Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,5047
EURO
36,4572
IMKB
9.291,000
ALTIN
2.955,770
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Kayıtdışılıkta Kozmetiğe Yakın Markaj
 Cahit Saraçoğlu 17 Haziran 2016 Cuma  

Hükümet bir yandan yatırımların önündeki engelleri azaltırken, bir diğer yandan da Türkiye’deki yatırım ortamını cezbedici tedbirler getirmeyi sürdürüyor. Daha önemli çalışma ise hem yatırımcıları haksız şekilde etkileyen, hem de halk sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra, kayıtdışı ekonomiyi besleyen sektörler üzerinde başlatıldı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı verilerine göre, 2 milyon tıbbi cihaz, formül bazında da 400 bin kozmetik ürün yelpazesine sahibiz. Bu dolaşım içerisinde kaçak ürün kaynaklı kayıt dışı ekonominin boyutu da şu ana kadar tespit edilemiyor. Özellikle merdiven altı olarak ifade edilen üretimle ortaya çıkan kayıt dışılık işini dürüstçe yapan sektörün diğer unsurlarına ciddi zarar veriyor.
 
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile TÜBİTA-BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü işbirliğinde yürütülen, kozmetik ürünlerin üreticiden/ithalatçıdan son kullanıcıya kadar takibini sağlayacak Ürün Takip Sistemi (ÜTS) projesi geçtiğimiz Mayıs ayı başında hayata geçti. Artık, kozmetik firmalarını kayıt işlemleri ve kullanıcı işlemleri ile kozmetik ürünü bildirim işlemleri ÜTS üzerinden gerçekleştirilecek. Halk sağlığını korumak, niteliksiz ürünlerin piyasadan kaldırılmasını sağlamak ve kaçak kozmetik ürünlerin piyasaya girişini önlemek amacıyla yürürlüğe giren ÜTS kayıtdışı ekonomiyle mücadele eylem planında da yer alıyor. Çalışma kapsamında Sağlık Bakanlığı kaçak ürünlerin tedarikçiliğinin de önlenmesini sağlamaya çalışıyor. Yine, Türkiye’de üretilen veya ithal yoluyla ülkeye giren tıbbi cihazların da üretim ve ithalinden nihai aşamaya kadar takibi ve izlenmesi için bir ürün takip sistemi kurulacak.
 
KOZMETİK SEKTÖRÜNDE 4 BİN 320 FİRMA KAYITLI
 
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bu zamana kadar Elektronik Uygulamalar Projesi (EUP) Sistemi ile kozmetik firma kayıtlarını tutuyordu. Yeni ÜTS’nin devreye girmesi ile bu firmaların kayıtları ve bu firmaların yetkili kullanıcıları da ÜTS’ye aktarıldı. Bu kapsamda 4 bin 290 adet firma ve firma yetkilileri, eski kayıt ve bildirim sistemi olan EUP’den ÜTS’ye geçirildi. Böylece, 2016 yılı Mart sonu itibariyle 4 bin 320 adet firma ÜTS’de kayıtlı hale geldi. Toplamda 41 aylık proje olan ÜTS projesinin bugüne dek 27’inci ayı tamamlanırken, sistemin Mayıs 2017’de tamamlanması öngörülüyor. ÜTS’nin tıbbi cihaz kaydı ile ilgili yönetmelik çalışması ise 31 Nisan 2016 tarihinde başlatıldı. Tıbbi cihaz kayıt sisteminin de gelecek yıl Mayıs ayında tamamlanması öngörülüyor.
 
2 MİLYON CİHAZ 400 BİN KOZMETİK VAR
 
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı verilerine göre, 2 milyon tıbbi cihaz, formül bazında da 400 bin yüzbinlerce kozmetik ürün yelpazesine sahip bir ülkeyiz. Bu dolaşım içerisinde kaçak ürün kaynaklı kayıt dışı ekonominin boyutu da şu ana kadar tespit edilemedi. ÜTS’nin hayata geçmesiyle birlikte merdiven altı üretim yanında kaçak ve sahte ürünlerle mücadele imkanları da genişleyecek. Hasta güvenliğinin ve halk sağlığının önemi üzerine şekillenen ÜTS, aynı zamanda, bir e-Devlet uygulaması olacak ve vatandaşlar kullandıkları veya kullanacakları ürünleri sorgulayabilecekler. Ayrıca, şikayet bildiriminde bulabilecekleri bir platform haline getirilecek.
 
 
ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ PROJESİ
 
ÜTS, ürün kayıt süreçleri ile birlikte ürün hareketlerinden oluşuyor. Ayrıca, ÜTS denetim modülleri, klinik mühendislik, iş zekası ve vatandaş odaklı işlemlere yönelik modülleri de içeriyor ve toplamda 25 adet yazılım modülünden oluşuyor. Ürün Takip Sistemi Projesi’nin en önemli kazanımlarının başında Güvenli Ürüne Erişim, Etkin Denetim, Sağlık Politikalarının Belirlenmesi ve Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadelenin geleceği belirtiliyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.