Parsellerin tamamının tahsis edilmesi durumunda 30 milyar liralık yatırım yapılacağını, 400 bin kişiye de iş sağlanacağını vurguladı.Yatırımcılara ‘bedelsiz arsa’ tahsisi sağlayan yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bu yönetmelikle 60 il merkezi ve 117 ilçede yer alan 196 Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bulunan on bine yakın parselin girişimcilere tahsis edilebileceğini belirtti.
Yönetmelik yayınlanmadan bin başvuru aldıklarını ifade eden Ergün, en çok Van, Mardin, Elazığ, Malatya ve Diyarbakır gibi illerden başvuru aldıklarına dikkat çekti.
Türkiye'nin kalıcı zenginlik yaratmasının üretimden geçtiğini, Avrupa’da görüldüğü gibi üretime dayanmayan, reel sektörü yeterli rekabet gücüne ulaşamayan ekonomilerin önemli sorunlarla boğuştuğunu vurguladı. Hükümet olarak yatırım ve üretimi desteklediklerini anlatan Ergün, şimdi de OSB'lerde kısmen veya tamamen bedelsiz arsa tahsisi dönemini başlattıklarını ifade etti.
AZ GELİŞMİŞ BÖLGELERDE ‘ÜCRETSİZ’ OLACAK
Bakan Ergün, arsa tahsisinde bölgenin gelişmişlik seviyesini dikkate alacaklarını belirterek şöyle devam etti:''Bu uygulamayla OSB'lerde atıl durumda kalan parselleri de üretim zincirine dahil etmiş olacağız. Yatırımcılara arsa tahsis ederken, OSB'nin bulunduğu bölgenin gelişmişlik seviyesine göre değişen oranlarda indirimler yapacağız. Bu indirim oranı, en az yüzde 50'den başlayacak. 4. bölgedeki il ve ilçelerimizde yüzde 100'e kadar çıkacak. Ayrıca teşvik programında yer alan büyük sektörlerde yapılacak olan yatırımlara da ülkemizin her bölgesinde yer alan OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisi yapacağız.”10 bin parselin tamamının tahsis edilmesinin 30 milyar liralık yatırım anlamına geldiğini belirten Ergün, bunun 400 bin civarında kişiye istihdam yaratacağını söyledi. Bu tesislerde yapılacak olan üretim ve ihracatın ekonomiye yapacağı katkıya dikkat çeken Ergün, bölgeler arası gelişmişlik farkını da azaltacağını kaydetti.