Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
33,9934
EURO
38,0346
IMKB
9.976,000
ALTIN
2.829,040
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İNGİLİZ ASKERLERE MEDYA'YA KONUŞMA YASAĞI GETİRİLDİ.
İNGİLİZ ASKERLERE MEDYA YA KONUŞMA YASAĞI GETİRİLDİ.
 
İran'da esir alınan İngiliz denizcilerin medyaya para karşılığı konuşması yasaklandı
 
10.4.2007 - 02:39

İngiltere'de savunma bakanlığı, İran'da gözaltına alınan 15 denizcinin, medyaya para karşılığı konuşmasına yasak getirdi.
Savunma Bakanı Des Browne, yaptığı açıklamada, bazı askerlerin İran'da gözaltına alınmalarından kar sağladıklarına ilişkin eleştiriler üzerine ''hikayelerin para karşılığında anlatılması ile ilgili yönetmeliğin yeniden gözden geçirildiğini'' belirtti.
Browne, açıklamasında, ''Artık askeri personelin para karşılığında medyaya konuşmalarına izin verilmeyecektir'' dedi.
İran'da gözaltına alınan 15 asker arasındaki tek kadın asker Faye Turney, İran'da yaşadıklarını The Sun gazetesine ve televizyon kanalı ITV'ye anlatmış ve hikayesini basına satma kararına da ''halkın gerçekleri öğrenmesi isteğini'' gerekçe göstermişti. 15 denizcinin en genci olan Arthur Batchelor da Daily Mirror gazetesine para karşılığında konuşmuştu. Batchelor, İranlıların elinde olmayı bir kabusa benzetmiş ve geceleri hücresinde bir bebek gibi ağladığını anlatmıştı.

İLGİNÇ OLMASI İÇİN YALANA BAŞVURMUŞLARDI.

İngiltere Kraliyet donanmasının İran tarafından 13 gün süreyle gözaltında tutulan 15 askeri arasında bulunan tek kadın Faye Turney, İran televizyonunda gösterilen itiraf mektuplarını yazmaya zorlandığını öne sürdü ve bu mektupları yazarken kendisini vatanına ihanet etmiş gibi hissettiği söyledi. Turney, hücrede soyularak bekletildiğini ve üzerini örtmesi için battaniye verildiğini anlattı.
İran'da yaşadıklarını The Sun gazetesine ve televizyon kanalı ITV'ye anlatan Turney, hikayesini basına satma kararına da, "halkın gerçekleri öğrenmesi isteğini" gerekçe gösterdi. Turney, "Aslında bana konuşmam karşılığında çok daha büyük paralar teklif edildi, ama ben bu tekliflerin en yükseğine gitmedim. Ben asıl anlatmak istediklerimi en iyi ifade edeceğini bildiğim için The Sun'ı tercih ettim" dedi.
Arapça yayın yapan İran televizyonu El Alam'da yayımlanan, ABD Başkanı Geroge Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'i suçlayan mektupları yazmak için İranlı yetkililer tarafından zorlandığını söyleyen Turney, kendisine, aksi takdirde casuslukla suçlanacağı tehdidinde bulunulduğunu öne sürdü. Turney, "Benden ABD ve İngiltere güçleri hakkında eleştirel bir dil kullanmam istendi ve kendimi vatanıma ihanet etmiş gibi hissettim" dedi.
İki haftalık esareti boyunca geceleri uykusunda bile ağladığını belirten Turney, kendisine psikolojik baskı çerçevesinde ülkesi için ölme ve bir daha kızını hiç görmeme ihtimali hakkında ne düşündüğünün sorulduğunu, kendisine tabut hazırlanması için ölçü alındığını söyledi.
İranlıların kendisini diğer askerlerden ayırarak, "Bir tek seni elimizde tutuyoruz, diğerlerini serbest bıraktık" dediklerinde moralinin çöktüğünü anlatan Faye Turney, yaşadığı yalnızlık duygusunun kendisine ağır geldiğini belirtti.
Bu arada, 15 denizcinin en genci olan Arthur Batchelor da Daily Mirror gazetesine konuştu. Batchelor, İranlıların elinde olmayı bir kabusa benzetti ve geceleri hücresinde bir bebek gibi ağladığını anlattı.
Batchelor'ın aksine askerlerden 26 yaşındaki Felix Carman ve Chris Air, İran'da yaşadıklarını para karşılığında anlatmayı asla düşünmediklerini, ancak bunu yapanlara da kızmadıklarını söylediler.
Öte yandan, askerlerin para karşılığında hikayelerini basına anlatmalarına olanak sağlayan kararı imzalayan Silahlı Kuvvetlerden sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Des Browne ve hükümete yönelik muhalefetin sert eleştirileri sürüyor.
Eleştirilere katılan şehit aileleri de, kendi çocukları ülkeleri için ölürken, bazı askerlerin askerlik görevleri sırasında yaşadıkları üzerinden para kazanmalarının kabul edilemeyeceği görüşlerini dile getirdi. 19 yaşındaki kızı Elenor Dlugozs'u Irak savaşı sırasında kaybeden Sally Veck, Savunma Bakanlığını askerlere hikayelerini satma izni verdiği için eleştirirken, "Eğer bir askerseniz ülkeniz için her şeyi yaşamak görevinizdir. Yaşadıklarınız üzerinden para kazanmaya kalkışmak gibi bir hakkınız olamaz" dedi.


"İran askerleriyle çatışmaya girebilirdik. Ama ortalık kan gölüne dönerdi ve eve bir tabut içinde dönerdim. Bu yüzden çatışmadık. İranlılar tarafından yakalandıktan sonra 5 gün boyunca hücrede, silah arkadaşlarımdan ayrı tutuldum... Her şey çok ürkütücüydü"


* Bir sabah uyandığımda, çivi çakma sesleri duydum. Sonra bir kadın gelip boyumun ölçüsünü aldı. Tabutumu hazırladıklarını düşündüm.

* Beni sadece külodum kalacak şekilde çırıpçıplak soydular. Bir asker bana tecavüz etmek istedğini açıkça yüzüme söyledi.

* Sonra pijama verip hücreden ayrıldılar. 2 metre genişlğindeki hücrede genelde gözlerimi bağlıyorlardı. Günde 3 kez sorgulanıyordum. Bana "KÖrfez'De
İngiliz gemilerinin nerede olduğunu ve nasıl güvenlik prosedürleri uyguladıklarını" soruyorlardı.

* Bir gün diğer 14 silah arkadaşlarımını sesini duydum. Tam benim hücremin kapısının önünden geçerken "Bizi asacaklar" diye bağırdılar. İşte o an çok korktum. Yalnız kalmak beni çok ürküttü.

* Ertesi gün nereye götürüldüklerini sorduklarımda "Artık yalnızsın. onlar eve gitti. Sen suçunu itiraf etmediğin için yıllarca hapis yatacaksın..." diye cevap verdiler.

* Sürekli olarak "Kızını yeniden görmek istemiyor musun? ÜLken için ölmek nasıl bir duygu?" gibi ifadelerle duygusal olarak beni çökertmeye çalışıyorlardı.

* Askerler sürekli olarak başıma gelip ellerindeki silahlara mermi koyup çıkarıyorlardı.

* 5'inci günde herşey değişti... İki takım elbiseli adam geldi. Bana "İran karasularına girdiğini itiraf eden bir mektup yaz. İki hafta içinde seni serbest bırakacağız" dediler. Kızımı görmek istiyordum. İNgiliz halkı bana ne kadar kızarsa kızsın şansımı denemeye karar verdim ve istedikleri mektubu yazdım. Daha sonra beni hücreden çıkarıp iyi davranmaya başladılar.

* Beni bir odaya götürdüler ve orada silah arkadaşlarımı gördüm. Birbirimizi gördüğümüz için mutluyduk ve gülümsüyorduk. İş o anda İranlılar bizi kameraya çekti. Ve o görüntüleri de televizyonlara vermişler. İranlılar'ın istediklerini yaptığım için pişman değilim. Çünkü eve sağsalim dönmeyi bu şekilde başardım. 8 Mayıs'taki doğumgününde kızımla birlikte olabileceğim.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İNGİLİZ KADIN HAREM KURDU

BENZİNSİZ MAZOTSUZ 33 BİN 600 KİLOMETRE YOL GİTTİLER

İRAN NÜKLEER YAKIT İMAL ETTİĞİNİ AÇIKLADI
»  İRAN'DA ATOM ÇAĞINA GİRİŞ KUTLAMALARI!
»  IRAK'TA YÜZBİNLER "AMERİKA DEFOL" YÜRÜYÜŞÜNDE
»  KURT KOLONLAMASINA SORUŞTURMA
»  CASTRO: ABD DÜNYAYI AÇLIKTAN ÖLDÜRECEK
»  IRAKLI'YA DEĞİL AMERİKALILARA SALDIRIN
»  BUSH, ABD ASKERLERİ İÇİN DUA ETTİ
»  FRANSA'DAN PKK'LILARA YURT DIŞI YASAĞI
»  IRAK'TA 4 AMERİKAN ,ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ
»  ALMANYA'DA DÖNER ÜNİVERSİTESİ KURULDU
»  ÜNLÜ YOLCU GEMİSİ BÖYLE BATTI
»  EVİN KEDİSİ ÜÇ KİŞİLİK AİLEYİ ÖLÜMDEN KURTARDI
»  ODASINA İŞEYEN DOKTOR DOKTORLUKTAN ATILDI
»  İNGİLTERE ABD'NİN OPERASYON ÖNERİSİNİ REDDETTİ
»  PAPA 16.BENEDİKT'DEN AFRİKAYI SOYDUK İTİRAFI
»  IRAK'TAN SÜRPRİZ KARAR!
»  GALAKSİMİZİN ZARİF VE SEKSİ KUZENİ
»  İNGİLİZ ASKERLER İNGİLTERE'YE GİDİNCE AĞIZ DEĞİŞTİRDİ
»  SADDAM DÖNEMİ KOMUTANLARA EMEKLİ MAAŞI
»  DELİK ÇORAPLI BAŞKANIN AŞK SKANDALI
»  RUSLAR TÜRKİYE'Yİ ORTAK ÜLKE GÖRÜYOR
»  DÜNYA'DA ESKİSİNDEN DAHA SÜRATLİ DÖNMEYE BAŞLAMIŞ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.