ABD'nin Hudson Enstitüsü Avrasya Direktörü ve Türkiye uzmanı Zeyno Baran Köşk seçimlerinden önce Amerika'da "Türkiye'de bir darbe olabileceği, darbe ihtimalinin yüzde 50" olduğu tezini pompalamıştı.
Washington'da Türkiye'de yaşanması planlanan akılalmaz suikast ve bombalama senaryolarının görüşüldüğü meşhur Hudson Toplantısi nedeniyle hayli tartışılan Baran bu kez Ergenekon Operasyonu hakkında konuştu.
Zeyno Baran'ın eşi ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iki numaralı ismi, Avrupa ve Avrasya Sorumlusu Matt Bryza. Türkiye de Bryza'nın sorumluluk bölgesinde yer alıyor.
Zeyno Baran Sabah Gazetesi'nden Ecevit Kılıç'a Türkiye'deki Ergenekon operasyonuna Amerika'nın bakışını anlattı.
* Amerikan yönetimi Ergenekon operasyonu ve davasına nasıl bakıyor? Yönetim bu konuda sessiz kalıyor. Ama gelişmeleri takip ediyorlar.
* Neden sessiz kalıyorlar? Epey bir zaman AKP'nin kapatma davasına konsantre olunmuştu. Sonra yaz dönemi girdi araya. ABD'nin seçimleri, Gürcistan-Rusya savaşı ve Pakistan'daki gelişmeler gibi acil konular arasında Ergenekon'a çok zaman ayırmıyorlar. Tabii yönetimin çeşitli birimlerinin Türkiye masaları gelişmeleri izliyor, ama onlar için de Cumhurbaşkanı'nın Ermenistan'a gitmesi çok daha önemli bir konu.
* Amerika'nın Türkiye masaları, Ergenekon için ne not düşüyor? Kapatma davasını herkes çok yakından izliyordu. Ama Ergenekon'u o kadar izlemiyorlar. İlginç olan da Ergenekon, Türkiye'de kapatma davası kadar önemli. Kutuplaşma ve kavgaları da takip ediyorlar. Türkiye'de bir taraf "Pislikler temizlendi" diye bakıyor. Öbür taraf, operasyonun muhalifleri susturmaya yönelik olduğunu söylüyor. Amerika bu konuda ortada. Türkiye'nin karanlık güçlerin üzerine gitmesi çok önemseniyor. Amerika'da Ergenekon gibi bir yapı yok ama benzeri olaylarda hemen üstüne gidiyorlar. Ama bir endişeleri var; davanın siyasi amaca dönüşmesi. Mahkeme sürecini bekliyorlar.
MAHKEMEYİ BEKLİYORLAR
* Ergenekon, ABD'nin yardımıyla Soğuk Savaş döneminde kurulan Özel Harp Dairesi'nin devamı kabul ediliyor... Henüz açıklık getirilmeyen birçok konu var. ABD yönetimi ve yönetim dışı uzmanların çoğu Ergenekon'la herhangi bir bağlantı içinde olunabileceği tezini ciddiye bile almıyor. Ama sanırım Amerika'nın bir şekilde Ergenekon'la bağlantısı olduğu görüşü Türkiye'de epey kabul görüyor.
* "Türkiye'deki asıl mesele gerçek anlamda bir liberal demokrasiye mi yoksa Rusya ve İran'daki gibi liberal görüşten uzak bir rejime mi gitmek" diye bir tespitiniz var. Ergenekon'un, Türkiye'yi Rusya eksenine çekme çabası mı var? Rusya ekseni derken düşündüğüm Batı'dan kopuk, hatta Batı'ya karşı görüşlerin ve komplo teorilerinin halk arasında, hatta elit düzeyde, gittikçe daha fazla kabul görmesidir. Ergenekon bunun bir parçası. Ama tek sorumlu Ergenekon demek de doğru olmaz.
BAŞBUĞ AYNI ÇİZGİYİ İZLER
* Yeni Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ döneminde askerin çizgisinde bir değişim bekliyor musunuz? Ergenekon, Güneydoğu gezisi ve açılım çıkışları dikkat çekici. Ama askerin hep belli bir çizgisi vardır. O çizgiyi değiştirmeyecektir. Sonuçta başa gelen her kişi gibi kendi tarzını da koyacaktır. Ama gerginlikten yana tavır takınacağını zannetmiyorum.