Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRK-İŞ'TEN GÜL'E 'VETO' TALEBİ
TÜRK-İŞ TEN GÜL E  VETO  TALEBİ
 
Sosyal güvenlik yasasını veto etmesini ve Taksim'de 1 Mayıs kutlaması istedi.
 
21.4.2008 - 12:05
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret eden Türk-İş yönetimini, Gül’den, sosyal güvenlik yasasını veto etmesini ve 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması için destek istedi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret etti. Türk-İş yönetimi, Gül’den, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nu yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye iade etmesini istedi. Türk-İş yönetimi ayrıca, 1 Mayıs’ın tatil ve bayram ilan edilmesi ile Taksim’de kutlanmasına ilişkin yasal izin taleplerini de aktardı.

Ziyarette Gül’e, Genel Başkan Mustafa Kumlu ile Genel Sekreter Mustafa Türkel’in imzasını taşıyan bir talepler yazısı sunuldu. Yazının 1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili bölümünde, şöyle denildi:

-ÜLKE ŞARTLARI TAKSİM’E İZİN VERİYOR-

“Konfederasyonumuz ülke şartlarını dikkate alınarak bugüne kadar 1 Mayıs İşçi Bayramını, İstanbul Taksim dışında valilikçe uygun görülen alanlarda kutlamıştır. Ancak ülkemizin gelişen ve değişen şartları 1 Mayıs İşçi Bayramının İstanbul Taksim Meydanı’nda kutlanılmasına imkan verecek yeterliktedir.

1 Mayıs İşçi Bayramı yönünden tarihsel öneminin dikkate alınarak 1 Mayıs 2008 Perşembe günü yapılacak kutlamalarda Taksim Meydanı için gereken izinin verilmesini; diğer ülkelerde olduğu gibi, 1 Mayıs’ın İşçi Bayramı olarak bir gün süre ile tatil edilmesine ilişkin yasal düzenlemenin de ivedilikle yapılmasında desteklerinizi takdirlerinize arz ederiz.”

-YASA MAĞDURİYET DOĞURACAK-


Yazıda, Cumhurbaşkanı onayına sunulan sosyal güvenlik reformu için de, “Düzenlemelerin TBMM’de görüşülmesi sırasında önerilerimizin bir kısmının kabul edilmesi tarafımızdan memnunlukla karşılanmıştır. Ancak, kamuoyunda rahatsızlık yaratan kimi hükümlerde taleplerimizin dikkate alınmaması yasanın uygulama sürecinde de ciddi sorunları ve mağduriyetleri beraberinde getirecektir” denildi.

Gül’ün yasayı geri göndermesinin bütün kesimlerde memnuniyet yaratacağı kaydedilen yazıda, yasaya ilişkin itirazlar özetle şöyle aktarıldı:

-Emeklilik Yaşı: Halen kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı, 2036 yılından başlanarak kadın ve erkeklerde 65’e yükseltilmektedir. Kamu ve özel işyerlerinde çalışan işçilerin kıdemleri azami 25 yıldır. 50 yaşını dolduran işçilerin çalışma şansları kalmamaktadır.

Yaşlılık aylığı için öngörülen 7200 prim gün sayısını güçlükle de olsa 50 yaşına kadar tamamlayan işçinin iş akdinin sona erdirilmesi halinde başkaca geliri yok ise 65 yaşına kadar ailesini geçindirme şansı bulunmamaktadır. Bu nedenle emeklilik yaşının 58-60 olarak korunması ülkemiz gerçeklerine daha uygun bir yaklaşım olacaktır.

-ZORLUKLA YETEN EMEKLİ MAAŞI DAHA DA DÜŞECEK-

-Emekli Aylıklarının Hesaplanması:
Mevcut mevzuat uyarınca, aylıkların hesaplanmasında yüzde 100’ü dikkate alınan gayri safi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızının, kanunla yüzde 30’nun dikkate alınması öngörülmüştür.

Ayrıca, bu kanunun yürürlük tarihinden sonra ilk defa işe başlayacak olan sigortalıların aylık bağlama oranları, ödedikleri her 360 gün prim için yüzde 2 oranında hesaplanacaktır. Öngörülen bu düzenlemelerle gelecek yıllarda emekli aylıklarının daha düşük hesaplanması söz konusu olabilecektir. Oysa ki emekli dul ve yetimler aldıkları aylıklarla yaşamlarını zorlukla devam ettirmektedir.

Bu nedenle emekli aylıklarının hesaplanmasında gelişme hızının mevcut mevzuatta olduğu gibi yüzde 100 olarak dikkate alınması, aylık bağlama oranının ise ilk 10 yıl, her 360 gün için yüzde 3 olarak hesaplanması, aylıkların düşmesini büyük ölçüde engelleyecektir.

-Sürekli İş Göremezlik Geliri: İş kazası meslek hastalığı sonucu çalışma gücünü yüzde 25 ve daha yüksek oranda kaybeden sigortalılar mevcut mevzuatla korunmuş, çalışıp, çalışmama şartı aranmaksızın bağlanacak sürekli iş göremezlik gelirinde alt sınır ön görülmüştür.

Yapılan yasal düzenleme ile alt sınır uygulaması kaldırıldığından özellikle işten çıkartılan ve yeniden iş bulamayan sigortalılar, bağlanacak düşük gelir nedeniyle mağdur olacaktır. Bu nedenle iş kazası ve meslek hastalığı sonucu çalışma gücünü yüzde 25 ve daha yüksek oranda kaybeden sigortalılardan çalışmayanlara bağlanacak sürekli iş göremezlik gelirinde alt sınır uygulanması bu durumdaki sigortalıların mağduriyetini önleyecektir.

-YIPRANMA KORUNSUN-

-Fiili Hizmet zammı:
Yapılan yasal düzenlemeler ile ağır ve tehlikeli işlerde çalışmaları nedeniyle fiili hizmet zammından yararlanmakta olan örneğin basın mensupları, basın mesleğinde çalışanlar, kaynakçılar ve gazlı ortamlarda çalışan sigortalıların bu hakları ellerinden alınmaktadır. Söz konusu hakkın sürdürülmesi hakların korunması ilkesine daha uygun düşecektir.

ANKA


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KASAP OPERASYONU, KIBRIS BANKALARINA UZANDI

"MECLİS'İN SICAK BİRA'SINA ALIŞAMADIM"

KREDİ KARTINA PAYDOS
»  "MELİH GÖKÇEK, KENDİ İŞİNE BAKSIN"
»  KAMER GENÇ'TEN ELİTAŞ'A, 'YARATIK' DAVASI
»  YENİ BAKANLIK: ERZİNCAN BAKANLIĞI
»  CHP'NİN DOSYASI DA ANAYASA MAHKEMESİ'NDE
»  5 BİN KOMANDO OPERASYONDA
»  5 YILDIZLI TANIKLIK DEVRİ GELİYOR
»  AVRUPA'NIN AHLAKSIZLIĞINI ALDILAR DİYENE İŞTE CEVAP
»  DAVACI VE DAVALILAR DÜĞÜNE KATILMADI
»  '1 MAYIS', BAKANLAR KURULUNDA
»  KAMER GENÇ: "ELİTAŞ'A DAVA AÇACAĞIM"
»  2.3 MİLYAR TONLUK KÖMÜR REZVİ BULUNDU
»  UÇAK KORSANINDAN ŞOK İFADELER..!
»  HASTANE DENETLEMEYE GİDEN VEKİL DAYAK YİYECEKTİ
»  "TESLİM OLDUĞUMUZ HALDE ATEŞ ETTİLER"
»  KARS'TA ÇATIŞMA, 1 ASKER ŞEHİT
»  AKP'NİN ESKİ GENEL MERKEZİ SATILIK
»  HÜKÜMETLE ASKER ARASINDA İKİNCİ KRİZ
»  TERSİNE MÜCAHİT KAMER GENÇ
»  HAŞİM KILIÇ, 367 İLE İLGİLİ KONUŞTU
»  “ÜLKEDE İSTİKRAR YOK” SÖZÜ TAZMİNAT KAZANDIRDI
»  ZÜPPE..!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.