|
|
|
|
DOLAR |
35,8879 |
|
|
|
EURO |
36,8062 |
|
|
|
IMKB |
10.004,000 |
|
|
|
ALTIN |
3.232,200 |
|
|
|
|
Şehir Seçimi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YILMAZ UYARDI : "REFORMLAR GECİKMESİN"
|
|
|
|
|
|
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bu kez de makro ekonomik reformlar konusunda uyardı. ''Reformlar bir an önce yapılsın yoksa risk primi daha da artar'' uyarısında bulundu.
ORMLAR GECİKMESİN" |
|
|
|
|
|
|
|
|
Reformların takvime bağlanmasını isteyen Yılmaz, takvimin gerçekleşmemesi halinde yöneticilerin hesap vermesini de önerdi.
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Bilkent Üniversitesi tarafından Bilkent Oteli'nde düzenlenen "Ekonomik Yönetişimdeki Mevcut Konular" başlıklı uluslararası toplantıda konuştu.
Yılmaz, konuşmasına, Çin atasözü olarak bilinen "ilginç zamanlarda yaşa" sözüne atıfla başladı. Burada "ilginç" kelimesi ile tehlikeli ve çalkantılı zamanların kastedildiğini ifade eden Yılmaz, bu yüzden de aslında cümlenin bir atasözünden çok, beddua niteliği taşıdığını kaydetti.
Daha sonra bu atasözünün aslında Çinlilere ait olmadığını, bilgece bir anlam yüklenmek istendiği için Çinlilere ithaf edildiğinin anlaşıldığını ifade eden Yılmaz, "Ancak kaynağı ne olursa olsun böyle bir lanetle karşı karşıya olduğumuzu şu anda söylememiz gerekiyor" dedi.
Yılmaz, 2007'nin ortalarından bu yana global anlamda finansal bir çalkantı yaşandığını ve bu çalkantının büyüklüğünün 2006 yılında yaşanandan çok daha fazla olduğunu belirtti.
"Tünelin sonundaki ışığı bekliyoruz"
Durmuş Yılmaz, özellikle konut fiyatlarının düşmesi ve bunun ardından mortgage piyasası ve mortgage'ye dayalı birtakım menkul kıymetlerle ilgili sorunlar nedeniyle sıkıntı yaşandığını kaydederek, şöyle devam etti:
"Zaman içinde yatırımcılar finansal araçların değerlemeleri konusunda rahatsız olmaya başlamışlardır. Büyük finansal kuruluşlar, çok büyük zararlar bildirmektedir.
Özellikle risk iştahında böyle bir düşüş yaşanması, karşı tarafın kredi riski ile ilgili endişeleri sonucunda kısa vadeli kredi ve para piyasalarında büyük bir bozulma yaşanmış ve bunun sonucunda da büyük bir likidite sıkışması ortaya çıkmıştır.
Likidite sorunları, ödeme sorunlarıyla birleştiği zaman global finansal piyasaların direncini test eden bir durum ortaya çıkmaktadır. Biz hala tünelin sonundaki ışığı bekliyoruz."
Türkiye'nin risk primi
Yılmaz, finansal kuruluşların yaşadığı zararlar ve tüketici güvenindeki düşüş sonucunda ABD ekonomisinde durgunluk görülme olasılığının arttığını kaydetti.
Yılmaz, risk algılamalarındaki bozulmaların, kalkınmakta olan ülkelerin risk primlerini de artırdığını ifade ederek, bu ülkelere Türkiye'nin de dahil olduğunun altını çizdi.
Şimdiye kadar Türkiye'nin risk primlerinde gerçekleşen artışların diğer kalkınmakta olan ülkelerdeki artışlarla uyumlu olduğunu kaydeden Yılmaz, "Her ne kadar son dönemlerde birtakım siyasi istikrarsızlıklar Türk finansal piyasalarını büyük bir sıkıntıya soksa da... Ben Türkiye'ninrisk priminin, önümüzdeki yıllarda makro ekonomik koşullarda gelişme olmazsa ve kurumsal reformlar yapılmazsa daha da yüksek olmasını bekliyorum" dedi.
"En akut kriz"
Yılmaz, son 20 yılın küreselleşme, regülasyon ve özelleştirme çağı olarak tanımlanabileceğini ifade ederek, "yönetişim" kavramının önemli bir konu haline gelmesinin tesadüf olmadığını söyledi.
1990'ların sonunda Güneydoğu Asya'da yaşanan ekonomik krizin, iyi yönetişim uygulamaları olmadığı takdirde, ekonomik kalkınma açısından başarılı olan ülkelerde bile sorun yaşanabildiğini gösterdiğini anlatan Yılmaz, devletlerin ekonomi üzerindeki kontrolü azaldıkça yönetişim kalitesinin daha belirleyici hale geldiğini kaydetti.
Özellikle daha fazla sermaye hareketlerinin olduğu durumlarda ülkelerin, yatırımcıların birtakım negatif değerlendirmeleri ile karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, "Bugün finansal piyasalarda akut bir kriz yaşanmaktadır. Özellikle küreselleşmenin ortaya çıkmasından bu yana en akut kriz olarak adlandırılabilir bu..." dedi.
|
|
|
|
|
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
|
Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
|
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
|
|
|
Bu kategorideki diğer haberler |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
|
|
-
|
|
|
|
Demokrat Parti'den istifa eden İzmir Milletvekili Salih Uzun ve İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ... |
|
|
|
|
|
Ege Denizi’nde dün büyüklükleri 3,5 ve 4,4 arasında değişen çok sayıda deprem meydana geldi. Bölgedeki ... |
|
|
|
|
|
Amerika'da, yaklaşık 80 yıldır kullanılan ve Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan Bactrim antibiyotiğinin, ... |
|
|
|
|
|
Ghezzal'dan hakem tepkisi: Maçı kimin kazanacağına hakem karar verdi, büyük rezalet |
|
-
|
|
|
|
Yunanistan Sivil Koruma Bakanı Kikilias, Miçotakis liderliğindeki acil toplantının ardından yaptığı ... |
|
-
-
|
|
|
|
|
|
|
YAZARLAR |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÇOK YORUMLANANLAR |
|
|
-
|
|
|
|
Yunanistan Sivil Koruma Bakanı Kikilias, Miçotakis liderliğindeki acil toplantının ardından yaptığı ... |
|
|
|
|
|
Demokrat Parti'den istifa eden İzmir Milletvekili Salih Uzun ve İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ... |
|
|
|
|
|
Ege Denizi’nde dün büyüklükleri 3,5 ve 4,4 arasında değişen çok sayıda deprem meydana geldi. Bölgedeki ... |
|
|
|
|
|
Ghezzal'dan hakem tepkisi: Maçı kimin kazanacağına hakem karar verdi, büyük rezalet |
|
-
|
|
|
|
Amerika'da, yaklaşık 80 yıldır kullanılan ve Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan Bactrim antibiyotiğinin, ... |
|
-
-
|
|
|
|
|
|
|
ANKET |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
|
|
|
|