Global krizi ağzına bile almayan sektör, internetten satışların her şeyi kökten değiştirdiği ‘Dijital Devrim’e odaklandı. Google Kuzey ve Orta Avrupa Başkan Yardımcısı Philipp Schindler, perakendecilerin tüketicinin online alışveriş trendlerini nasıl izlediğinden ve cep telefonlarıyla sağlanan mobil hayattan haberdar olmaları gerektiğini söyledi.
iPhone cüzdan oldu
Schindler, internette bilgi patlaması yaşandığına değinerek, şöyle konuştu: “Perakende satışlarının yüzde 60’ı internet aktivitelerinden etkileniyor. Araştırmaların büyük kısmı internette gerçekleşiyor. eBay her 2 saniyede bir cep telefonu uygulamasından bir ürün satıyor. ABD’de yetişkinlerin yüzde 30’u mağazalarda dolaşırken cep telefonundan fiyatları karşılaştırıyor. Blackberry ve iPhone’lar geleceğin cüzdanları oluyor.”
M&S’ın en büyüğü internet
Marks & Spencer (M&S) Yönetim Kurulu Başkanı Sir Stuard Rose, internetin tüketiciyle konuşmada giderek daha etkili hale geldiğini belirterek, perakendecilerin internete arkadaşı gibi davranması gerektiğini, kötü yanlarını görmezden gelmelerini önerdi. İnternetin perakendecilerin büyüme planlarını etkilediğini vurgulayan Rose, “Online (internet satışı) çoktan bizim en büyük mağazamız oldu. Yeni pazarlara girerken de internet iyi bir koruyucu olabilir. Şu anda bizim satışlarımızın yüzde 16’sı internetten gerçekletiyor” dedi.
Bütün mesele bağlanmak
Javelin Group CEO’su, Tony Stockil ‘olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu’ sözüne atıfta bulunarak bütün meselenin internete bağlanmak olduğunu söyledi. Stockil, “2009 yılında İngiltere’de perakende satışlarının yüzde 11’i, Fransa’da yüzde 6’sı, Almanya’da yüzde 7’si, Hollanda’da yüzde 8’si, İspanya’da yüzde 2’si internet üzerinden gerçekleşti. Böyle bir trend var. Bunu durdurmak, tersine çevirmek mümkün değil. En iyisi sunduğu fırsatlardan faydalanmak” diye konuştu. Öte yandan, online satışların fiziki mağazaların sayısını azaltacağı ve bunun yeni bir işsizlik dalgası yaratabileceği konuşuluyor.
80’lik babam internette
Karstadt CEO’su Tholas Fox, internetteki satışlarının sürekli arttığını belirterek, “80’lik babam bile internetten sipariş veriyor. Üstelik bu konuda benden bile daha iyi. Mevcut mağazalarla online satışların yaratacağı sinerjiden faydalanmalıyız” yorumunu yaptı. YKM Genel Müdürü Jaklin Güner, “Türkiye hâlâ organize perakendeye geçiş sürecinde. Fiziki mağazalar açılarak büyüyor. Online Batı’da fiziki mağazalardan pay çalıyor. Türkiye’de ise online ve offline sinerji yaratıyor” diye konuştu.
İşgal edilecek ülke: Türkiye
AVRUPA’da hava trafiğini kilitleyen kül bulutları nedeniyle nisanda yapılacakken ertelenen ve 25-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Dünya Perakende Konferansı’nda gelişmekte olan ülkeler de ele alındı. Kongre boyunca günlük basılan RetailWeek gazetesi, ‘gelişen pazarları işgal etmek’ başlıklı bir makale yayımladı. Makalede, Brezilya, Kolombiya, Güney Afrika, Hindistan, Meksika, Vietnam, Endonezya, Rusya ve Türkiye’ye yer verildi. Pek çok yeni marka 2011’de Türkiye pazarına gireceğinin sinyalini verirken, Bahreynli Landmark, Max’ten sonra ikinci markası Baby Shop’u da kısa bir süre içinde İstanbul’a taşıyacağını açıkladı. Landmark Group CEO’su Ramanathan Hariharan, Türkiye’deki ilk mağazalarını kadın giyim markası Max ile Pendik Neomarin Alışverit Merkezi’nde açtıklarını belirterek, “Max’i Pendik Neomarin, Gaziantep Sankopark, Antalya Antares AVM’de açtık. Ümraniye ve Adana’da cadde mağazacılığı yapacağız” dedi.
Weber: Üretim pahalı mağaza açacağız
TÜRKİYE’de hazırda üretim yapan Alman hazır giyimci Gerry Weber’in Genişlemeden Sorumlu Başkanı Udo Weber, Türkiye’de mağaza açmak için ortak aradıklarını henüz aradıkları ortağı bulamadıklarını söyledi. Turkmall’un AVM’lerinde mağaza açabileceklerini ifade eden Weber, “İstanbul, Ankara ve İzmir önceliğimiz olacak. Gelecek yıl hem üretici hem de perakendeci kimliğimizle olmayı planlıyoruz. Ancak uzun yıllardır süren üretimi artırma planımız yok. Daha çok Çin ve Romanya’ya yöneldik. Çünkü, Türkiye biraz pahalı” dedi.
Karstadt: Sıkıntı atlatıldı iyiyiz
ÖLÜMDEN dönen Almanya’nın en büyük perakende gruplarından Karstadt yeni ortağı ile hayata tutundu. Karstadt CEO’su Thomas Fox, “Çok zor zamanlar geçirdik. Portföy temizliği yaptık. 6 mağaza kapattık. Şu anda bir sıkıntımız kalmadı” dedi. Çetinkaya’nın bir dönem “Karstadt ‘Gelin bizi alın’ dedi” açıklaması yaptığını hatırlattığımız Fox, “Benden önce böyle bir teklif yapılmış olabilir. Ama benim bilgim yok” yanıtını verdi.
New Look ilk mağazayı gelecek yıl planlıyor
İNGİLİZ hazır giyim firması New Look da Türkiye’ye geliyor. Markanın CEO’su Carl McPhail, bugüne kadar Türkiye’de pek çok marka ile franchise için görüştüklerini ancak istedikleri tecrübeye sahip bir partner bulamadıklarını ifade etti. En son Saide Tekstil ile görüştüklerini ve detaylar üzerinde çalıştıklarını dile getiren McPhail, “122 ülkede ürünlerimiz satılıyor. Yeni bir pazara girerken hem ortağınızın hem de iş yapacağınız ülkenin koşullarının uygun olması gerekiyor” dedi. McPhail, Türkiye’nin ilgilendikleri pazarlar arasında yer aldığını belirterek, “2011’de ilk mağazamızı açıyoruz. Bizim için doğru yer doğru kitle çok önemli. Bizi Türkiye’ye götürmek isteyen çok talip var. Yeni bir pazara girerken orayı bilen, ihtiyaçları anlayan yerel ortakları tercih ediyoruz” dedi. Türkiye ile çok yakın bir üretim ilişkileri olduğunu kaydeden McPhail, “Türkiye ein büyük 5 tedarikçimizden biri” dedi.