Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, geçen günlerde gazetecilerle yaptığı sohbette, çok tartışılan iki konuda açıklamalar yaptı.
Gercek Gümdem'den Sami Menteş'in haberine göre Çakar, çiftçinin krediye ulaşamaması gibi bir durumun asla söz konusu olmadığını belirterek, “Tarımın finansmanı konusunda önemli bir sorun yok. Kredi kullanmak isteyen çiftçiye gerçekten kredi anlamında çok büyük destek var. ‘Şehirden ipotek almadan kredi verilmiyor’ sözü ise tam bir şehir efsanesi. Kredi teminata verilmez, üretim, faaliyet döngüsüne verilir. ‘Kredini ödemezsen evini, tarlanı alırım’ derseniz o kredi zaten baştan batık demektir. Hangi tarla kredi teminatına uygun diye bakmıyoruz. Diyelim teminat olarak aldınız. Diyarbakır’daki bir tarlayı kredi teminatı olarak alsanız, bu tarlayı kime satacaksınız. Bu bile çok ciddi bir sorun.” ifadelerini kullandı.
“TRAKTÖRE HACİZ UYGULAMASI YAPMIYORUZ TÖVBE”
Banka olarak çiftçinin traktörüne haciz götürmediklerini de özellikle vurgulayan Alpaslan Çakar, “Ziraat Bankası olarak traktöre haciz uygulaması yapmıyoruz. Tövbe. Çiftçinin üretim aracına haciz yapmıyoruz. Böyle bir uygulamamız asla yok. Özellikle bunu belirtmek istiyorum” dedi.
ÇİFTÇİLER TEPKİLİ
Traktöre haciz uygulaması, muhalefet partileri ve çiftçilerin tepkisini çekiyor. Çanakkaleli Yılmaz ailesinin yaşadıkları daha önce medyada manşetlere çıkmıştı. Yılmaz ailesi, ‘genç çiftçi’ projesinden alınan kredilerle arıcılığa ve çiftçiliğe başladı. Ancak yüksek faiz nedeniyle borç ödenemeyince ailenin evi, tarlaları ve traktörü Ziraat Bankası tarafından haczedildi.
Türkiye’nin birçok yerinden Ocak ayında Ankara’ya gelen çiftçiler, Tarım Bakanlığı önünde yüksek girdi maliyetleri ve borçları nedeniyle artık üretemez duruma geldiklerini söylemişti. Çiftçiler, Bakanlık önünde yaptıkları açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankasının çiftçileri mağdur eden birer "tefeci" durumuna geldiği vurgulamış ve “Kredilerin geri ödenmesinde çiftçilerin zorluk çekmesi sonucu on binlerce çiftçi mağdur edilmiştir. Binlerce çiftçiye haciz geldi, traktör ve tarlalarına el konuldu. Çiftçinin yaşadığı bu mağduriyet üzerine çiftçi dostu görünen Ziraat Bankası büyük bir ‘toprak ağası’ konumuna geldi” ifadelerini kullanmıştı.
HABERİN AYRINTILARI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ