Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1938
EURO
38,1239
IMKB
9.666,000
ALTIN
2.897,770
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YÜKSEK MAHKEME : "BİREYSEL SAVUNMA OLMAZ"DEDİ
YÜKSEK MAHKEME :  BİREYSEL SAVUNMA OLMAZ DEDİ
 
DTP davasında alınan karar AKP için de emsal olacak.Anayasa Mahkemesi, DTP’li İbrahim Binici’nin bu yöndeki talebini reddetti..
 
9.4.2008 - 20:40
DTP ve AKP açılan kapatma davalarının ardından, iddianamelerde ismi geçenlerin, bireysel savunma yapıp yapamayacağı tartışılırken Anayasa Mahkemesi, DTP’li İbrahim Binici’nin bu yöndeki talebini reddetti..

Binici’ye gönderilen yanıtta ise, kapatma davalarında “bireysel savunma”nın mümkün olamayacağı belirtildi. DTP Urfa Milletvekili İbrahim Binici’nin ismi, partisine açılan kapatma davasının iddianamesinde yer alıyor. Binici, bir süre önce Anayasa Mahkemesi’ne dilekçe ile başvurarak, davaya müdahil olarak katılmak ve kendi savunmasını yapmak istediğini iletti. Binici’ye gönderilen yanıtta ise, kapatma davalarında “bireysel savunma”nın mümkün olamayacağı belirtildi.

NTVMSNBC'nin haberine göre yazıda, “Davanın, parti tüzel kişiliğine karşı açılmış olması nedeniyle, iddianame ve eklerinin, ayrıca tarafınıza tebliğ edilmesi mümkün bulunmamaktadır” denildi.

DTP ise, “bireysel savunma” ısrarını sürdürerek, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımayı planlıyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti’ye 14 Mart 2008 tarihinde kapatma davası açmış ve 71 AK Parti’liye siyaset yasağı istemişti. Başsavcı, eski başbakan ve parti yöneticisi olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de siyasi yasak istediği listeye dahil etmişti.

Siyaset yasağı istenen isimler arasında başta Başbakan Erdoğan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç gibi 71 politikacı bulunuyor.

ZAFER ÜSKÜL BİREYSEL SAVUNMA YAPMAK İSTİYOR

AKP'ye açılan kapatma davasında beş yıllık siyaset yasağı istenenler arasında yer alan Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül, kişisel savunma isteyecek. Yüksek Mahkeme Üskül'ün talebini yerinde bulursa siyasi yasak istenen 71 AKP'linin ayrı ayrı savunma yapmasının önü açılacak. Aynı talebin DTP davasında da gelmesi durumundaysa siyasi yasak istenen 221 kişi bireysel savunma yapabilecek. Fazilet Partisi (FP) davasında Nazlı Ilacak'ın aynı yöndeki talebi Yüksek Mahkeme tarafından geri çevrilmişti.

Anayasa hukukçusu olan Prof. Zafer Üskül hakkında Kasım 2007'de Mersin'de üniversitelerdeki türban sorununa ilişkin yaptığı bir açıklaması nedeniyle siyaset yasağı isteniyor. Üskül, davanın Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesi halinde kişisel savunma yapmak için başvuracağını açıkladı. Savunma hakkının adil yargılama için şart olduğunu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de savunmanın temel bir hak olarak belirtildiğini anımsatan Üskül, "Dava tüzelkişiliğe açılmış olabilir, ancak siyaset yasağı kişilere geliyor. Bu nedenle suçlanan, savunmasını yapabilmeli" dedi.

Bugüne kadar parti kapatma davalarında siyaset yasağı istenenler hiç bireysel savunma yapmadı. Suçlama parti tüzelkişiliğine yöneltildiği için, savunmalar partinin yetkilendirdiği kişiler tarafından yapılıyor. Ancak, bazı hukukçular bireysel savunma yapılabileceği görüşünü dile getirirken, bazıları mevcut anayasaya göre Anayasa Mahkemesi'nin bireysel yargılama yapma yetkisinin olmadığını, bireysel savunmanın da bu anlama geleceğini ifade ediyor.

Fazilet Partisi davasında siyasi yasak getirilen dönemin milletvekili Nazlı Ilıcak, savunma talebi reddedilince konuyu 2001'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımıştı. Ancak AİHM, Türkiye'ye herhangi bir yaptırım kararı almamıştı.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CHP MYK'NIN GÜNDEMİNİ 301. MADDE OLUŞTURDU

BALIKESİR'DE İÇKİ YASAĞI TARTIŞMASI

BARZANİ MİT'E KARŞI İSTİHBARAT TEŞKİLATI KURDU
»  BARDAKOĞLU'NDAN ŞOK CEMEVİ TESBİTİ
»  ASKERİ ŞURA HESAPLAŞMASI MI?
»  MECLİS'TE BARROSSO KRİZİ
»  CHP, 9 AY'DA 10. KEZ ANAYASA MAHKEMESİ'NDE
»  GÜL, TESK'TE ESNAF ÇORBASI İÇTİ
»  "ERDOĞAN-CHENEY GÖRÜŞMESİ HABERLERİ İFTİRA"
»  AKP İLE CHP'NİN 301 KAVGASI
»  AK PARTİ'LE İCRA YOKU
»  MECLİS'TE TEZEKLİ TOPLANTI
»  DEVLETİN ZİRVESİNE 4 VİP UÇAK
»  GÜL:" HER ŞEY YOLUNDA GİDİYOR DİYEMEYİZ"
»  BÜYÜKANIT: "GÖREVİMİN UZAMASI, HAYSİYET KIRICI OLUR"
»  AB KOMİSERİ, AKP'Lİ GİBİ KONUŞTU
»  TÜRBAN KRİZİ, BU KEZ MASA TENİSİ'NDE PATLADI
»  BAKAN ÇELİK, ÜNİVERSİTEDEKİ OLAYLARI NASIL YORUMLADI?
»  İNGİLİZLER DE FENERİN HAKKINI TESLİM ETTİ
»  ŞENER, ERDOĞAN'LA YAPTIĞI ÇOK GİZLİ GÖRÜŞMEYİ ANLATTI
»  ANAYASA MAHKEMESİ'NDE AİLE İÇİ ŞİDDETE GEÇİT YOK
»  "ÜLKÜCÜ-KÜRTÇÜ KAVGASI OLMAYACAK"
»  BEŞİKTAŞ'A 2 MAÇ CEZA
»  O MİLLETİ İÇİN DARAĞACINA GİTMİŞTİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.