Müteahhitler yalancı pehlivan, benden korksunlar. Aylardır, Çanakkale Şehitler Abidesi’nin çürümeye terk edilmesi ayıbı tartışılıyor.Kültür Bakanlığı bu konuda, son derece titiz bir çalışma yürüttü ve sonunda abideyi onaracak firma bulundu. Ancak bu hiç de kolay olmadı, çünkü Türkiye’nin prestijli firmaları böyle bir esere imza atmak istemediler.
“Prestijli firmalar bu onarımı üstlensin isterdim” diyen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, müteahhit firmalara hayli öfkeli. Bilindiği gibi Müteahhitler Birliği zaman zaman yaptığı açıklamalarda, Şehitlik Abidesi’nin onarımını maliyetine yapabileceğini belirtmiş ancak bu konuda da hiçbir ciddi girişimde bulunmamıştı. Yani onarımdan kaçmışlardı…
İşte Bakan Koç’u öfkelendiren de bu tavır. Koç’un ifadeleri aynen şöyle: “Gelibolu kaymakamlığı tarafından Şehitler Abidesi’nin onarımı için 108 firmaya davet mektubu gönderildi. Bu firmaların sadece 18’i cevap verdi, ‘teşekkür ediyoruz ama anıtın onarımı ile ilgilenmiyoruz’ dediler. Diğer 90 firma ise, cevap verme nezaketinde bile bulunmadı. Yalancı pehlivan bunlar, benden korksunlar, hepsini açıklayacağım…”
Şehitliğin onarımı konusunda önce, ‘maliyetine onarırız’ deyip, sonra ortadan kaybolan müteahhitlere sert mesajlar gönderen Atilla Koç, “Müteahhitler Birliği şimdi çıkmış haberimiz yok diyor. Oysa ortada fiili bir durum var, davet gönderilen firmaların büyük bir bölümü sizin ortağınız ve de üyeniz, nasıl haberiniz olmuyor… Eğer ülke için gerçekten jest yapmak istiyorlarsa, daha yapılacak çok eser var, buyurun yapın…” şeklinde konuşuyor.
Şehitler Abidesi’nin 18 Mart’a yetiştirileceğini belirten Bakan Koç, park haline gelen şehitliğin düzeltileceğini ve şehitlere yakışan bir saygınlık anıtı haline getirileceğini söyledi.
Kuşkusuz Kültür Bakanı Atilla Koç, Türk tarihinin ‘anlam haritaları’nı oluşturan ve Türk toplumu için ‘dönüm noktası’ niteliği taşıyan tarihin satır başlarını, modern zamanların penceresinden doğru yorumlayan bir kültür bakanı. Mesela diyor ki, “Balkan bozgunu, Çanakkale ve Sarıkamış Türk tarihinin dönüm noktalarıdır. Bu üç hadiseyi iyi anlayarak Milli Mücadele’yi ve Cumhuriyet’i anlarız.”
Bakan Koç, Sarıkamış’ta da aynen Çanakkale’de olduğu gibi şehitlik anıtı yapacaklarını söyledi. Balkan bozgununun iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Koç, “2012 yılı Balkan bozgununun 100. yılı. Bu konuda ilmi çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Mesela, Necati Cumalı’nın bu konuda iki romanı var. 2012 çalışmalarına şimdiden başlamalıyız” dedi.
İllerin, Süper Lig’de iki-üç takımı olmamalı
İyi bir Beşiktaşlı olan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, romandan şiire, turizmden futbola kadar pek çok alandaki görüşlerini içinden geldiği gibi, son derece rahat bir üslupla ifade etmeyi seven bir politikacı. Zaman zaman bu tavrı, birilerini kızdırabiliyor.
Mesela Bakan Koç, bazı illerin Süper Lig’de iki, hatta üç takımının olmasının doğru olmadığını söylüyor. Eminim bu sözler bazı illerin pek hoşuna gitmeyecektir. Ama Koç’un kesinlikle bir art niyeti yok, o sadece sesli düşünüyor:
“Bir kitle sporu olarak futbolun cazibesi çok yüksek, ancak çok ekonomiyle doğrudan ilgili hale geldi. Bazı illerin Süper Lig’de iki, hatta üç takımı bulunuyor. Bu illerin üç takımı taşıması mümkün değildir. Mesela, İstanbul’un üç tane derbi takımı var. Önümüzdeki 10 yıl içinde birisi derbiden düşebilir. Ama tabii ki, bu Beşiktaş olmasın, çünkü ben Beşiktaşlıyım.”