Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İSTANBUL'A VERİLEN ÖDÜLÜ 50 YILDIR ALAN YOK
İSTANBUL A VERİLEN ÖDÜLÜ 50 YILDIR ALAN YOK
 
Avrupa Konseyi’nin 1959’da ‘Yılın Şehri’ seçtiği İstanbul’a bir ödül verilmişti. O ödül yedi yıldır Avrupa Konseyi’nin eski başkanvekillerinden Cevdet Akçalı’nın evinde.
 
29.6.2008 - 22:45
Nedeni ise araya giren darbeler, siyasi gerginlikler ve ilgisizlik... Akçalı yetkilileri sürekli uyarsa da ödülü sahibine bir türlü teslim etmeyi başaramadığını söylüyor

Beş dönem milletvekilliği yapan, Avrupa Konseyi’nde başkanvekilliği ve komisyon başkanlıkları görevlerinde bulunan Cevdet Akçalı hukukçu ve yazar olarak da yakından tanıdığımız bir isim. 83 yaşındaki Akçalı tam 40 yılı Konsey’deki görevleri nedeniyle Avrupalılarla iç içe geçti ve bu uzun zaman diliminde gerek Türkiye’deki gerekse dünyadaki siyasal değişimlere bizzat tanıklık yaptı. Yugoslavya’nın dağılması ve Kosova’da taraflar arasında ateşkes sağlanması sırasında ve Çeçenistan’da yaşanan çatışmalarda uluslararası raportörlük görevlerini üstlendi.

Akçalı üst düzey yetkililerle kurduğu diyaloglarla uzun yıllar Türkiye’nin Avrupa’daki olumsuz imajını silmeye çalıştı. Ama kendi deyimiyle onu en çok yıpratan önyargılı Avrupalılar değil, Türkiye’deki engellemeler ve kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluk oldu. Akçalı bu sözlerinin en büyük ispatı olarak sahibine bir türlü ulaştıramadığı bir emanetten, hak ettiği yere ulaşamayan bir ödülden söz ediyor.

ÖDÜL ŞİMDİ EVİNDE

1949 yılında kurulan Avrupa Konseyi’nin her yıl özel bir toplantıyla üye ülkelerin tanıtımı açısından önemli kararlar aldığını anlatıyor Akçalı. Her yıl seçilen şehirlere diploma, plaket, plak gibi ödüllerin yanı sıra bir de büyük ödül veriliyor. İşte zorunlu ikametgahı Akçalı’nın evi olan emanet de bu büyük ödül. Peki bir şehre verilen ödül neden bir diplomatın evinde? Akçalı trajikomik bu Türkiye hikayesinin başlangıcını şöyle anlatıyor: ‘Avrupa Konseyi 1959 yılında İstanbul’u bu ödüle layık görmüş. Normal olarak bu ödül verildikten sonra o ilin yöneticileri bir organizasyon yapar ve ödül şehrin belediye başkanına teslim edilir. Fakat 1960 yılında askeri darbe olduğu ve Türkiye’de karışık dönemler yaşandığı için böyle bir ödül, tören yapılarak verilememiş.’

Akçalı 70’lerde Avrupa Konseyi’nde çevre komisyonu başkanlığı yaptığı dönemde Konsey’in sekretaryasından İstanbul’a verilen ödülün hala teslim edilemediğini öğrendiğini söylüyor. Sekretaryanın yardım talebi üzerine Akçalı mesajı ilgili kişilere iletse de hiçbir yetkilinin bir girişimde bulunmadığını anlatıyor. Zaten 1980’deki askeri darbe ile Konsey’e Türkiye’yi temsilen delege bile gönderemediğimiz için ödülün teslim edilmesi meselesi yine unutulmuş.

HEYET GELDİ, TÖREN YOK

İhtilalin ardından Türkiye demokratik idareye geçse de Akçalı’nın unutulan ödülü hatırlatmak için yaptığı başvurular yine yanıtsız kalmış. Ta ki 2001’e kadar: ‘Bursa’da Ödül Alan Şehirler Toplantısı yapılacaktı ve Avrupa Konseyi’nden 11 kişilik bir heyet gelecekti. O heyet gelirken bizim ödülü de getireceğini söyledi. Ben de Belediye’ye telefon ettim ve alınması yıllardır geciken ödül için bir tören yapalım ve teslim alın dedim. Önce kabul edilen organizasyon sonradan iptal edildi. Heyet ödülü getirdi ama İstanbul’da hiçbir hazırlık yapılmadığı gibi ödülü almak için tek bir kişi bile bulunamadı. Heyet de ödülü giderken mecburen bana bıraktı.’

Sahibine neredeyse 50 yıldır ulaşamayan ödülün Akçalı’nın evinde geçirdiği yedinci yıldayız. Ama Akçalı çeşitli vesilelerle gündeme getirdiği ödülle kimsenin bir türlü ilgilenmediğini anlatıyor ve ‘Bizde plaket suiistimali var. Her vesileyle birilerine plaket veririz ama böyle kıymetli ödüllere de gereği kadar önem vermeyiz’ diyor.


Başka şehirde yedi gün süren kutlama olur


Avrupa Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı olarak pek çok şehre ödülünü kendisinin verdiğini söyleyen Cevdet Akçalı, ödül alan şehirlerde bir hafta şenlik yapıldığına tanık olduğunu anlatıyor: ‘İtalya’da bir kente ödül vermeye gittiğimde; Avrupa Konseyi, İtalya ve Türk bayraklarıyla karşılandık. Üstelik o kente daha küçük ödüllerden birini verecektik. Ödül kentlerin tanıtımı açısından o kadar önemlidir ki orada tam yedi gün kutlama yaptılar. Konsey 50. yılını kutlarken ödül alan bütün şehirleri anlatan bir kitap hazırladı. Kitap için İstanbul’la ilgili istenen bilgiler bile defalarca talepte bulunmalarına rağmen bir türlü belediyeden gönderilmemiş. Konseyin sekretaryası yine beni arayıp rica etti. Ben yetkililere ulaşamadım ama dönemin Adalet Bakanına ulaştım. Onun baskısıyla bilgiler gönderildi ve kitap çıktı. Türkiye’nin cevap vermemesinden dolayı kitap altı ay geç basıldı.’


‘1980 yılında üye göndermedik diye Ermeni meselesi çıktı’


1980’de parlamento feshedilmesine ve Avrupa Konseyi’nin Akçalı ve diğer Türk üyelerin yetki belgelerini geçerli saymasına rağmen Türkiye’deki askeri yönetim üye gönderilmesine izin vermedi. Konsey de 4-5 yıl kadar temsil edilemediğimizi anlatan Akçalı ‘Bu sürede orada temsil edilemememiz bize çok şey kaybettirdi. Mesela Kıbrıs Avrupa Konseyi’ne giremiyordu. Çünkü statüsüne göre Kıbrıs’ın oraya iki Rum bir Türk göndermesi gerekiyordu. Kıbrıs Türk göndermiyordu. Bu nedenle Konsey üyeliklerini kabul etmiyordu. 80 İhtilali oluncaya kadar bu konuda konseyin yedi ret kararı var. Biz o dönemde konseyde temsil edilemediğimiz için Kıbrıs girdi ve bugün üye. O boşluk zamanında ortaya gelmiş olan birçok mesele var. O tarihlerden evvel Ermeni meselesi de Avrupa Konseyi’nin gündeminde yoktu. Maalesef o dönemde Türkiye aleyhine olan birçok mesele gündeme getirildi’ diye konuşuyor.


Belediye ödülü almak için bir çalışma başlattı


Türkiye’de kurumlar arasında çok büyük koordinasyonsuzluk olduğunu söyleyen Akçalı Avrupa Konseyi Başkanvekilliği ve ANAVATAN Partisi’nde milletvekilliği yaptığı dönemde, Avrupa’nın Arkeolojik Mirası çalışması yapıldığından söz ediyor: ‘Çalışmayı İngiliz bir bakan yürütüyordu. Bana ‘İstanbul Belediye Başkanı’na bir mesaj göndermek istiyorum. İstanbul’un silueti harika ama o tabelalar hiç yakışmıyor. En çirkin olanları bari kaldırtın’ dedi. Ben aynı partiden milletvekili olduğum halde belediye başkanından randevu alamadım. Hastalığımız bu boyuttaydı.’ Akçalı’nın emanet aldığı ödülle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir çalışma başlattı. Bakalım ödül ne zaman sahibine kavuşacak?
STAR


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÜLKÜCÜLERİN MHP'YE KURULTAY ÖFKESİ

"PARTİ KURSAM MANŞET OLUR"

BİN 325 HAKİM VE SAVCI'NIN YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ
»  MECLİSİN GÜNDEMİNDE TELEKULAK VAR
»  BAŞSAVCININ SÖZLÜ AÇIKLAMASI 1 TEMMUZ'DA
»  ERDOĞAN, 10 YILDIR ŞEKER HASTASIYMIŞ
»  TÜRK SUYUMU, ÖLÜRÜMDE İÇMEM
»  EFSANE 57'NCİ ALAY FİLM OLUYOR
»  CHP SOSYALİST ENTERNASYONAL'E KATILMIYOR
»  İŞTE GÜNEŞ PARTİSİNİ KURAN SÜRPRİZ İSİM
»  İKİ YÜZLÜLÜK
»  BUNUDA YAPTILAR. AKP'LİLER TÜRKİYE ALEYHİNE OY KULLANDI
»  "TÜRKİYE PKK'NIN LİDER KADROSUNA SUİKASTLER DÜZENLİYOR"
»  BÜYÜKANIT, SAĞLAR'A AÇTIĞI DURUŞMA TARİHİNİ ÇEKTİRDİ
»  KESK'TE TOMBUL DÖNEMİ BİTİYOR
»  GENELKURMAY KÖSTEBEĞİ, YAKAYI ELE VERDİ
»  ERDOĞAN, 10 YILDIR ŞEKER HASTASIYMIŞ
»  GENELKURMAY: O TARAFA BELGE SIZDIRAN YAKALANDI
»  UZMANLAR UYARDI: SICAK DAHA DA SICAK OLACAK...
»  ODTÜ REKTÖRÜ'NDEN İRTİCA UYARISI
»  301 İÇİN 7 SAVCIDAN BİRİSİNE İZİN VERİLDİ
»  ÖZOK:YARGI SALDIRILARLA KARŞI KARŞIYA
»  "ERDOĞAN'I SICAK KARŞILARIZ"
»  PKK'NIN KARADENİZ OYUNU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.