Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
WASHİNGTON: ANAYASAYA UYULSUN
WASHİNGTON: ANAYASAYA UYULSUN
 
Bush yönetimi, Genelkurmay'ın dün geceki sert açıklamsına hemen resmi tepki vermedi,
 
28.4.2007 - 12:07

Ancak Washington'daki yetkililer, "Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanını anayasal kurallar ve demokratik tartışmanın sınırları dahilinde seçmesini dilediklerini" belirttiler.
      Genelkurmay'ın açıklamıs Bush yönetiminde şaşkınlıkla karşılanırken, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de açıklmayı ayrıntılı biçimde incelemeye aldığı öğrenildi. Washington, Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığını, "kendisinin uzlaşmacı ve reformcu" kişiliğine vurgu yaparak karşılamıştı

ABD’NİN ANKARA ESKİ BÜYÜKELÇİSİ: "ASKER TÜRKİYE’DE DARBE YAPMAZ"

Birinci Körfez Savaşı sırasında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Morton I. Abramowitz, Türkiye’de laikler ile lideri İslami kökenli olan hükümet arasında büyük bir çatışma olduğunu, askerin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı sevmediğini ama bir darbe yapmayı da planlamadığı yorumunu yaptı.
      Abramowitz, Dışilişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşuna verdiği röportajda Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de ABD temasları sırasında bir konuşma yaptığı kuruluşun sitesinde yer alan röportajda Abramowitz, laiklerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olduğunu, onun, ülkenin politik sistemini değiştirmesinden endişe ettiklerini söyledi. Bu yüzden bu kesimin Erdoğan’ın adaylığını ilan etmemesi için çok çalıştığını kaydeden Abramowitz, Gül’ün daha yatıştırıcı ve devlet işlerinde daha tecrübeli olduğunu söyledi. Laiklerin Gül’ü de sevmediğini çünkü onun da niyetinin Türkiye’nin laik yapısını değiştirmek olduğunu düşündüklerini vurgulayan Abramowitz, Gül’ün eşinin başörtüsü taktığını, bunun da laikleri derinden endişelendirdiğini dile getirdi. Söz konusu kesimin seçimleri boykot ederek "seçimsel bir darbe" peşinde olduklarını savunan Abramowitz, ordunun duruma bakışı ile ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:
      "Çok sayıda laiklik taraftarı grup var. Ama laik devletin asıl koruyucusu her zaman asker oldu. Bu onların görevlerinden biri. Onlar, görevlerinin sadece Türkiye’yi korumak değil, aynı zamanda rejimi de korumak olduğuna inanır. Ve askerler bu olanlardan hoşnut değil. Fakat bu onların darbe ya da benzeri herhangi bir şey peşinde olduğu anlamına gelmiyor." Abramowitz, Türkiye’nin İslami bir devlet olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine ise, şu yorumda bulundu:
      "Bazı kişiler dini okullara gidiyor ya da kamusal alanda başörtüsünün serbest bırakılmasını istiyor olabilir. Fakat ben bunun Türk devletini aşırı tutucu bir hale getireceğine inanmıyorum. Türkiye’de yeteri kadar kısıtlama var. Aynı zamanda bu insanlar Avrupa Birliği’ne girmek istiyor. Kim bilir? Eğer giremezlerse talihsizlik olacak. Ben geçen 15 yıldaki hükümetlere bakıp şimdiki hükümet ile karşılaştırdığım zaman, ’gece ve gündüz gibi’ geliyor bana".
     
     AB’den demokrasiye bağlılık çağrısı

     
Avrupa Birliği (AB), Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın geç saatlerde yapılması nedeniyle resmi açıklama yapmakta gecikti. Ancak Türkiye’yi yakından izleyen AB yetkilileri, açıklamanın tonu ve zamanlamasını eleştirerek, demokratik ilkelere bağlılık çağrısı yaptılar.
      Askerin rolünü algılama konusunda Türkiye’deki bakış açısından farklı bir yapıya sahip olan AB yetkilileri, vurgularını özellikle bu role odakladılar. Açıklamanın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun ardından gelmesine dikkat çeken AB çevreleri, tonu da göz önünde alındığında bu bildirinin süreci etkileme potansiyeline sahip olduğunun söylenebileceğini dile getirdiler.
      Demokratik sürece saygı gösterilmesi ve Türkiye’nin sorunu demokratik ve anayasal ilkeler çerçevesinde sonuçlandırması gereği de AB yetkililerinin altını çizdiği unsurlar arasında yer aldı. AB’nin, açıklamaya ilişkin resmi bir tepki verip vermeyeceği ise bugün netleşecek. Bu kararın alınması halinde resmi tepkinin AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn tarafından yapılması öngörülüyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KOÇARYAN: TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE KARŞI DEĞİLİZ

TÜRBANLI KRALİÇE MALEZYA'YI KARIŞTIRDI

STEPHEN HAWKİNG UZAYA ÇIKTI
»  PUTİN'DEN ABD'YE FÜZE RESTİ
»  İNGİLTERE'DEKİ MODERN KÖLELİK
»  SEX AKADEMİSİNE HÜCUM
»  EKVADOR DEVLET BAŞKANI CORREA,DÜNYA BANKASI TEMSİLCİSİNİ ÜLKEDEN KOVDU
»  ZİMBABVE'DE REKOR ENFLASYON, BİNDE 2 BİN 200
»  PUTİN, 2008'DE YENİDEN ADAY OLMAYACAK
»  ÜNLÜ ASTRO FİZİKÇİ HAWKİNG YERÇEKİMSİZ ORTAMI DENEYECEK
»  YELTSİN, KİLİSEDEN DUALARLA UĞURLANDI
»  MOSKOVA TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE MOLOTOFLU SALDIRI
»  BUSH, 'SOYKIRIM' DEMEDİ SEVİNDİRDİ!
»  ÜZERİNE DEVE OTURAN KADIN EZİLEREK ÖLDÜ
»  İRAN ERMENİLERİN SOYKIRIM YÜRÜYÜŞÜNE İZİN VERMEDİ
»  NEW YORK TİMES: ABD-TÜRKİYE İTTİFAKININ SONU GELDİ
»  EN SERT İNGİLİZ BİRLİĞİNİN KOMUTANI KADIN OLDU
»  AMERİKALILARDA KÜRTLERİ DESTEKLEYEN CLİNTON'A KIZDI
»  ERMENİLER ONUNLA ÇOK BÜYÜK GURUR DUYUYOR
»  BUSH: "YELTSİN TARİHİ BİR ŞAHSİYETTİ"
»  RUSYA ESKİ DEVLET BAŞKANI BORİS YELTSİN ÖLDÜ
»   ABD ORDUSU KÜRTLERE ÇUVALLARLA DOLAR ATTI
»  PELOSİ TÜRK ELÇİSİYLE GİZLİCE GÖRÜŞTÜ
»  24 NİSAN ÖNCESİ ERMENİ PROTESTOLARI ARTTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.