Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1406
EURO
38,0462
IMKB
10.093,000
ALTIN
2.891,020
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TALABANİ YİNE KONUŞTU
TALABANİ YİNE KONUŞTU
 
FRANSA’nın başkenti Paris’te perşembe günü Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüşmesi beklenen Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, "Kürtler’in kendi kaderini tayin hakkı vardır. Bunun federal bir Irak içinde kendi parlamentolarını seçerek uyguladılar" dedi.
 
31.10.2006 - 17:20

      Gezisinden önce Fransız Le Figaro gazetesinin sorularını yanıtlayan Talabani, Paris ziyareti ile yeni bir sayfa açmayı amaçladığını belirterek, "Geçmiş, geçmişte kalmıştır. Ben arkama değil önüme bakıyorum" dedi. Röportajı lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği’nin internet sitesinde de yayınlanan Celal Talabani, Fransız halkı ile tarihi bağlarının olduğunu vurgularken, şöyle devam etti:
      "Fransızlar’ı Irak’a yeni bir bakışla izlemeye çağırıyorum. Bizim için savaş en iyi seçenek değildir. Ama tek seçenekti. Şimdi bir ülke, bir demokrasi inşa ediyoruz. Terörist saldırılara karşı koyuyoruz. Bu zorlu dönemde Irak halkının yanında olmak için sizin ülkenize güvenimiz var."
     
     ’İÇ SAVAŞ ÖNLENEBİLİR'

      Irak’ta tüm politik sorumluların şiddetin bir seçenek olmadığını bildiğini ve ulusal uzlaşı projesine bağlı olduklarını bildiren Talabani, bir soru üzerine Irak’ta iç savaşın önlenebileceğini anlatırken, "Ama karşı karşıya olduğumuz şiddet sadece mezhepler arası şiddet değil. Aynı zamanda yabancı terörist tehdidi var" dedi.
      Milislere ilişkin ilişkin bir soru üzerine de Irak Cumhurbaşkanı, yasalara uydukları ve Anayasa’nın değerlerine bağlı kaldığı sürece her Iraklı’nın yeni Irak’ta yeri bulunduğunu, bu güçleri, silahsızlandırarak güvenlik güçleri bünyesine katmak istediklerini dile getirdi. Talabani, "Milislerin entegrasyonunun global bir güvenlik, askeri ve ekonomik plan çerçevesinde olmalı" derken, Kürt Peşmerge güçlerinin ise yerel güvenlik güçleri, polis ve sınır güvenliğine entegre olduğunu belirtti.
      ABD’nin Irak’ta olası çekilmesini de tartıştıklarını belirten Talabani, bunu sabırsızlıkla beklediklerini ancak mevcut durumda bir geri çekilmenin yalnız Irak için değil, Ortadoğu ve tüm dünya için felaket olacağını kaydetti.
     
     MİLİSLERİN DURUMU

      Başkan Talabani Irak’ta bazı silahlı gruplarla ilişkilerin devam ettiğine dikkat çekerek, geçmişte tartışmaların bu grupların silahsızlanması ile sınırlı olduğunu, ancak şimdi ulusal uzlaşı projesine onları katmayı görüştüklerini de söyledi. Ulusal Güvenlik Konseyi’nde bir genel affın tartışılmakta olduğunun altını çizen Talabani, “Bu sürecin masum Iraklılara karşı suç işlemeyen ve Kalaşnikof yerine oy pusulasını tercih eden herkese açık olduğunu" ifade etti.
     
     YENİ PETROL ANLAŞMASI

      Federal bir Irak’ta petrolü kimin yöneteceği sorusuna Talabani, Anayasa’da petrol gelirlerinin idaresinin yerel ve merkezi devlet arasında bir anlaşma ile düzenleneceğinin belirtildiğini hatırlattı. Talabani bu konuda bir anlaşma sağlanacağına inandığını söyledi.
      Talabani, Kürtler’in geleceğine ilişkin soruya karşılık da, "Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı vardır. Bunun federal bir Irak içinde kendi parlamentolarını seçerek uyguladılar" dedi.
     
     ZEBARİ: BİR TAKVİM YOK

      Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak hükümetinin ülkenin güvenlik meselelerini tamamen ele almak için belirlenmiş bir takvimi olmadığını açıkladı.
      Portekiz radyosu RDP’ye telefonla açıklamalarda bulunan Zebari, şunları söyledi:
      "Benim hiçbir takvimim yok ama Irak ordu ve polisinin her geçen gün ilerleme kaydediyor olduğu açık. Şu ana kadar 5 vilayet Irak hükümetinin sorumluluk alanına dahil oldu ve bu süreç devam ediyor. Başka vilayetlerin de kontrolümüze geçeceğini umuyorum." Bu açıklamanın, Irak’taki Amerikan askerlerinin bir ayda en fazla kayıp verdiği (103 asker) bir dönemde yapıldığına dikkat çekiliyor.
      Irak Başbakanı Nuri El Maliki, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Irak’ın ABD’nin Iraklı asker ve polisleri daha fazla eğitmesi, malzeme temin etmesi ve kendi operasyonlarını kendilerinin kontrol etmesine izin vermesi halinde 6 ay içinde kendi güvenliğini sağlama noktasına gelebileceğini söylemişti
.
     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


681 KİLOLUK DEV BALKABAĞI NEWYORK GARINDA

BUSH'UN KOLTUĞUNA ADAY ÇIKTI

IRAK'TA 150 BİN ABD ASKERİ VAR
»  KÜRESEL ISINMA UYARSI:FELAKET KAPIDA!
»  BATI BÖLÜNMÜŞ TÜRKİYE HARİTASI İŞİNE HIZ VERDİ
»  İSRAİL, RUS DİPLOMATA CASUS DİYE VİZE VERMEDİ
»  SADDAM DAVASINDA KARAR: İDAM
»  BELÇİKA'DA FUTBOL SKANDALI
»  AHMEDİNEJAD İNGİLİZLERİ REZİL ETTİ!
»  SADDAM'IN YARGILANMASINA YENİDEN BAŞLANDI
»  BİR DEĞİL İKİ KÜRDİSTAN!
»  ''MÜFTÜ HİLALİ'Yİ KOVUN''
»  PAPADOPULOS, MARAŞ'IN İADESİNDEN SÖZ ETTİ
»  ABD DÜĞMEYE BASTI
»  ''TECAVÜZCÜ DEĞİLİM, MASUMUM''
»  BULGARİSTAN'DA ZAFER PİRVANOV'UN
»  MECLİS KADINLAR TUVALETİNDE KAVGA
»  NİJERYA'DA DÜŞEN UÇAK'TA YÜZ'DEN AZLA KİŞİ ÖLDÜ
»  FİDEL CASTRO:"ÖLMEDİM, HAYATTAYIM"
»  VİSKİ RİCASI İNGİLTERE'Yİ KATIŞTIRDI
»  NÜKLEER'E TEPKİ SEKS'LE GELDİ
»  IRAK KONTROLDEN ÇIKTI!
»  KERKÜK'Ü BIRAK TELAFER'E BAK
»  FİLİSTİN EKONEMİSİ ÇÖKÜŞ İÇİNDE!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.