Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Amerika ve İsrail'den ilk açıklama gelirken, İsviçre, Mübarek için şok bir karar aldı...
İsrail hükümetinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Mübarek'in istifasının Mısır ve komşuları için "sarsıntısız" bir geçiş sürecinin başlatmasını umduklarını belirterek, İsrail ile Mısır arasında 1979'da varılan barış anlaşmasının korunmasının gerekli olduğunu kaydetti.
Sıcak yorumlar yapmak için henüz erken olduğunu belirten İsrailli yetkili, Cumhurbaşkanı Mübarek'in gidişinin bazı İsrailli yetkililerde endişe yarattığını da sözlerine ekledi.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Mısır'da "tarihi bir gün" yaşandığını belirterek, Hüsnü Mübarek'in istifasının bu ülkeye en kısa sürede demokrasinin gelmesini sağlayacağını söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Cumhurbaşkanı Mübarek'in istifasını "tarihi bir değişim" olarak niteledi.
Arap Birliği Genel sekreteri Amr Musa da, Mısır'daki değişimi "Beyaz Devrim" olarak niteleyerek, "Ulusal bir uzlaşmanın oluşturulmasını sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.
Öte yandan İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Mübarek'in bu ülkedeki olası malvarlıklarının belirlenerek dondurulacağını açıkladı.
-MÜBAREK'İN İSTİFASI TUNUS VE BEYRUT'TA SEVİNÇ GÖSTERİLERİNE YOL AÇTI
-İRAN: "MISIR HALKI BÜYÜK BİR ZAFER ELDE ETTİ"
-ASHTON: "MÜBAREK HALKININ SESİNİ DİNLEDİ"
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifası Tunus ve Lübnan'da da sevinç gösterilerine yol açtı.
Aralık ortasında başlayan protesto hareketinin ardından 14 Ocak'ta Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terkettiği ve birçok Arap ülkesinde gösterileri ateşlediği Tunus'un başkenti Tunus'ta, Mübarek'in gidişi otomobil klaksonları ve danslarla kutlandı.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'un birçok semtinde de, Mısır Cumhurbaşkanının istifası otomobil konvoyları, klaksonlar ve havai fişeklerle kutlandı.
Lübnan'daki Hizbullah da, "tarihi zaferlerinden" dolayı Mısırlılar'ı kutladığını açıkladı.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, Mısır halkının "büyük bir zafer" elde ettiğini söyleyerek, "Mısırlılar'ın bu yolda devam etmelerini ve tüm tarihi isteklerini gerçekleştirmelerini umduklarını" belirtti.
Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da, "halkının sesini dinleyen" Mübarek'in istifasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, Mısır'da "geniş katılımlı bir hükümet kurulması" çağrısı yaptı.
İSPANYA DIŞİŞLERİ BAKANI JİMENEZ: "HIZLI, DÜZENLİ VE BARIŞÇIL BİR ŞEKİLDE DEMOKRASİYE GEÇİŞ YAPILMASI ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ"
İspanya Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasıyla ilgili olarak, "Hızlı, düzenli ve barışçıl bir şekilde demokrasiye geçiş yapılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.
Jimenez, düzenlediği basın toplantısında "Mısır tarihinde kilit bir dönemin yaşandığını" belirterek, ülkenin siyasi ve sosyal aktörlerine büyük iş düştüğünü vurguladı. İspanyol hükümeti olarak gerek ikili ilişkilerle gerekse AB yoluyla Mısır'daki demokratikleşme sürecine destek vermeye hazır olduğunu kaydeden Jimenez, "Mübarek'in istifasının, demokrasiye geçişi kolaylaştırmasını temenni ediyoruz. Mısır'daki yeni sürece tüm aktörlerin dahil olması çok önemli" şeklinde konuştu.
Jimenez, "Mısır vatandaşları büyük bir demokratik olgunluk ve büyük bir sorumluluk gösterdi. Mısırlılar, özgürlük ve adaleti çok arzuluyorlar" açıklamasında bulundu.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER: "ZAFER GÜNÜ"
Mısır'ın en büyük muhalif grubu Müslüman Kardeşler, Hüsnü Mübarek'in istifasından ötürü bugünün "zafer günü" olduğunu açıkladı.
Müslüman Kardeşler'in eski parlamento grubu lideri Muhammed el Katatni Reuters'a yaptığı açıklamada, "Mısır halkını ve şehitleri selamlıyorum. Bugün, Mısır halkı için zafer günüdür. Devrimin en önemli hedefine ulaşıldı" dedi.
Katatni, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi tarafından atılacak bir sonraki adımı beklediklerini ifade etti.
11 ŞUBAT 2011/HABER7