Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2624
EURO
37,6097
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.910,670
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İZMİR'DE KADINLARIN TÜRBAN İSYANI
İZMİR DE KADINLARIN TÜRBAN İSYANI
 
İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde Yurtsever Yurttaşlar Platformu'nun düzenlediği, ‘Türbana Karşı Laik Cumhuriyet Yürüyüşü’ne çoğunluğu kadın yaklaşık 10 bin kişi katıldı.
 
7.2.2008 - 20:42

Karşıyaka'daki Atatürk'ün Annesi Zübeyde Hanım'ın anıt mezarı önünde toplanan binlerce kişi, Karşıyaka Belediyesi Bandosu'nun çaldığı marşlar eşliğinde Karşıyaka Çarşısı'na doğru yürüyüşe geçti. ‘Atatürkçü Laik Türkiye’, ‘Laik devrimlerin bekçisi kadınlarız’, ‘Türbana karşı erkek kadın omuz omuza’, ‘Tayyip türbanı Bahçeli'ye tak’, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ sloganları atan çoğunluğu kadın protestoculara esnaf da alkışlarla destek verdi. Karşıya Belediye Başkanı Cevat Durak da kortejde yerini aldı.Protestocular Karşıyaka Çarsısı'na ulaştığında katılımlarla birlikte sayıları 10 bini buldu. Birçok Karşıyakalı esnaf da dükkanını bırakarak bayrağı kapıp kalabalığa katıldı. Anayasa Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk koyan Platform üyeleri saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı hep bir ağızdan söyledi. Yapılan konuşmalar sırasında bazi kadınların ağladığı görüldü.Yüzyıllarda olduğu gibi bugün de ulusların bilgisizliğinden ve bağnazlığından yararlanarak, bin türlü siyasal ve kişisel çıkarları için dini araç olarak kullanmaya kalkışanlar içeride ve dışarıda bulunacağını belirten Yurtsever Yurttaşları Platformu üyesi Nihal Öktem, okuduğu bildiride, şunları söyledi:“İnkilabın kanunu mevcut kanunun üstündedir. Bizi öldürmedikçe, bizim kafamızdaki cereyanı boğmadıkça, başladığımız inkilap ve yenilik bir an bile durmuyacaktır. Kara taassup seni parçalamaya bile kalksa, başını vereceksin fakat eğilmeyeceksin. Laiklik tüm özgürlüklerin güvencesidir. Yerel şeçimler yaklaştıkça kadının üzerinden siyaset yapanlar, ısıtıp ısıtıp türban sorununu önümüze getirenler, ekonomi ve sosyal açıdan ülkemizdeki sorunların çözümündeki başarısızlıklarını, yaratılan bu tür gündemlerle gözardı ettirmeye çalışmaktadır. Kadını erkeği ile el ele Cumhuriyet'in aydınlık yurtaşlarının kolkola Girmesi, ayağa kalkması, karanlığı ezmesi şart oldu.”
AKP  VE MHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNE 'OYALI YAZMA'

Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, Anadolu kadınının geleneksel başörtüsünün “türban değil, oyalı yazma” olduğunu hatırlatmak amacıyla, AKP ve MHP milletvekillerine oyalı yemeniyle birlikte mektup gönderdi.

Türbanın yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifine tepki gösteren Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, AKP ve MHP milletvekillerine, Anadolu kadınının geleneksel başörtüsünü simgeleyen “oyalı yazma” ile birlikte mektup gönderdi. “Sayın Milletvekili” hitabıyla başlayan mektupta, Anadolu’nun gerçek baş örtüsünün “rengarenk oyalı yazmalar” olduğu, siyasi ve dinsel simge olarak kullanılmadığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:“Elinizde tuttuğunuz bu yazma, binlerce yıllık Anadolu kültüründe, Türk kadınının zengin hayal gücüyle yarattığı bir zenginliktir.Bu ne başörtüsü ne de türbandır? Yazma çiçeklidir, oya çiçeklidir.. Ve Anadolu kadını çiçeklerle bezenmiş, bu doğa zenginliğini kamusal alanda değil, evinde, tarlasında çalışırken başında taşır.Bu örtü ne siyasi ne de dinsel bir simgedir? Kadının başındaki yazmasını erkek basmış, kadın oyalarıyla süslemiştir.. Yazma çiçeklidir oyalar çiçektir? Kadın erkek bu yaratıcılıkta da el eledir?

“ANADOLU KÜLTÜRÜNDE KADIN -ERKEK AYRIMI YOKTUR”

Çünkü eşitlikçi, farklı yaşam ve inanç kültürüne saygı duyan Türk ve Anadolu kültüründe kaç-göç; kadın-erkek ayrımı, yoktur. Yine kültürümüzde, kadını ikinci sınıf yapan, toplumun dışına iten kılık- kıyafetlerin de yeri yoktur.

“ANADOLU KADINININ SAÇINI GÖSTERMEMEK GİBİ ENDİŞESİ YOKTUR”

Başlarını, iğne oyalı, boncuk oyalı, baskılı, renk renk yazmalarla süsleyen Anadolu kadınının saçını göstermemek gibi endişesi de yoktur. Türkülerimizde “Oyalı da yazma başında, oyaları kaşında” sözleri vardır ama, türbanla ilgili bir türkümüz yoktur.Anadolu’nun gerçek baş örtüsü rengarenk oyalı yazmalar ‘dır.. Siz meclisteki erkeklere bunu hatırlatmak, biz Cumhuriyet kadınlarının görevidir,. Sorumluluğudur.Hediyemizi sunarken, kadın başı üzerinden, Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesine aykırı siyaset yapmamanızı diliyor, aksi olayların , gelişmelerin yakın takipçileri olacağımızı duyuruyoruz.”

Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'ni oluşturan, sivik toplum örgütleri şöyle:

"Atatürk Vakfı, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kadıköy Şb., Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şişli Şb, Basın Mensupları Der.(Bas-Men), Bizim Ülke Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği İst.Şb., Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV), ÇEKÜL Vakfı, Demokratik Dayanışma Derneği, Deniz Yıldızı Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği, F.Nightingale Hemşirelik Y.O.Mezunlar Derneği, İst.CUMOK, İst.Eğitimciler Derneği, İst.Ekslibris Akademisi Derneği, İst.Kadın Kuruluşları Birliği (36 Kadın Kuruluşu), İst.Mülkiyeliler Vakfı, İst.Yardımseverler Derneği, İtalyan Liseliler Derneği, İ.T.Ü. Mezunlar Derneği, İ.Ü. Mezunlar Derneği, İ.Ü. Öğretim Üyeleri Derneği, Jeofizik Kurumu, Kadıköy Platformu (32 Dernek), Kadın Araştırmaları Derneği, KIBRIS  Türk Kültür Derneği, Sertel Gazetecilik Vakfı, S.O.S. Çevre Gönüllüleri Platformu, Sürekli Gelişim Derneği, Taç-Der., TEMA Vakfı, Truva Folklor Araştırmaları Derneği, T.Emekli Subaylar Derneği, T.Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği, T.Soroptimist Kulüpleri Federasyonu, T.Üniversiteli Kadınlar Derneği(TÜKD), Türk Kadınlar Birliği İst.Şb., Türk Kadınlar Birliği Şişli Şubesi, Türkiye Gençlik Birliği, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği, Umut Çocukları Derneği, Ulu Önderin Öğrencileri Derneği, Ulusal Sanayici ve İş Adamları Der.(USİAD), Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği Federasyonu, Uluslar arası Plastik Sanatlar Derneği, Yeniden Kuvayi Milliye Hareketi Derneği, Yurttaşlık Hareketi Derneği (YHD), 68’liler Vakfı." 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERDOĞAN, ALMANYA'DA YANGIN YERİNDE

ALMANYA'DA YANAN EVE ZİYARETÇİ AKINI

ERDOĞAN, MUHSİN YAZICIOĞLU'NU DA ALMANYA'YA GÖTÜRDÜ
»  İZMİR'DE TÜRBANA KARŞI ONBİNLER YÜRÜDÜ.
»  İLKOKUL'DA CÜBBELİ -SARIKLI DERS
»  BAŞBAKAN'IN ALMANYA'YA GÖTÜRDÜĞÜ SIR SANDIKLAR!
»  YARGITAY BAŞKANI HIZLI BAŞLADI
»  OĞLU, ANNESİNİN BAŞINI 'ŞEYTAN' DİYE KESMİŞ!
»  YARGITAY: TÜRKİYE ORTAÇAĞ'A DÖNMEYECEK
»  TBMM TUTANAKLARINDAN TÜRBAN GÖRÜŞMELERİ
»  TÜRBAN TARTIŞMASINDA OY ANALİZİ
»  PKK'YA BÜYÜK DARBE
»  SOKAĞA ATILAN KESİK BAŞIN SIRRI ÇÖZÜLDÜ
»  YÖK'TE YAPRAK DÖKÜMÜ SÜRÜYOR
»  YENİ YARGITAY BAŞKANI'NDAN İLK MESAJ
»  MECLİS'E SPİKERLİ DÖNEM
»  TÜRBAN'A KARŞI ÇIKAN 22 REKTÖR DEĞİŞECEK
»  "ZİLLİ, HÖRGÜÇLÜ TESETTÜRLÜ OLMAZ"
»  7 İŞÇİ, 10 GÜNDE 84 BİN YUMURTA YER Mİ?
»  "HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ DEĞİL, RÜŞVETİN ÜSTÜNLÜĞÜ"
»  İNSANLIK EL ELE...
»  VEKİLLERİN TÜRBAN MESAİSİ 13 SAAT SÜRDÜ
»  "TÜRBAN SORUNU ERKEKLER YÜZÜNDEN ÇÖZÜLEMİYOR"
»  "İHTİLALİ YAPARSIN, İDAMI GÖZE ALIRSIN..."
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.