Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,6804
EURO
37,1908
IMKB
10.113,000
ALTIN
3.160,820
 
Hava Durumu ANKARA
0 / 9 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Takipteki Alacaklarda Alarm Sinyali
Takipteki Alacaklarda Alarm Sinyali
 
Pandemide değişen koşullar ardından düşük faiz politikası takibe düşen alacakları gündemden uzaklaştırmıştı. Son bir yılda yükselen faizlerle takipteki alacaklarda bireysel kredi kartlarında 3 katı aşan yükseliş yaşandı, bankaların ise 6 ayda tahsili gecikmiş alacak satışı geçen yılın tamamını yüzde 23 aştı.
 
25.6.2024 - 08:39

Yükselen faizler bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında takibe düşen alacaklarda artış yaşatıyor. Banka ve varlık yönetim şirketlerinin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptıkları açıklamalardan derlediğimiz verilere göre bu yıl bankalardan varlık yönetim şirketlerine devredilen takibe düşmüş alacak 11 milyar 505 milyon 558,7 bin liraya yükseldi. Geçen yılın tamamında 9 milyar 363 milyon 290,3 bin liralık takibe düşen alacak varlık yönetim şirketlerine devredilmişti. Yani bu yılın yaklaşık 6 ayında geçen yılın tamamında devredilen alacak miktarı yüzde 22,87 aşıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre ise son bir yılda sektörde takipteki alacak miktarı yüzde 28,4 yükselirken bireysel kredi kartlarında yüzde 219,5, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 51,4 artış kaydetti.

Düşük faiz sonrası normalleşme dönemi

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre Pandemi ile birlikte değişen takibe devretme sınırlarının ardından düşük faiz politikası uygulanan yıllar bankacılık sektöründe takipteki alacak sorununun uzunca bir süredir dikkat çekmemesini sağladı. Ancak geçen yıl genel seçimlerin ardından uygulanmaya başlayan sıkı ve geleneksel para politikası faizlerde artışa neden oldu. Bu değişim bankacılık sektöründe takipteki alacak konusunu yeniden gündeme getirdi. Takibe düşen alacaklarda özellikle bireysel ihtiyaç kredisi ve bireysel kredi kartları dikkat çekici bir değişim izliyor. Her ne kadar toplam krediler içinde takipteki alacak oranı yüzde 2’nin altında seyretse de bireysel kredilerde ve kredi kartlarında yüzde 2 seviyesi yakalandı.

Takibe düşen alacaklarda toplam artış yüzde 28,4

Son bir yılda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu haftalık verilerine göre toplam bankacılık sektöründe takipteki alacak büyüklüğü yüzde 28,36 arttı ve 213 milyar 711 milyon liraya çıktı. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarında takipteki alacak miktarındaki artış ise yüzde 95'e ulaşırken tüketici kredilerinde bu yükseliş yüzde 50,2 olarak hesaplandı. Bireysel kredi kartları takibe düşen alacak miktarı artışında birinci sırada yer aldı. BDDK verilerine göre 7 Haziran ile biten haftada geçen yılın aynı haftasına göre bireysel kredi kartlarında takibe düşen alacak miktarı tam yüzde 219,5 artış gösterdi, 28 milyar 579 milyon liraya çıktı.

Bireysel kredi kartında 3 katı aşan yükseliş

Bireysel kredi borçlarında üç katını artan miktarı takibe düştü geçen yıl ile karşılaştırıldığında. Genel seçim öncesinde kredi kartları azami faiz ve gecikme faizi oranları düşük kredi politikası nedeniyle yüzde 1,36 seviyelerinde uygulanıyordu, bugün ise bu oranlar yüzde 4,25-5,3 arasında değişiyor. Yükselen faiz oranları da bireysel kredi kartlarında takibe düşen alacak miktarının artmasında önemli bir rol oynadı. İhtiyaç kredileri de takibe düşen alacak miktarı artışında bireysel kredi kartlarının ardından ikinci sırada yer alıyor. BDDK verilerine göre bir yılda bireysel kredilerde takibe düşen alacak miktarındaki artış yüzde 51,4. Takibe düşen alacak miktarı da 36 milyar 634 milyon liraya çıktı.

Konutta takipteki alacak yüzde 3,7 azaldı

Taşıt kredilerinde bir yılda takibe düşen alacak miktarı yüzde 32,6 yükselirken, konut kredilerinde ise yüzde 3,7'lik azalma oldu takibe düşen alacak miktarında. Takibe düşen alacak miktarındaki değişim kullanılan kredi türleriyle de ilgili. Konut ve taşıt kredileri son bir yılda yavaşlama eğiliminde, özellikle konut kredisi artışı neredeyse durdu. Ticari krediler de yüksek faiz nedeniyle azalan talebin de etkisiyle ivme kaybı yaşıyor. Ticari kredilerde takibe düşen alacak miktarında artış yüzde 11,4 oldu son bir yılda ve 147 milyar 835 milyon liraya geldi.

6 ayda geçen yılın tamamı yüzde 23 aşıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu haftalık verileri takibe düşen alacak miktarlarındaki artışı gösterirken bankaların ve varlık yönetim şirketlerinin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptıkları açıklamalar da takipteki alacak satışlarının hızlandığını ortaya koydu. KAP açıklamalarından yaptığımız derlemeye göre geçen yıl boyunca bankalar ve finansman şirketlerinin varlık yönetim şirketlerine sattıkları takipteki alacak ana para büyüklüğü 9.36 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bu yılın yaklaşık ilk altı ayında ise yine KAP verilerinden derlediğimiz bilgilere göre takipteki alacak ana para satışı 11 milyar 505 milyon 558,7 bin liraya yükseldi. Yani bu yılın sadece 6 ayında geçen yılın tamamındaki satış aşıldı ve yüzde 23’de üzerine çıkıldı. Banka ve finansman şirketlerinin varlık yönetim şirketlerine tahsili gecikmiş alacak satışının sürmesi öngörülüyor.

Yılın tamamında 13-16 milyar lira satış bekleniyor

KAP açıklamaları incelendiğinde takipteki alacak satışlarının bireysel kredi, bireysel kredi kartlarında yoğunlaştığı ortaya çıkıyor. Geçen yıl ticari, çek, tarım ve bunun yanında bireysel kredi ve kredi kartı tahsili gecikmiş alacak satışları yaşanırken bu yılki açıklamalar bireysel kredi ve kredi kartında yoğunlaştı. Varlık yönetim şirketleri de bu yıl özellikle bireysel tarafta tahsili gecikmiş alacak satışlarında artış beklendiğini dile getirmişti. Varlık yönetim şirketleri bu yıl için 13-16 milyar lira seviyesinde bir tahsili gecikmiş alacak satışı öngörüyor. Ancak ilk 6 ayda bu rakama çok yaklaşıldı. Bankaların tahsili gecikmiş alacak satışlarının yılın son çeyreğinde hızlanması da beklentiler dahilinde.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD'li Bankadan Kritik Altın Tahmini

ATM'den Para Çekme Limitinde Yeni Karar!

Taksi Plakasına Yatırım Çağrısı
»  Akartakıtta Bu Gece Tabela Değişecek!
»  Özel Sektör Ara Zam Yapacak mı?
»  'Piyasa 2025'te Dibi Görecek' İddiası
»  Vergi Taslağında 5 Kritik Değişiklik!
»  Mahfi Hocadann Servet Bidirimi Önerisi
»  Engelliye ÖTV Muafiyetini Kaldırma Planı
»  Ertelenen Akaryakıt Zammı da Zamlandı
»  Asgari Ücrete Eylül'de Zam İddiası
»  Kiranın Yüzde 20'si Devlete Gidecek!
»  Ayçiçek Yağı Fiyatlarında Artış
»  Vergi Paketinde Neler var Neler!
»  Borsa Kazancına Yüzde 10 Vergi!
»  Akaryakıt Zamları Ertelendi
»  ATM’lere Yeni Banknot Ayarı
»  Kredi Kartına Limit ve Taksit Sınırı
»  Konut Kredisi İle Ev Almak Artık Hayal
»  Bayramda Dolar/TL Kuru Sürprizi
»  Motorin ve Benzine Zam Geliyor
»  Hamsi Avcılığına Kota Uygulaması Geliyor
»  Kiracıya Çifte Kontrat Şoku
»  Engelli Aracı Olan Vefat Ederse...
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.