet bilgisayar,1 adet 7.65 mm çapında tabanca, 3 adet MKE yapımı 7.65 mm çapında dolu fişek, 1 adet 9 mm çapında Browning marka tabanca ve tabancaya ait 1 adet şarjör, 5 adet MKE yapımı 9 mm çapında dolu fişek ele geçirildi.
Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından "Suç işlemek amacı ile örgüt kurma, bozulmuş değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticaretini yapma, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma veya satma, sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi, para ve kıymetli damgaları yapmaya yarayan araçları üretmek, resmi belgede sahtecili"' suçlarından adliyeye sevk edildi.
Emniyet Müdürlüğü açıklamasında, "Yasa ve ahlak dışı ticaretle insan sağlığını hiçe sayan, kamu maliyesini sömüren toplum düşmanlarına karşı mücadelemiz, azim ve kararlılık içerisinde sürdürülecektir. Ayrıca, kanunsuz ve ahlak dışı eylemleri gerçekleştiren şüphelilerin, delil ve kanıtlarla birlikte yüce yargının huzurunda hesap vermeleri için Türk polisi olarak tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimiz dahilinde de tüm imkan ve kaynaklar seferber edilecektir" denildi.