Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2093
EURO
35,0043
IMKB
10.740,000
ALTIN
2.511,960
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Yerel Yönetimlerde Kadının Adı Yok
Yerel Yönetimlerde Kadının Adı Yok
 
AKP 75 ilde 1, CHP 51 ilde 2, MHP ise 31 ilde 2 kadın aday gösterdi
 
2.2.2019 - 00:01

Siyasi partiler 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için aday listelerine son halini verirken, kadın adayların sayısının az olması dikkat çekiyor. AKP 75 ilde 1, CHP 51 ilde 2, MHP ise 31 ilde 2 kadın aday gösterdi. İyi Parti ve Saadet Partisi, listelerinde kadın adaya yer vermezken, HDP her il ve ilçede kadınları eş başkan adayları olarak listelerine ekledi.

AKP'nin 75 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarından yalnızca Gaziantep Belediye Başkan adayı Fatma Şahin kadın aday. 634 ilçe belediye başkanı adayı içindeki kadın aday sayısı ise 14. Toplamda açıklanan 709 belediye başkan adayının 15 tanesi, yani yüzde 2,1'i kadın.

CHP'de de durum farklı değil
CHP’nin 51 ilde açıkladığı başkan adaylarından ise Aydın Belediye Başkan adayı Özlem Çerçioğlu ve Amasya Belediye Başkan adayı Arife Serpil Saraçoğlu listede yerlerini aldı. Açıklanan 785 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın aday sayısı 39. Yeni tüzüğünde kadın kotasını yüzde 33'e çıkaran CHP'nin açıkladığı 836 belediye başkanının 41 tanesi, yani sadece yüzde 4,9'u kadın.

MHP'de kadın aday oranı yüzde 1,8
MHP'nin 31 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarından Tunceli Belediye Başkan adayı Mücella Saler ve Şırnak Belediye Başkan adayı Bahar Cavlak kadın aday. Açıklanan 744 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı 12. Toplama bakıldığında, 775 belediye başkan adayının 14 tanesi, yani sadece yüzde 1,8'i kadın.

İyi Parti'nin 29 ilde açıkladığı belediye başkan adayları arasında kadın aday yok. 93 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı ise sadece 4. İyi Parti adaylarının sadece yüzde 3,2'si kadın.

Saadet Partisi'ndeki oran yüzde 0,7
Saadet Partisi'nin 22 ilde açıkladığı belediye başkan adayları arasında kadın aday yok, 239 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı ise 2. Partinin adaylarının sadece yüzde 0,7'si kadın.

2014 yerel seçim sonuçları göz önünde bulunduğunda, partilerin kadınları çoğunlukla seçilme şanslarının az olduğu ilçelerde aday gösterdikleri de dikkat çekiyor.

HDP her il ve ilçede aday gösterdi
HDP'nin aday listesi ise diğer partilerden oldukça farklı bir tablo çiziyor. Parti, aday gösterdiği her il ve ilçede kadınları eş başkan adayı olarak listelerine ekledi.

"Kadına ayrımcılık var"
Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu partilerin kadın adaylar konusundaki tutumuna ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"HDP dışında, diğer partileri bu denli az kadın aday göstermesi, kadına siyasette uygulanan ayrımcılık ve şiddetin açık bir göstergesidir. Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu olarak, daha fazla kadının aday gösterilmesi ve seçilmesi talebimiz, cinsiyet eşitliğini ve neticede adaleti sağlamaya yönelik demokratik bir talep olmanın yanı sıra yerel politikaların geleceğine dair duyduğumuz endişeyi de içinde barındırmaktadır. ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Ulusal Demokrasi Enstitüsü'nün (NDI) dünyadaki 100'den farklı ülkeden 35 yıl süren çalışmalar neticesinde vardığı sonuca göre, kadınların yerel siyasete katılımı, cinsiyet eşitliğini sağlama, kadına yönelik şiddet politikalarının geliştirilmesi, kadınların, çocukların, gençlerin ihtiyaçlarına daha fazla cevap verme, eğitim, altyapı ve sağlık gibi kalkınma göstergelerine öncelik verilmesi, temsil sorunu yaşayan farklı kimlikler arasında daha fazla işbirliği yapma, yoksulluğun giderilmesi için politikalar geliştirme gibi birçok kazanım sağlıyor. Ancak maalesef kadın adaylara dair rakamlar, bu ideallerin ne kadar uzağında olduğumuzu ve 2019 yerel seçim sonuçları ne olursa olsun, yerel yönetimlerde kadın sesinin ‘yok denecek kadar az' kalacağını gösteriyor."

T 24



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CHP ile İYİ Parti Etimesgut'ta Anlaştı

"Sevgiliye Kırmızı Şişli'ye Sarıgül"

Maceracı'ya 15 Yıla Kadar Hapis istemi
»  Hava Kuvvetleri'nde Fetö Operasyonu
»  120 Bin Hemşire Atama Bekliyor
»  Çalar Saatte FLaş Sözler
»  Hafta Sonları Nöbetçi Noter Uygulaması
»  Akşener'den Iğdır'da Tek Aday Çağrısı
»  Özhaseki'den Flaş Gökçek Açıklaması
»  "Avrasya Tünelinde Zam Yok" Açıklaması!
»  İşte Ak Partinin Seçim Manifestosu
»  AK Parti'nin Seçim Anketi Yeni Şafak'ta
»  'FETÖ, DSP'yi Devreye Soktu' İddiası
»  İstanbul'da Dev Uyuşturucu Operasyonu
»   Meclis BaşkanI Kim Olacak?
»  MGK Bildirisinden Flaş Suriye Mesajı
»  Mbaye Diagne Resmen Galatasaray'da!
»  Hazinedar CHP Yönetimini Topa Tuttu
»  Bahçeli Fikir Değiştirdi
»  Erdoğan'dan Kaymakamlara Talimat
»  FETÖ’nünKritik İsmi Türkiye’ye Getirildi
»  Sarıgül DSP'den Şişli Adayı Oldu!
»  İnce'den Kılıçdaroğlu'na Silivri Tehdidi
»  İYİ Parti: FETÖ İntikam Alıyor
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.