TSK’nın Kuzey Irak’ta gerçekleştirdiği operasyonlarda hayli yara alan, eleman ve lojistik destek kaybeden terör örgütü PKK, iki ay önce yaptığı toplantıda Karadeniz’e açılma kararı aldı. Bu amaçla bölgeye toplam 12 kişiden oluşan 6 kişilik iki ayrı grup gönderen terör örgütü, gruplardan birinin Giresun, diğerinin Sivas’ta üslenmesini amaçladı. Giresun’u üs olarak belirleyen 6 kişilik grubun 18 Haziran günü Gümüşhane’nin Şiran ilçesi Karamustafa köyü Çamlık Mahallesi’ndeki evlere girerek vatandaşlardan giyecek ve yiyecek aldıktan sonra ormanlık alana kaçtıkları belirlendi.
Aynı eylemi 20 Haziran 2008 tarihinde Gümüşhane’nin merkeze bağlı Aksu köyünde de gerçekleştiren PKK grubu, 21 Haziran 2008 tarihinde saat 11.00 sıralarında yine Gümüşhane’nin Şiran ilçesine 10 km mesafedeki Yeşilbük-Aksaray köyü mevkiinde 17 askeri aracın 11. sırasındaki araca silahlı taciz yaptı. Taciz atışında 3 asker yaralandı. Son olarak Giresun’un Dereli ilçesi Kümbet yaylası Cımbırtlık ormanları mevkisinde bir astsubay ve bir uzman çavuşun yaralanmasıyla sonuçlanan taciz atışını gerçekleştiren PKK grubuna yönelik operasyonlar sürüyor. Sivas bölgesine gönderilen PKK grubunun ise henüz bu bölgeye ulaşmadığı ve Erzincan kırsalında bulunduğu bildirildi. Bu grubun Sivas üzerinden Ordu’nun Mesudiye ilçesine girmeyi hedeflediği kaydedildi.
TEYAKKUZ HALİNDEYİZ
Ordu Valisi Ali Kaban, bu bilgileri doğrulayarak, "Teyakkuz halindeyiz" dedi.
Alınması gereken her türlü tedbiri aldıklarını belirten Vali Kaban, "Sürekli bir teyakkuz halindeyiz. Bu hainler gayri nizami usulde yaşadığı için her an bir yerden çıkarlar.
Ancak biz tedbirlerimizi alıyoruz. Giresun Jandarma Bölge Komutanımız ve Ordu Jandarma Komutanımız bu konularda çok hassaslar. ’Su uyur, düşman uyumaz’ ilkesiyle çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Karadeniz insanının terör örgütüne prim vermeyeceğini kaydeden Vali Kaban, "Ben Karadeniz insanının terör örgütüne de, teröre de prim vereceğine asla ve kat’a inanmıyorum" diye konuştu.
DOĞULU İŞÇİLERE YER YOK
Öte yandan, her yıl fındık toplamak amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden Karadeniz’e gelen tarım işçilerinin bu yıl Ordu’da bir noktada barınma, toplanma ve konaklaması yasaklandı.
Her yıl Ordu’ya gelen tarım işçilerinin karşılaştıkları sorunları görüşmek ve çözüme kavuşturmak amacıyla ilgili birimlerden oluşturulan komisyonun toplantısında alınan karara göre, fındık işçileri Ordu’ya gelmeden önce işçi temsilcileri vasıtasıyla açık kimliklerini ve nerede çalışacaklarını İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası’na bildirecekler. İşçi temsilcilerinin bu iki kurumdan alacakları çalışma belgesi karşılığında gelebilecek olan işçiler herhangi bir yerde bekleme yapmadan doğrudan çalışmak üzere anlaşma yaptığı yere gidecekler.
Fındık işçileri daha önce Melet Irmağı havzasındaki alanda toplanırken, söz konusu alan Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kazılarak ortadan kaldırıldı.
Eski Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu döneminde başlayan kimlik taraması çalışmalarında geçmiş yıllarda Ordu’ya gelen Doğulu fındık işçileri arasında yapılan GBT (Genel Bilgi Taraması) işleminde 3 kişinin PKK terör örgütü sempatizanı olduğu, 1 kişinin örgütün bazı eylemlerine katıldığı belirlenmişti