Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,5880
EURO
40,0155
IMKB
10.438,000
ALTIN
3.435,770
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SOĞAN, GÖZ YAŞARTTI
SOĞAN, GÖZ YAŞARTTI
 
Türk sofralarının vazgeçilmezi, özellikle orta ve alt gelir grubunun gözde yiyeceği olan kuru soğan, üreticilerini üzüyor. Geçen yıl beklediklerini bulamayan üretici, bu yıl ise hüsrana uğradı.
 
18.6.2005 - 12:00
Yörede yaklaşık 300 bin dekar alanda yapılan kuru soğan üretiminde rekoltenin yüksek olmasına karşın, pazarlamada yaşanan sorunlar, üreticilerin sıkıntılı günler yaşamasına neden oluyor. Kuru soğan üretimindeki arz fazlalığı, fiyatlarda büyük düşüşe yol açarken, üretici el emeğinin karşılığını alamadığı gibi zarar ettiğini, tüccarın da bu ürüne karşı yüzünü çevirdiğini belirtiyor. Üreticiler, kuru soğanın kilogram maliyetinin yaklaşık 20 YKr olmasına karşın tarlada 6 YKr, pazarda ise 10-15 YKr'den alıcı bulabildiğini bildiriyorlar. Adana'nın Ceyhan İlçesi yakınlarında soğan üreticiliği ve tüccarlığı yapan Süleyman Şimşek, geçen yılı zararla kapatan soğan üreticisinin bu yıl zarardan da öte hüsrana uğradığını söyledi. Şimşek, yaklaşık 20 yıldır soğan ve patates üreticisi olduğunu, ancak son 2 yılda yaşadığı sıkıntıyı hiçbir zaman yaşamadığını belirterek, şöyle devam etti: ''Soğanı 2003 yılında 90 YKr ile 1 YTL arasında sattık. Bugün ele geçen para tarlada çalıştırılan işçinin maliyetini bile karşılamıyor. Bu nedenle üretici bu paradan da vazgeçti ve soğanı tarlada sökmeden, çürümeye bıraktı. Ürünü toplayan üretici, düşük fiyat nedeniyle ürününü pazarlamak yerine maliyeti kurtarma düşüncesiyle tarlasında bekletmeye başladı. Şu an en büyük umudumuz ihracat desteği verilmesi. Aksi takdirde iki yıldan beri birikimini harcayan üretici tarlasını satmak zorunda kalacak.'' Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise, soğanın piyasanın ön belirleyicisi konumunda olduğunu, soğandaki sıkıntının diğer ürünlere de yansımasının endişesini taşıdıklarını kaydetti. Tüccarın da nakliye masrafını karşılayamadığı için ürüne sırtını çevirdiğini anlatan Barut, bu tür sorunların önüne geçmek için en kısa zamanda tarımda bölgelere göre ekim desenlerini oluşturularak, ürün planlamasına gidilmesi gerektiğini bildirdi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SICAK PARA YÖNÜNÜ MEVDUAT'A ÇEVİRDİ

IMF DANIŞMANI YÜZDE 9 BÜYÜMEYE İNANMIYOR

SEYDİŞEHİR'İ BAŞBAKAN'IN HEMŞEHRİSİ ALDI
»  40 MİLYON ABD'LİNİN KREDİ KARTI BİLGİLERİ ÇALINDI
»  TELEKOM PAZARLIĞI BAŞLADI
»  MOTORİN'E YİNE ZAM!!!
»  GÜNDAY: “5 AYDA 46 BİN ESNAF KEPENK KAPATTI”
»  EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELİYOR
»  KARAMEHMET PİYASAYI KIZIŞTIRIYOR
»  BABACAN, BRÜKSEL SINAVINDA...
»  BANKALARIN KAR BİLANÇOSU
»  ÖZEL OKUL'DA KDV KAGASI!!
»  ERZİN ÖZİNCE:"TEZGAH ALTI- ÜSTÜ FAİZ SERBEST OLSUN"!!
»  ŞENER: ''1980'DEN SONRA KİT'LER KÖTÜ YÖNETİLDİ''
»  ŞENER: ''1980'DEN SONRA KİT'LER KÖTÜ YÖNETİLDİ''
»  FAİZ DÜŞTÜ,KİRA ÇIKTI!!
»  DOLAR'IN GELECEĞİ PARLAK
»  "TÜPRAŞ'IN SATIŞI VATAN HAİNLİĞİ"!!
»  IMF İLE GÖRÜŞMELER TAMAMLANDI... 800 MİLYON DOLAR'IN SERBEST BIRAKILMASI BEKLENİYOR
»  GSM'CİLERDEN MALİYE'YE VERGİ ÖFKESİ
»  BENZİN'E 10 GÜNDE 2. ZAM!!!
»  UZAN'LARIN ÇİFTLİĞİ ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI'NA DEVREDİLDİ
»  ÇİFTÇİLERE MÜJDE!!!
»  BENZİNİN RAFİNERİ ZAMMI! POMPAYA YÜZDE 1,1 ORANINDA YANSIYACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.