Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2480
EURO
37,6597
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.914,370
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRKİYE ONURLU BİR DEVLETSE PEKİ BU NE?
TÜRKİYE ONURLU BİR DEVLETSE  PEKİ BU NE?
 
Avrupa Birliği’nden yükselen Türkiye karşıtı seslerin artmasına rağmen AKP iktidarı, “yolumuza devam edeceğiz” kararı aldı.
 
17.12.2007 - 09:50
 Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci, geçtiğimiz 10 Aralık’taki AB dışişleri bakanlarının toplandığı Genel İşler Konseyi’nden çıkan kararla iyice yılan hikayesine dönüştü.

Her şeye razı
Zirvede Fransa’nın ısrarıyla Türkiye’ye ilişkin ’katılım’ ve ’üyelik’ ifadeleri karardan çıkarılıp Ankara’ya açıkça “İstenmiyorsunuz. Tam üyeliğiniz hayal ” mesajı gönderildi. Ancak Erdoğan, “AB yolundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğiz” açıklamasıyla herşeye boyun eğmeye hazır olduğunun işaretini verdi. ‰8’de


Teslimiyet sevdası!
Avrupa Birliği’nden yükselen Türkiye karşıtı seslerin artmasına rağmen Erdoğan Başkanlığındaki AKP Hükümeti “yola devam” kararı aldı.Oysa AB en son 6 Kasım’da yayınladığı İlerleme Raporu ile Türkiye’nin egemenlik haklarına açıkça müdahale etmişti

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci, geçtiğimiz 10 Aralık’taki AB Dışişleri bakanlarının toplandığı Genel İşler Konseyi’nde alınan kararla iyice yılan hikayesine dönüştü. Zirvede alınan  Fransa’nın ısrarıyla Türkiye’ye ilişkin ’katılım’ ve ‘üyelik’ ifadeleri kararlardan çıkarıldı ve Ankara’ya açıkça “İstenmiyorsunuz. Tam üyeliğiniz hayal” mesajı gönderildi. AKP hükümetinin yetkili ağızları ise karara tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan olayı birazda şahsa indirgeyerek Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’e yüklendi: “İkili görüşmelerimizde Sayın Sarkozy bize karşı farklı, sırtımızı döndüğümüz zaman farklı yaklaşımlarda.” Ancak Erdoğan bu çıkışının hemen ardından  Türkiye olarak biz, AB yolundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz ve bundan sonra da sürdüreceğiz. Zirvede ifadeleri çok da önemsemiyorum” diyerek teslimiyet sürecine devam edeceklerinin mesajını verdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Erdoğan’a benzer açıklamalarda bulundu. AB üyelik sürecinin bir “sabır” süreci olduğunu,  “fevri” hareket edilmemesi gerektiğini belirten Babacan “Türkiye’nin tam üyelik hedefi sapa sağlam duruyor. Herhangi bir gevşeme, bir zayıflama yoktur. Ve bizim AB sürecimiz işlemektedir. Bunun hedefi de tam üyeliktir” dedi. Oysa Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın  ateşli söylemlerle savunduğu AB, geçtiğimiz 6 Kasım’da yayınladığı İlerleme Raporu ile açıkça Türkiye’nin egemenlik haklarına müdahale etmişti. Raporda TSK’nın etkisizleştirilmesini isteyen AB, Fener Papazı Bartholomeos’un ekümenikliğinin tanınmasını istemişti.
Ek protokol konusunda da Ankara’ya uyarılarda bulunulan ilerleme raporunda özetle şunlar talep edilmişti:

Hükümete açık  açık yasa siparişi

Cumhurbaşkanı Sezer, Ombudsmanlık Yasası, Vakıflar Yasası gibi siyasi reformlara ilişkin pek çok yasada veto hakkını kullanmıştır. Cumhurbaşkanı ile Hükümet arasındaki gergin ilişkiler siyasi reform çalışmalarının yavaşlamasına katkıda bulunmuştur.

Silahlı Kuvvetlerden rahatsız oldular
 
MGK’nın toplam personel sayısı 408’den 224’e, askeri personel sayısı 26’dan 12’ye düşmüştür. Ancak Silahlı Kuvvetler, önemli ölçüde siyasi etkinlik göstermeye devam etmiştir. Silahlı Kuvvetlerin üst düzey mensupları, Kıbrıs, laiklik ve Kürt meseleleri dahil olmak üzere, iç ve dış politika konularında kamuya yönelik açıklamalarını arttırmışlardır.

Muhtıra  ile seçime müdahale edildi
 
Genelkurmay Başkanlığı, birkaç kez Hükümetin beyan ve kararlarına kamusal alanda tepki göstermiştir. Genelkurmay Başkanlığı, iddia edildiği şekilde laikliğin güç kaybetmekte olduğu endişesini dile getiren bir muhtırayı web sitesinde yayınlamak suretiyle Nisan 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine doğrudan müdahale etmiştir.  Silahlı Kuvvetlerin üst düzey mensuplarının, özellikle güvenlik ve azınlık haklarına ilişkin konularda bilimsel araştırma ve kamuya yönelik tartışmaları sınırlamak için çeşitli girişimleri olmuştur. Askerler  basını da hedef almışlardır.

Ulusal güvenliği askerler belirliyor

TSK’nın İç Hizmet Kanunu ile MGK Kanununda bir değişiklik olmamıştır. Söz konusu kanunlar Türk askeri güçlerinin rol ve görevlerini tanımlamakta ve ulusal güvenliği geniş şekilde belirleyerek askerlere geniş bir manevra alanı bırakmaktadır. Askeri bütçe ve harcamalar üzerinde Parlamento denetiminin güçlendirilmesi konusunda bir ilerleme olmamıştır.

Askeri harcamalar denetlenemiyor
Ayrıca, bütçe dışı kaynaklar Parlamento denetiminin dışında kalmaktadır. Denetleme konusunda, Anayasaya göre, Sayıştay, askeri harcamaların ve mülklerinin harcama sonrası denetimini yapabilmektedir. Ancak Sayıştay, Sayıştay Kanununun kabul edilmemesi nedeniyle askeri mülklerin denetimini yapamamaktadır. Genel olarak, askeri makamlar üzerinde tam bir sivil denetim ile savunma harcamalarının Parlamento tarafından denetimi konularında ilerleme sağlanmamıştır. Tam aksine, askerin, sorumluluğu dışında kalan alanlarda, açıklama yapma eğilimleri artmıştır.

Türk yargısını   hedef aldılar

Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki kaygılar sürmektedir. Yeni Cumhurbaşkanının seçimi kapsamında, Anayasa Mahkemesi dört aleyhte oya karşı lehte oyla aldığı bir kararla, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için birinci ve ikinci turlarda milletvekili yeter sayısının 367 milletvekili olduğuna hükmetti ve ilk seçimleri iptal etti. Mahkemenin tarafsız hareket etmediği yönünde şiddetli siyasi tepkilere ve suçlamalara yol açmıştır.

Şemdinli davasını  da unutmadılar

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Şemdinli davasında iddianameyi hazırlayan savcıyı azletmiştir.

Misyonerler rahat  çalışamıyormuş

Nisan ayında, Malatya’da, yerel Protestan topluluğa ait bir basım evinde üç Protestan öldürülmüştür. Suçun, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında soruşturulmasına devam edilmektedir. Protestanlar aleyhinde ” Türklüğe hakaret “ nedeniyle açılan bir başka dava, yoğun güvenlik önlemleri altında devam etmektedir. Gayrimüslim toplulukların din adamlarına ve ibadet yerlerine yönelik saldırılar hakkında haberler gelmektedir. Bugüne dek, gayrimüslim azınlıklara yönelik olarak kullanılan nefreti teşvik edebilecek söylemler cezasız kalmıştır.

Azınlık vakıflarının mallarını iade edin

Gayrimüslim dini topluluklar - örgütlenmiş dini gruplar olarak - tüzel kişiliklerinin olmayışı ve sınırlı mülkiyet hakları gibi sorunlarla karşılaşmaya devam etmektedirler. Bu topluluklar, vakıflarının idaresinde ve mülklerini geri almakta da sorunlar yaşamaktadırlar.

Makamlar yeni kiliseleri engelliyor

Yerel makamlarca ibadet yerleri için inşa izni verilmesi, ilden ile değişiklikler arz etmektedir. Bu durum, kanunun keyfi uygulanmasına yol açabilmektedir. Bazı kiliseler, ibadet yeri olarak tescil edilememiştir.

Papaz Okulu’nun  açılması gerekiyor  
Din adamlarının eğitimi konusundaki sınırlamalar devam etmektedir. Türk mevzuatı, bu topluluklar için özel yüksek öğrenim imkânı sağlamamaktadır ve kamu eğitim sistemi içinde de bu tür imkanlar bulunmamaktadır. Heybeliada’da bulunan Rum Ortodoks Ruhban Okulu hâlâ kapalıdır.

”Ekümenik” unvanı kullanılamıyor
Ekümenik Patrik, dini “Ekümenik” unvanını her vesileyle kullanma özgürlüğüne sahip değildir. Haziran 2007’de, Yargıtay, Patrikhane’nin Sen Sinod Meclisine karşı açılan dava hakkında karar vermiştir. Kararda, Türk mevzuatında Patrikhaneyi Ekümenik kılan hiçbir dayanağın bulunmadığına, Patrikhanenin tüzel kişiliği bulunmayan bir dini kurum olduğuna hükmedilmektedir. Bu karar, Patrikhanenin ve diğer gayrimüslim dini toplulukların, haklarını kullanmalarında ilave sorunlara yol açma potansiyeli vardır.
Rum azınlık eğitim ve mülkiyet haklarıyla ilgili sorunlarla karşılaşmaya devam etmektedir. Bu bağlamda, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum azınlığı etkileyen sorunlar bildirilmeye devam etmektedir

Kürtçe de eğitim  dili olmalı

Şu an Kürtçe yayın yapan dört adet yerel radyo ve televizyon bulunmaktadır. Ancak, film ve müzik programları dışında yayınlara zaman kısıtlamaları uygulanmaktadır. Kürtçe öğreten eğitim programlarının yayına izin verilmemektedir. Anadilleri Türkçe olmayan çocuklar  eğitim sisteminde anadillerini öğrenememektedirler.

Resmi hizmette
Kürtçe’ye izin yok
Türkçe bilmeyen kişilerin kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için alınmış bir önlem yoktur. Buna karşılık, mahkemelerde genellikle çeviri imkanı bulunmaktadır. Sur Belediyesi hakkında Haziran 2007 tarihinde açılan davada Danıştay, çok dilde belediye hizmeti verildiği için belediye başkanını görevden almış, belediye meclisini feshetmiştir.

DTP’liler Türkçe  konuşmak zorunda

Siyasi hayatta Türkçe dışındaki dillerin kullanımı yasadışıdır. Demokratik Toplum Partisi (DTP yöneticileri aleyhine, Türkçe dışında bir dil kullandığı gerekçesiyle çeşitli davalar açılmıştır. Haklar ve Özgürlükler Partisi’nin (Hak- par) yöneticileri kongrelerinde Kürtçe konuşulduğu gerekçesiyle iki ayrı davada mahkum edilmiştir.

Ek protokol hâlâ uygulanmıyor

Türkiye, AB’nin geçen yıl aralık zirvesinde 8 fasılda müzakereleri dondurmasına neden olan Ek Protokol yükümlülüklerini (limanların ve havaalanlarının Rum kesiminin kullanımına açılması) eksiksiz yerine getirmede hiçbir ilerleme sağlamadı. Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyetiyle ikili ilişkilerinin normalizasyonu konusunda da herhangi bir adım atmamıştır.

“Casus belli”  tehdidini not ettik

Yunan karasularının genişletilmesi ihtimali karşısında Türkiye Büyük Millet Meclisince 1995 yılında alınan “casus belli” tehdidinde herhangi bir değişiklik olmadığı not edilmiştir.

Askere gitmeyenler cezalandırılmamalı

Vicdani red ile ilgili hususlarda herhangi bir ilerleme olmamıştır. Türkiye, bugüne kadar AİHM’nin, Türkiye’ye karşı Ülke kararını uygulamamış; vicdani veya dini sebeplerle askerlik hizmeti yapmayı reddedenlerin askeri emirlere ısrarla itaatsizlik gösterdikleri gerekçesiyle mükerreren cezai takibata uğramalarını ve mahkûm edilmelerini engelleyecek yasal düzenlemeleri yapmamıştır.

Türk’e küfürü serbest bırakın
 
301 ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan diğer maddeler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM’nin ilgili yasasıyla uyumlu hale getirilmeli.


Sarkozy daha ne desin!
AB zirvesinde Başbakan Erdoğan’ın üyelik hayallerini suya düşüren  Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye’nin birliğe girmesine karşı olduğunu her fırsatta tekrarlıyor. Geçtiğimiz günlerde “Türkiye’nin Avrupa’da yeri olmadığını, çünkü Türkiye’nin  Küçük Asya’da olduğunu vurgulayan Sarkozy,  Ankara imtiyazlı ortaklık önermiş ve diaspora Ermenilerine de şu sözü vermişti: Rahat olun, Türkiye’yi AB’ye almayacağız.


Travestiler bile  rapora girdi
Ayrımcılıkla mücadele politikaları konusunda, ayrımcılıkla mücadele Anayasa’da yer bulmuş ve çeşitli kanunlarda da teyit edilmiştir. Ancak, yaş ya da cinsel yönelim konusunda ayrımcılığa karşı özel bir koruma bulunmamaktadır. Lezbiyen, eşcinsel, biseksüel ve transseksüel kişileri temsil eden bir derneğin kapatma davası devam etmektedir. Transseksüel ve travestiler zaman zaman fiziksel tacize maruz kalmaktadır. Bu olayların polis tarafından gerektiği şekilde soruşturulması gerekmektedir.

YENİÇAG



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'HAVA HAREKATI YETMEZ'

HEDEF 9 KAMPTA 3 BİN 500 TERÖRİST

KIRMIZI PLAKA İLE APO MİTİNGİ
»  PETROLÜMÜZÜ YABANCILARA NASIL VERDİLER?
»  'PKK KAMPLARI ARTIK BİZİM İÇİN BBG EVİ GİBİ'
»  VAHDDETTİN'İN KAÇ PARAYLA KAÇTI..!
»  -"TÜRKİYE'DEN KİMSENİN AYRILMASINI GEREKTİRECEK BİR SEBEP YOK"
»  BARZANİ'NİN PAÇALARI TUTUŞTU, YAYGARAYA BAŞLADI
»  MHP: "DAVULLA ZURNAYLA OPERASYON YAPILDI"
»  BÜYÜKANIT: TSK İLE GURUR DUYUYORUM"
»  "ALEVİLER ABD'NİN OYUNUNA GELMEZ"
»  KAYIP KİTABI BULANA BİR CUMHURİYET ALTINI ÖDÜL
»  BAROLAR BİRLİĞİ'NDEN YÖK BAŞKANI'NA ELEŞTİRİ..!
»  ABD HAVA SAHASINI TÜRK UÇAKLARINA AÇTI
»  ÇÜRÜK NURETTİN YARIN DÖNÜYOR
»  EDİP BAŞER'İN OPERASYON DEĞERLENDİRMESİ
»  "MAHALLE BASKISI DEĞİL MAHALLE DAYANIŞMASI"
»  KÜRT İNTERNET SİTESİ: ''PKK BÜYÜK KAYIP VERDİ''
»  PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜK TSK'YA GEÇTİ
»  OPERASYON'UN PERDE ARKASI
»  FAZIL SAY: "SÖZLERİMİİN ARKASINDAYIM"
»  TUNCELİ'DE PKK OPERASYONU
»  F-16'LARIN KANDİL'DE VURDUĞU YERLER
»  KANDİL VURULDU KORUMA ÖNLEMLERİ ARTTIRILDI..
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.