BBC Dünya Servisi’nin yaptırdığı kamuoyu araştırmasına göre, bu konuda 2005’te kamuoyu yoklamaları yapılmaya başlandığından beri, Amerika’nın dünya üzerindeki etkisi ilk kez olumluya döndü. Bu durum Obama’nın başkan olmasıyla el ele gitti.
Kamuoyu yoklaması kasım-şubat döneminde 28 ülkedeki 30 bin kişi arasında yapıldı. Uzun dönemli eğilimleri anlayabilmek içinse kamuoyu yoklaması 28 ülkeden 15’inde sürekli yapılıyor: Avustralya, Kanada, Şili, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Meksika, Filipinler, Rusya, Türkiye, İngiltere ve ABD.
ABD haricindeki bu 14 ülkede ABD’ye olumlu bakış 2005’teki yüzde 38’den 2007’de ortalama yüzde 28’le en düşük seviyeye inmişti. Ancak bu oran 2009’da yüzde 35’e, bu yılki yoklamada da yüzde 40’a çıktı.
Uluslararası kamuoyu araştırma şirketi GlobeScan’ın başkanı Doug Miller, "Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, ikinci Irak savaşından beri ABD’ye ilk kez bu kadar sıcak bakıyor" dedi.
Araştırmayı GlobeScan ile birlikte yürüten Maryland Üniversitesine bağlı Uluslararası Siyasi Davranışlar Programı’nın (Pipa) müdürü Steven Kull da, "Bir yıl sonra Obama’nın gerçekten etkisi olduğu görülüyor" dedi.
EN OLUMSUZ BAKANLAR TÜRKLER VE PAKİSTANLILAR
Araştırma kapsamındaki 28 ülkeden 19’unun ABD’ye olumlu baktığı, 6’sının olumsuz eğilimde olduğu, ikisinde ise görüşün bölünmüş durumda olduğu tespit edildi.
Sözkonusu 28 ülkeden sadece ikisinde, Türkiye ve Pakistan’da halkın yüzde 50’sinden fazlasının ABD’ye olumsuz baktığı ortaya çıktı.
Çin’e bakışın ise 14 ülke arasında olumsuza doğru gittiği, 2005’teki yüzde 49’un, son yoklamada yüzde 34’e düştüğü belirlendi.
Yoklamaya göre, en olumlu bakılan ülke yüzde 59’la Almanya olurken, en olumsuz bakılan ülke yüzde 15’le İran oldu.
Olumlu bakış açısından Almanya’yı sırasıyla Japonya, İngiltere, Kanada ve Fransa takip ederken, olumsuzluk açısından İran’ı Pakistan, Kuzey Kore, İsrail ve Rusya izliyor.