Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AB YALANI "İRTİCA VE TERÖRDEN DAHA TEHLİKELİ
AB YALANI  İRTİCA VE TERÖRDEN DAHA TEHLİKELİ
 
“laik-antilaik” kamplaşması ile oluşan derin ayrım, olmayan AB sürecinden, 301. madde düzenlemesinden, Lozan’ı delen Vakıflar Yasası’ndan ve en önemlisi “bölücü-delici-yok edici” herkesin altına sığındığı “Avrupa yolunda olma” yalanından daha mı tehlikeli?
 
28.6.2008 - 07:45

YİĞİT BULUT

Bir soru ile başlayalım; sizce “laik-antilaik” kamplaşması ile oluşan derin ayrım, olmayan AB sürecinden, 301. madde düzenlemesinden, Lozan’ı delen Vakıflar Yasası’ndan ve en önemlisi “bölücü-delici-yok edici” herkesin altına sığındığı “Avrupa yolunda olma” yalanından daha mı tehlikeli? Sevgili dostlar, “türban düzenlemesi” de 301. madde değişikliği de Vakıflar Yasası da Avrupa yolunda “şirketlerimizi ezip bitiren gümrük birliği de” Türkiye adına “aynı derecede” tehlike arz eden dinamikler... Tek farkları “pazarlanma” farkları!

Peki konumuz ekonomi olduğu için başka bir soru soralım; bir ülkenin “KOBİ’leri” gümrük birliği denen bir dayatma altında, düşük kur-yüksek faiz mengenesine sıkışmış yok oluyorsa, gümrük birliği denen yapının ‘serbest dolaşım’ ve ’fonlar’ gibi şartları AB tarafından yerine getirilmiyorsa ve en vahimi bunlara sahip çıkması gerekenler yapmaları gerekenin farkında değilse, o ülkede küçük ve orta ölçekli işletmeler biter. Peki nedir; hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarının dışladığı ‘küçük ve orta ölçekli’ sermaye? Hemen tanımlayalım; ‘İstanbul surları içinde’ yerleşik olmayan, haklarını çok net bilmeyen, global anlaşmalarda araya sıkışan, ‘İstanbul sermayesi’ dediğimiz grup ile çıkarları örtüşmese bile; kendini temsil etmesi gerekenler yol göstermediği için kendini koruyamayan, tasfiye edilen grup. Türkiye’de bugün her boyda şirketin, Avrupa-Amerika odaklı daha doğrusu küresel sermayenin eline geçtiğini düşünürsek, soruyu şu şekilde sormak doğru olacak: ‘Anadolu birikimi’ dediğimiz grup AB sürecine ve kuralsızca dayatılan küreselleşme dinamiklerine uyum sağlayabildi mi? Cevap zor değil: ‘AB ve küreselleşme’ kavramı altında mevcut ticari yapı Anadolu sermayesi için inanılmaz bir haksız rekabet ortamını zorluyor. AB’de dolaşma sorunu olmayan büyük sanayi-ticaret çevreleri ve küresel sermaye, gümrük birliğinin yarattığı bu kusuru Anadolu sermayesine karşı kullanıyor.

Sonuç 2: Orta ve küçük ölçekli yapılar tasfiye ediliyor. Ne hükümetten ne onları temsil eden sivil toplum kuruluşlarından özellikle TOBB’dan ‘çıt çıkmıyor.’ Defalarca yazdım, gümrük birliği denilen kavramın özü Osmanlı’nın çöküş sürecinde imzaladığı ‘Baltalimanı Anlaşması’ ile aynıdır. O zamanın İngiltere’si gitti, yerine AB geldi. Daha açıkçası; yönetime dahil olamazsın, Ankara-İstanbul çizgisinde imzalanan anlaşmalara, ‘zayıf sanayi ve bankacılık sistemin ile kredi dahi üretemediğin KOBİ’lerini’ teslim edersin. Aklınıza şu soru gelebilir: ‘Üçüncü ülkelerle serbest ticaret yaparak KOBİ’leri koruyamaz mıyım? KOBİ’lerim alternatiflerini yaratamaz mı?’ Cevabı tartışmak anlamsız; var olan yapıda kimse bir açılım yaratamaz ve atılan imzalarla kendini koruyamaz. Taraf olduğumuz, yönetimde hiç hakkımız olmayan bir anlaşma yaptık ve kendi gümrük haklarımızdan vazgeçtik.

Sonuç 3: Anadolu sermayesi gözünü açmaz ve AB, küresel sermaye ile Ankara-İstanbul hattında atılan imzaların rüzgârına kendini bırakmaya devam ederse, hepsine geçmiş olsun! Bir an önce ayağa kalkmalı, en azından Ankara Anlaşması ve 1973 katma protokolünden doğan haklarını aramaya başlamalı. 40 yıllık AB algılaması ve gümrük birliği küresel etkenlerle birleşince; ülkemizin belkemiği orta ve küçük ölçekli sermayemizi yok etmeye başladı.

Sonuç 4: Gümrük birliğinin var olan haline karşı çıkmayan, Anadolu sermayesi için haksız rekabeti önleyici serbest dolaşım-fon desteği gibi imkânları savunmayan, onun yerine ‘301’ ve Vakıflar Yasası gibi boş sevdalara kapılan, türban dahil her türlü düzenleme ile ‘var olan’ yapıya su katan, katılmasına seyirci kalan, sivil toplum örgütleri, kamu organları, siyasetçiler, bürokratlar; lütfen şu gerçeği unutmayın: Tarih bugünleri ayrıntılı not edecek.

Son söz: Türkiye Cumhuriyeti’nin yapısına su katanlar, bugünlere “Avrupa için yapıyoruz” şemsiyesi altına saklanarak geldi. Avrupa’nın istediklerinde ’Türkiye hayrına en küçük bir ayrıntı’, en önemlisi ‘Avrupa yolu’ diye bir ‘yol’ yok! ‘Avrupa istedi yapıyoruz’ kanunları, inanın şeriat ve terör kadar tehlikeli ve ‘gizli gündem taşıyan’ süreçler! Benden uyarması!
 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MHP ADIM ADIM TASFİYE EDİLİYOR..!

MHP'DEN AVRUPA PARLEMENTERLER MECLİSİNE TEPKİ

ONLAR 2217 YILDIR VATANI KORUYOR
»  BULDUK, MEYDAN OKUDU: VERİLMEYECEK HESABIM YOK
»  "5 YIL ZAM YAPMADIK DİYE ÖVÜNDÜLER, ACISINI BİR SEFERDE ÇIKARDILAR"
»  GÜNEŞ AMBLEMLİ YENİ PARTİ KAFALARI KARIŞTIRDI
»  "BU DAVRANIŞLAR EDRDOĞAN'I KURTARMAYA YETMEZ"
»  PROFESÖRLER 72 YAŞINA KADAR ÇALIŞABİLECEK
»  AKP -ASKER ARASINDAKİ SAVAŞ SÜRÜYOR
»  VAN'DA MİNİBÜS TARANDI, 6 ÖLÜ 12 YARALI
»  BİNGÖL VE AĞIRI'DA ÇATIŞMA 2 ASKER YARALI 3 TERÖRİST ÖLÜ
»  KENE VİRÜSÜNÜ YENİP HAYATTA KALIŞINI AÇIKLADI
»  ÜLKÜCÜLER KENEDEN KORKMAZ!
»  BAŞBAKANLIK'TAN ÖRTÜLÜ ÖDENEK AÇIKLAMASI
»  MARMARİS'TE YANGIN. OTELLER TEHDİT ALTINDA
»  CHP, HESAPLARDAKİ USULSÜZLÜK İÇİN NE DEDİ?
»  ''CHP'NİN KAPATILMASINE GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK''
»  'DEVRİM'E MEYDAN OKUNUYOR'
»  DENGİR FIRAT:''BEN ÖZGÜR BİR İNSANIM''
»  FLAŞ...FLAŞ.. CHP'YE TRİLYONLUK SUÇ DUYURUSU
»  ADIM ADIM ÜLKÜCÜLÜĞÜN BİTİRİLİŞİ
»  FETULLAH HOCA 25 MİLYAR DOLAR'I YÖNETİYOR
»  ANKARA'DA KONUŞULAN İDDİA
»  CEYLANPINARI DA İSRAİL'E VERİYORLAR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.