Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2034
EURO
37,8318
IMKB
9.013,000
ALTIN
2.913,850
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YÜKSEKOVA SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ: 1 ÖLÜ
YÜKSEKOVA SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ: 1 ÖLÜ
 
DTP'nin nevruz kutlamasını valiliklerin izin verdiği 21 Mart cuma günü yapmayıp dün izinsiz kutlama girişiminde bulunduğu Van, Hakkari ve Siirt'te çıkan olaylar, bugün de Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne sıçradı. İlçede bu sabah DTP binası önünde toplananların izinsiz gösteri yapmalarına polis müdahale edince ortalık savaş alanına döndü.
 
24.3.2008 - 00:46

Polise taş ve molotof kokteyli ile saldıran göstericiler kamu binaları ve işyerlerini tahrip ederken, kalabalığı dağıtmak için polis uyarı ateşi açtı, gözyaşartıcı gaz kullandı. Açılan ateş sırasında kurşun isabet eden 20 ya Adana'da DTP'lilerin nevruz kutlamaları PKK gösterisine dönüştürüldü şındaki İkbal Yaşar öldü. Olayların ilçenin her tarafına yayılması ve polisin yetersiz kalması üzerine, göstericileri dağıtmak için askerler devreye girdi. 4'üncü Sınır Jandarma Tümen Komutanı Tümgeneral Yurdaer Olcan ve 21'inci Sınır Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel de ilçe merkezine gelerek gelişmeleri yakından izledi.

Van, Hakkari ve Siirt'te izinsiz gösterilerde çıkan olaylara karşın DTP'liler bugün Yüksekova'da izinsiz de olsa nevruz kutlaması yapmak istedi. Kutlamalara katılmak için Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani ve DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır ile bölgedeki yerleşim merkezlerinde DTP'li belediye başkanları ve parti yöneticileri Yüksekova'ya geldi.

Yüksekova'da birkaç gündür süren izinsiz nevruz kutlama gerginliği, bu sabahtan itibaren tırmanırken, ilçede işyerlerinin tamamına yakını açılmadı. Çıkabilecek olaylaraanında müdahale edebilmek için güvenlik güçleri cadde ve sokakları panzerlerle tuttu. Takviye olarak Yüksekova Komando Taburu'ndan gelen askerler de ilçede bazı kritik yerlere yerleştirildi.

KONUŞMALARDAN SONRA OLAYLAR BAŞLADI
DTP'liler izinsiz de olsa nevruz kutlaması için sabahın erken saatlerden itibaren 23 Nisan Caddesi üzerinde bulunan parti binası önünde toplanmaya başladı. Milletvekilleri Hamit Geylani ile Sevahir Bayındır, parti binası önünde toplanan ve sayıları 4 bini bulan kalabalığa Kürtçe yaptıkları konuşmada sakin olmaları çağrısında bulundu.

Milletvekillerinin ardından Yüksekova Belediye Başkanı DTP'li Salih Yıldız da kalabalığa hitap etti. Dünkü olaylar sırasında Van'da ölenler olduğunu kaydeden Yıldız, bu nedenle kutlama yapmayacaklarını ve partililerin sakin olmasını istedi.

Van'da dünkü olaylarda yetkililer sadece Zeki Erinç'in öldüğünü, ağır yaralı 2 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıklamasına karşın Başkan Yıldız'ın ölü sayısının 2 olduğunu söylemesi, kalabalığı harekete geçirdi. PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atmaya başlayan kalabalık, Eski Cezaevi Sokağı'na doğru yürüyüşe geçince polis müdahale etti ve ortalık bir anda karıştı.

Polisler cop ve göz yaşartıcı gaz kullanarak kalabalığı dağıtmak isterken, göstericiler de taş, sopa ve molotof kokteyli ile karşılık verdi. Göstericiler kamu binaları ile birçok işyeri ve evi tahrip ederken, polis uyarı ateşi açtı. 23 Nisan, Kuruköy Yolu, Sait Bora, Esenyurt, Yeditepe ve Mezarlık mahallelerinin ara sokaklarına kaçan göstericiler, barikatlar kurup ateş yakarak, güvenlik güçlerine direnişi sürdürdü.

KOMUTANLAR İLÇEYE GELDİ
Yüksekova'nın hemen her yerine olaylar yayılırken, halk evlerine çekildi, sokaklarda göstericilerle güvenlik güçleri kaldı. Barikatlardan güvenlik güçlerine taş ve molotof kokteyli atan göstericileri dağıtmak için uyarı ateşi açan polis, göz yaşartıcı gaz kullanarak, panzerlerden tazyikli su sıktı.

Olayların önlenmesinde polisin yetersiz kalması üzerine Yüksekova Komando Taburu'ndan gelen askerler devreye girdi. Askerler de üzerlerine taş ve molotof kokteyli atan göstericilere karşı cop kullandı.

İlçede olaylar çığrından çıkarken Yüksekova 4'üncü Sınır Jandarma Tümen Komutanı Tümgeneral Yurdaer Olcan ile 21'inci Sınır Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel de ilçe merkezine geldi. Kaymakam Mehmet Ünal ile görüşen komutanlar, Eseryurt Mahallesi Dağlıca Kavşağı'ndan gelişmeleri izledi.

Yüksekova'da saat 10.00'da başlayan olaylar, asker ve polisin yoğun çabası sonucu saat 14.00'ten itibaren kontrol altına alındı. İlçenin bazı semtlerinde küçük grupların eylemi devam ederken, askerler yaklaşık 4 saat estirilen terörü önledikten sonra Milli Egemenlik ve Caddesi Cengiz Topel caddelerinde `Ne mutlu Türküm diyene', `Vatan sana vanım feda', `Her Türk asker doğar' sloganları atarak yürüdü.

1 ÖLÜ, ÇOK SAYIDA YARALI VAR
Yüksekova'da saatlerce süren ve İkbal Yaşar'ın isabet eden kurşunla öldüğü olaylar sırasında çok sayıda gösterici de yaralandı. Polislerden de yaralananlar oldu. Polis çok sayıda göstericiyi gözaltına alırken, ölen İkbal Yaşar'ın cenazesinin bulunduğu Yüksekova Devlet Hastanesi'nin çevresinde askerler güvenlik kordonu oluşturdu.

2'Sİ AĞIR 12 YARALI VAR

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde bugün 1 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarda 2'si ağır 12 kişi de yaralandı. Yaralılardan durumu ağır olan 2 kişi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevkedilirken, Davut Babalıtaş'ın hayati tehlikesinin bulunduğu blirtildi. Güvenlik güçleri, akşam saatlerine kadar 52 göstericiyi gözaltına aldı.

Göstericilerin, Kuruköy, Sait Baro, Esentepe, Esenyurt mahallelerinde yer yer güvenlik güçleriyle çatışması sürüyor. Asker ve polis, Yüksekova'nın ana cadde ve stratejik alanlarını tamamen giriş çıkışa kapatıp, sıkı güvenlik önlemleri aldı. Halkın tamamının evlerine çekildiği ilçede gerginlik devam ediyor.

HAKKARİ'DE KEPENKLER AÇILMADI
Hakkari'de de dün çıkan olaylardan sonra bu sabah sessizlik hakimdi. İşyerlerinin açılmadığı kentte, polis sıkı güvenlik önlemi aldı.

Bu sabah Hakkari'de çok az sayıda kişinin sokağa çıktığı gözlendi.

Van'da DTP'liler cenaze törenine polisi ve gazetecileri almadı

VAN'da dün DTP'in izinsiz nevruz kutlaması yapma girişiminde çıkan olaylar sırasında yaralanan ve kaldırılhdığı hastanede ölen 35 yaşındaki Zeki Erinç, bu sabah toprağa verildi. Güvenlik güçlerini ve basın mensuplarını istemeyen DTP'liler, cenazeyi kalabalık bir grupla defnetti.

Kentin dün saatlerce savaş alanına döndüğü olaylar sırasında yaralanan 15 polis ve 38 gösterici hastanelere kaldırılmıştı. Yaralılardan başına kurşun isabet eden ayakkabı tamircisi Zeki Erinç, tedavi gördüğü Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde dün gece yaşamını yitirdi. Evli ve 6 çocuk babası olan Zeki Erinç'in ölümü, kentte gerginliği tırmandırdı.

CENAZEDE OLAY ÇIKMADI
Van Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, cenaze töreninde olay çıkmaması için DTP'lileri uyardı. DTP'liler de cenaze törenini kendilerinin yapacağını, polisin gelmemesi halinde olay çıkmayacağını bildirince bu yönde mutabakat sağlandı.

Sabah erken saatlerde kalabalık bir grup tarafından morgdan alınan Zeki Erinç'in cenazesi, Cevdetpaşa Mahallesi Dedeoğlu Camii'ne getirildi. Burada kılınan namazdan sonra aralarında DTP Van Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Özdal Üçer, DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, DTP Parti Meclisi üyeleri İzzet Belge ve Hüseyin Cengiz'in de bulunduğu yaklaşık 4 bin kişi, sloganlar atarak cenazeyi Şabaniye Mezarlığı'na götürdü.

Zeki Erinç'in cenazesi, güvenlik güçlerinin ve basın mensuplarının alınmadığı Şabaniye Mezarlığı'nda defnedildi. Kalabalık daha sonra gruplar halinde dağıldı.

BELEDİYE BAŞKANI: ZARAR KARŞILANACAK
DTP'nin Van'da dün yaptığı izinsiz kutlamaların ardından çıkan olaylarda zarar gören işyerleri ve resmi kurumlarda hasar gören yerler onarılmaya başlandı. Kırılan camların yerine yenileri takılırken, sokaklardaki cam kırıkları ve göstericilerin kullandıkları taşlar da cadde ve sokaklardan toplandı.

Van Belediye Başkanı AKP'li Burhan Yenigün, bu sabah saatlerinden itibaren işyeri zarar gören esnrafı ziyaret ederek `geçmiş olsun' dileğinde bulundu. Başkan Yenigün, dünkü olayların kente büyük zarar verdiğini belirterek, şunları söyledi:

"İl dışındaydım olaylar çıkınca dönmek zorunda kaldım. Van'ın bu hale gelmesi herkesi üzmüştür. Nevruzun amaç ve anlamı farklıdır. Baharın gelmesidir, güzelliğidir. İnsanlarında kendilerini yenilemesi lazım nevruz her yerde amacı içiresinde kutlanmalı. Her kesime de sorumluluklar düşmektedir. Valilikle görüştük, bu zararları karşılayacağız. Hiç kimsenin bundan kuşkusu olmasın. Bu olaylar keşke hiç yaşanmasaydı."

Kent merkezinde işyerleri zarar görenler de oluşturulan bir ekip tarafından tek tek tespit edildi.

İSTANBUL’DA NEVRUZ KUTLAMALARI BAŞLADI

Zeytinburnu Kazlıçeşme’de DTP İstanbul İl Başkanlığı’nın düzenlediği Nevruz kutlamaları başladı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı alanda toplananlar halay çekerek Nevruz’u kutluyor.

DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy’un yanı sıra Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel’in de katıldığı kutlama programı için alana gelenler polis kontrolünden geçirildi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


NEVRUZ'U BAHANE EDİP, VAN VE HAKKARİ'Yİ SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİLER

FLAŞ.. ABDÜLLATİF ŞENER PARTİ KURUYOR

YARGININ VERMEDİĞİ BU TALİMATI KİM VERDİ?
»  "KAPATMA DAVASINI AÇTIRIYORUZ"
»  ERDOĞAN'A GÖRE SUÇLU MEDYA
»  CAMİLER KIŞLALARIMIZ DİYENLERE, AMERİKALILAR YAPTI BİLE
»  BÖLÜCÜ ÖRGÜT NEVRUZ ADI ALTINDA İSYAN DENEMESİ YAPTI
»  F-16'LARDA KANSER TEHLİKESİ
»  TRT CUMHURİYET'E GİREMEDİ
»  TURİSTLER BİLE BİZDEN DUYARLI ÇIKTI
»  POLİS İLHAN SELÇUK'UN EVİNİ DARMADAĞAN ETTİ
»  CHP'Lİ KOÇ İDDİALI KONUŞTU: "SÜRPRİZE HAZIR OLUN"
»  ÇANAKKALE RUHU HAREMLİK SELAMLI RUHU OLDU
»  İLHAN SELÇUK'A YURT DIŞI YASAĞI
»  ERDOĞAN VE BAYKAL'A, 'FRENLE' ÇAĞRISI
»  DEKKİT, ATEŞLİ ÇOCUĞA VERİLEN ASPİRİN ÖLDÜREBİLİR
»  HASAN CELAL GÜZEL'DEN MÜTHİŞ İDDİA
»  ERDOĞAN'A VEYSEL ŞİİRİYLE GÖNDERME
»  TARTIŞMALI SOSYAL GÜVENLİK BU HAFTA MECLİS'TE
»  VEKİLLERİN KAÇ ÇOCUĞU VAR?
»  CHP'Lİ KOÇ, İDDİALI KONUŞTU
»  GECE YARISI GELEN ÖZGÜRLÜK...
»  AKP DAVASINA, YABANCILAR NİYE TEPKİLİ?
»  SAVCIYA, 'SORUŞTURMAYI BİTİR' BASKISI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.