Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,6973
EURO
35,1467
IMKB
10.343,000
ALTIN
2.447,080
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 30 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Taksi Plakasına Yatırım Çağrısı
Taksi Plakasına Yatırım Çağrısı
 
Ticari taksi plaka fiyatları uzun zamandır 5.5-6 milyon lira arasında seyrederken galericiler fiyatların 1-2 ay içinde 2.5 milyon lira artacağını iddia etti. 6 milyona alınan ticari taksi plakasının 1 ay sonra 8.5 milyona çıkacağına yönelik iddiada bulunan galericiler 1 ayda yüzde 42'ye yakın getiri sağlanacağını öne sürüyor.
 
24.6.2024 - 11:04

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre Taksi plakası fiyatları enflasyon karşısında erimeye devam ediyor. 1 yılı aşkın süredir 5.5-6 milyon lira arasında seyreden, kiraları da 25-30 bin lira arasında olan ticari taksi plakalarına yönelik galericiler SMS'le vatandaşa satın almasını önerdi.

KORSAN TAKSİNİN BİTECEĞİNE İNANIYORLAR

Herhangi bir belge veya bilgiye dayanmaksızın yatırım tavsiyesinde bulunan galericiler korsan taksilerin faaliyetlerinin tamamen sona ereceğini iddia ederken 1-2 ay içinde plaka fiyatlarının 8.5 milyon liraya yükselmesi ve kiraların da 45 bin liraya çıkmasını beklediklerini SMS'le taksici esnafına bildirdi.

Korsan taksilere yönelik denetimler devam etse de her geçen gün sayıları artıyor. Evlere, iş yerlerine broşür dağıtan korsan taksiler yeni nesil telefon uygulamalarıyla da milyonlarca kişiye anında ulaşabiliyor. Korsan taksiciliğin cezası 32 bin 233 lira olurken araçlar 60 gün bağlanıyor ve otopark ücreti de ortaya çıkıyor. Ceza 15 gün içinde ödenirse 24 bin 174 liraya düşüyor. Ancak araç 60 gün boyunca bağlı kalıyor.

TAKSİMETRE VE YEVMİYE ÜCRETİ SABİT, KİRA FAHİŞ

Taksimetre tarifesinde Ocak ayında yapılan zamdan sonra herhangi yeni bir zam olmamasına rağmen taksi plakası kiralarının 30 bin liradan 45 bin liraya çıkacağını öne süren galericiler şoför esnafı ve plaka kiralayanlardan daha fazla para talep edeceği anlamına geliyor. Şoförler ortalama olarak yarım gün için 1200-1500 lira arası yevmiye verirken 24 saat için bu ücret 2400-3000 lira arasında değişiyor. Kiraların 45 bin lira olması halinde yarım gün yevmiyenin bu oranda güncellenmesi bekleniyor.

SERBEST ŞEKİLDE BELİRLENİYOR

Taksi plakası fiyatı konusunda taksi plakası sahipleri değil galericiler fiyat belirliyor. Taksi plakası piyasası belli başlı kiralama ve satış yapan galericilerin ekseninde dolaşıyor.

NE KADAR VERGİ VERİLİYOR BİLİNMİYOR

Taksi plakası satışında verilen vergi, plakanın değerinin ne kadar gösterildiğine dair bilgiler kamuoyuna açıklanmıyor. 20 bin 311 taksi plakası düşünüldüğünde hepsinin toplam ederi yaklaşık olarak 122 milyar liraya denk geliyor. (Ortalama olarak her birinin fiyatını 6 milyon lira). Aylık olarak her biri ortalama olarak 30 bin lira kira verdiğini varsayarsak yaklaşık 610 milyon liralık kira getirisi ortaya çıkıyor ve yıllık 7 milyar liralık kira geliri plaka sahiplerinin cebine giriyor.

Alım-satımlarda beyana dayalı da olsa vergi verilse de kiralama yöntemlerinde taksi plakası sahiplerinin ne kadar vergi ödediği bilinmiyor. Taksi plakası kirası vergisi var olmadığı için plaka sahipleri de vergi vermiyor. Konutlarda kira vergisi varken taksi plakası sahipleri herhangi bir kira vergisi ödemiyor. Taksilerde ödenen vergi fiş kestikleri için kestikleri fiş tutarında basit usuldeki gelir vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi oluyor. Bunun dışında taksiciler vergi ödemiyor.

KİRASI 30 BİN LİRA, OTOMOBİLİ 1 MİLYONA MAL OLUYOR, FAİZE YATIRILSA 250 BİN LİRA GETİRİSİ VAR

Ticari taksi plakası alıp galericiler üzerinden kiraya verenler aylık 30 bin lira gelir elde ediyor. Taksi plakası yerine liralaşma stratejisi kapsamında mevduata 6 milyon lira bir aylık vadede yatırılsa yıllık yüzde 54 faizle aylık ortalama net 250 bin lira getiri sağlıyor. Taksi kirası aylık 30 bin lira, araçları da yaklaşık 1 milyon liraya satılıyor.

Not: Ticari taksi plakası fiyatlarına yönelik SMS ile yönlendirme yapanlara yönelik yatırım kararı almadan önce araştırmada bulunmanız, şartlar, kanuni yeterlilikler ve kısa sürede yüksek gelir vaadine yönelik araştırma yapılması gerekiyor. Yatırım kararı alınırken dikkat edilmesi gerekiyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Akartakıtta Bu Gece Tabela Değişecek!

Özel Sektör Ara Zam Yapacak mı?

'Piyasa 2025'te Dibi Görecek' İddiası
»  Vergi Taslağında 5 Kritik Değişiklik!
»  Mahfi Hocadann Servet Bidirimi Önerisi
»  Engelliye ÖTV Muafiyetini Kaldırma Planı
»  Ertelenen Akaryakıt Zammı da Zamlandı
»  Asgari Ücrete Eylül'de Zam İddiası
»  Kiranın Yüzde 20'si Devlete Gidecek!
»  Ayçiçek Yağı Fiyatlarında Artış
»  Vergi Paketinde Neler var Neler!
»  Borsa Kazancına Yüzde 10 Vergi!
»  Akaryakıt Zamları Ertelendi
»  ATM’lere Yeni Banknot Ayarı
»  Kredi Kartına Limit ve Taksit Sınırı
»  Konut Kredisi İle Ev Almak Artık Hayal
»  Bayramda Dolar/TL Kuru Sürprizi
»  Motorin ve Benzine Zam Geliyor
»  Hamsi Avcılığına Kota Uygulaması Geliyor
»  Kiracıya Çifte Kontrat Şoku
»  Engelli Aracı Olan Vefat Ederse...
»  Bankalara Yeni Dolar ve Altın Talimatı
»  Emeklilerin Gözü 3 Temmuz'da
»  Dolar Fiyatları 2 Ayın Zirvesinde
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.