Türk Telekom'un özelleştirme sürecinde kilit rol oynayan Türk Telekom Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi üyesi Abdullah Tivnikli, aradan geçen 6 yıla rağmen gündemden düşmeyen Telekom'un özelleştirmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bazı gazetecilerle sohbet toplantısı yapan Tivnikli, özelleştirmeyle ilgili yanlış yaklaşımların başında Telekom'un yüzde 55'inin 6,550 milyar dolar karşılığında Oger Grubu'na 'varlık satışı' yapıldığı iddialarının geldiğini söyledi. Özelleştirme İdaresi'nin 2005'teki ihaleye Petkim ve Tüpraş'ta olduğu gibi 'varlık satışı' olarak çıktığının doğru olduğunu vurgulayan Tivnikli, "Oger Grubu da 6,550 milyar dolar vererek ihaleyi aldı. Daha sonra önümüze Danıştay'ın '21 yıllığına işletme hakkı devri' önerisi getirildi. Oger Grubu buna itiraz etse de 'şerh' koyarak imzayı attı. Sonuç olarak Türk Telekom satılmadı, 21 yıllığına işletme hakkı devri ile kiralandı. 15 yıllık işletme süresi kaldı. 15 yıl sonra tüm yatırımlar ve gayrimenkulleri ile birlikte devlete devredilecek." dedi.
Abdullah Tivnikli, varlık satışının imtiyaz sözleşmesine çevrilmesi sırasında kısa süreli yaşanan kriz hakkında ilk kez açıklamalarda bulundu. Oger Ortak Girişim Grubu'nun, biri Oger, diğeri Kuveyt grubu olmak üzere iki ana sermayedarı bulunduğuna işaret eden Tivnikli, "Oger, ihaleye varlık satışı olarak çıkıldığı için ileride Tahkim'e giderek açılacak davayı kazanacaklarını düşündü. Bu düşünce doğrultusunda imtiyazı kabul etti. Ama Kuveyt grubu, durumu kabullenmedi. Devreye girdik, büyük çaba sarf ettik ve sonunda ikna ettik. Daha ilk özelleştirmede yabancı sermayenin güvensizlikten dolayı kaçması da söz konusuydu. Biz onlara Türkiye'de hakkınızı savunuruz ve alırız, dedik. Güven verdik, onlar da 'şerh' koyarak imzayı attılar." şeklinde konuştu. Tivnikli, 15 yıl sonra Tahkim'e gideceğini de düşünmüyor. Artık durumu tarafların kabullendiğini belirtiyor.
ŞİRKETİN DEĞERİNİ YÜKSELTTİK
Abdullah Tivnikli, özelleşmeden sonra Türk Telekom'un değerinin daha da arttığı görüşünde. Yılda ortalama 2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ifade eden Tivnikli, katma değerli hizmetlere ağırlık verdiklerini ve hizmet kalitesini artırdıklarını kaydetti. Tivnikli, "En somut örneği, halka arz edilen yüzde 15'lik paydır. 4,6 liradan halka arz edildi. Şu an Borsa'daki değeri tam iki misli. Demek ki yaptığımız hizmetler halka arzdaki değerinin artmasına sebep olmuş." dedi.
Ev telefonları yasa dışı dinlenemez
Türk Telekom Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Tivnikli, sabit hatların dinlenemeyeceğini, Telekom'un ve Türkiye'nin güvenlik yapısının buna müsaade etmediğini söyledi. Mahkeme kararı dışında sabit hat üzerinden kontrolsüz dinleme yapılmasının teknik olarak mümkün olmadığını ifade eden Tivnikli, "Hatta dinleme yapmak için girildiğinde anında tespit yapılabiliyor. Yani sizin hattınızda başka birinin eli olduğu anında fark edilir." dedi.
Sattığımızdan çok gayrimenkul aldık
Abdullah Tivnikli, Türk Telekom'un gayrimenkullerinin satıldığı iddialarının doğru olmadığını kaydetti. Atıl arazilerin elden çıkarıldığını, buna karşılık daha değerli arazilerin alındığını vurgulayan Tivnikli, şirketin son 5-6 yılda yeni bina ve arsa alımlarının, mevcutların bakım ve modernizasyonu ve diğer inşaatlarla ilgili toplam yatırım tutarının 850 milyon liradan daha fazla olduğunu söyledi. Satışı yapılan gayrimenkullerin değerinin ise bu rakamın 10'da birinden daha az olduğuna işaret etti.
Cep'ler evde sabit hatta dönüşecek
Abdullah Tivnikli, Türk Telekom ve Avea'nın üzerinde çalıştığı proje hakkında, şu bilgiyi verdi: "Projeyle, kişinin cep telefonu ev dışına çıktığında mobil, evde otomatikman sabit hat olacak. Cepten eve girdiğinizde sabit fiyattan, dışarı çıktığınızda mobil fiyattan konuşacaksınız."
ZAMAN