Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1758
EURO
38,1467
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.916,810
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÇANKAYA'NIN İTİBARI DÜŞTÜ
ÇANKAYA NIN İTİBARI DÜŞTÜ
 
TSK ve polise güven aynı, Çankaya’nın itibarı düşüyor, Başbakan da güven erozyonuna uğradı
 
28.8.2008 - 01:35
1997 yılından itibaren aralıksız olarak her ay siyasi, sosyal ve ekonomik konularda kamuoyunun nabzını tutan TNS Araştırma Şirketi, son olarak Haziran ayında kurumlara duyulan güvene ilişkin bir çalışma yaptı. 18 yaş üzeri 2 bin kişi ile yüz yüze görüşerek yapılan araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırma sonuçları şöyle:

* Vatandaşların ordu, polis teşkilatı, medya, muhalefet, politikacılar, Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi, Başbakan, Parlamento, milletvekilleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na güvenme oranları araştırıldı. Araştırma sonuçları, cumhurbaşkanı seçiminin yol açtığı kriz nedeniyle erken genel seçim yaşamak zorunda kalan Türkiye’de, geçen yıl Haziran ayı ile bu yıl Haziran ayı arasındaki bir yıllık dönemde toplumun önemli bir güven bunalımına girdiğini ortaya koydu.

* Araştırmada en fazla güven duyulan kurum olarak TSK birinci sırada yer aldı. 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından AKP’nin iktidara gelmesi ile zaman zaman ordu ile hükümet arasında gerilim yaşandı. Halkın bu kuruma olan güveninde azalma olmadı ve Haziran ayları itibariyle 2005’de yüzde 78, 2006’da yüzde 82.5 olan orduya duyulan güven, geçen yıl 27 Nisan’da Genelkurmay’ın internet sitesine konulan e-muhtıranın ardından yüzde 86.1’e kadar çıktı. Ancak aradan geçen bir yılda güvenme oranı 2.1 puan gerileyerek yüzde 84’e indi. Ancak başka kimse ve kurum bu düzeyde bir güven duygusuna sahip olamadı. Polis teşkilatı da, ordudan sonra ikinci sırada yer aldı.

* Araştırmanın en çarpıcı sonucu Cumhurbaşkanlığı’na duyulan güven oranlarında ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı görevini Ahmet Necdet Sezer’in yürüttüğü 2005 yılında katılımcıların yüzde 69.2’si Köşk’e güven duyduğunu dile getirdi. Güven, 2006 yılında yüzde 66.9’a, 2007’de de yüzde 66.1 oranlarında devam etti. Yeni cumhurbaşkanı seçilemediği için görev süresi uzadığında Sezer’e duyulan güven yüzde 66.1 düzeyinde kalabildi. 22 Temmuz seçimleri sonrası yaşanan “laik-antilaik” tartışmaları ve Cumhurbaşkanlığının bir yıllık faaliyetleri, Köşk’e yönelik güveni aşındırdı. 2008’de Köşk’e duyulan güven, bir önceki yıla göre 9 puan azaldı. Haziran 2007’de yüzde 66.1 olan güven, yüzde 60’ın altına inerek Haziran 2008’de yüzde 57’ye geriledi.

Yüce Mahkeme de kaybetti

* Anayasa Mahkemesi de güven kaybeden kurumların başında yer aldı. Araştırmanın baz alındığı 2005-2006 yıllarında yüzde 58.7 ve yüzde 59.1 olan güvenme oranı, geçen yıl cumhurbaşkanı seçiminin sonuçsuz kalmasına ve erken seçime gidilmesine neden olan 367 kararının ardından tırmandı ve yüzde 65.6’ya çıktı. Anayasa Mahkemesi’ne duyulan güven bu yıl ise 8 puan azalarak yüzde 57.5’e düştü. 5 Haziran’da türbanla ilgili anayasa değişikliğinin iptal eden Anayasa Mahkemesi, AKP hakkındaki kapatma davasını ise Temlmuz sonunda karara bağladı. Ancak araştırma bu karardan önce yapıldı.

* Başbakan da toplum nezninde güven erozyonuna uğradı. 22 Temmuz seçimleri öncesi araştırmaya katılanların yüzde 52.4’ü, Başbakanlık kurumuna güvendiğini belirtirken, bu değer geçen bir yıllık süreçte yüzde 43’e geriledi.

* Aynı dönem içerisinde Meclis Başkanlığı’na güvendiğini dile getirenlerin ortalaması yüzde 65 iken, bu yıl sadece 42’lik bölüm güven duygusunu deklare etti.

Çankaya’da bİr İlk

Cumhurbaşkanı Gül, bugün saat 14.00’te NTV’de canlı yayına katılacak ve Çankaya’daki ilk yılını anlatacak. Ruşen Çakır ve Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayacak olan Gül, gündemdeki konuları değerlendirecek.

Muhalefet de puan kaybetti

* Araştırma sonuçları 22 Temmuz seçimleri sonrası ortaya çıkan parlamento yapısına da güvenmediğini ortaya koydu. Birinci AKP Hükümeti dönemindeki parlamento yapısında CHP tek muhalefet partisiydi ve o dönem, parlamentoya olan güven, yüzde 34.9 idi. Ancak, iktidar partisi AKP ile CHP, MHP, DTP ve DSP’lilerden oluşan mozaiğe daha az güven duyuldu ve güvenme oranı yüzde 18.1’e düştü.

* Önceki iki yılda yüzde 19.7 ve yüzde 16.8 olan muhalefete duyulan güven, 22 Temmuz seçimleri öncesi CHP’nin ve MHP’nin seçim kampanyalarının da etkisiyle yükseldi. Seçimden önce yüzde 23.8 olan muhalefete duyulan güven, bu yıl yüzde 15’e geriledi.

* Araştırma sonuçları, Diyanet İşleri Başkanlığı ve medyanın da güven kaybeden kurumlardan olduğunu ortaya koydu. Medyaya duyulan güven, yüzde 24’ler düzeyindeyken bu yıl yüzde 15’e kadar geriledi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PAKSÜT'ÜN EŞİNE SAVCI'DAN ACİL DAVET

BU GÖVDE GÖSTERİLERİ NEDEN GÖRMEZLİKTEN GELİNİYOR?

JANDARMA KOMUTANI'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
»  ORDU'YU ETKİSİZLEŞTİRİLME OYUNUNA AB KILIFI
»  ORMAN YANGINLARI İLE İLGİLİ ŞOK İDDİA!
»  MELİH GÖKÇEK'İN "ODTÜ'YÜ YIKACAĞIM" İNADI
»  "İMRALI'YI BASARIZ, APO'YU ASARIZ"
»  İSTANBUL'UN SU SIKINTISI NASIL ÇÖZÜLECEK?
»  BİTLİS'TE ÇATIŞMA, 3 KORUCU ŞEHİT
»  YAŞAR'LAR MAL KAVGASINA BAŞLADI
»  ABDULLAH GÜ,L KÖŞK'TE 1 YILINI DOLDURDU
»  MUSTAFA BALBAY'IN TUTUKLANMASI İÇİN KİM DUA ETTİ?
»  BAHÇELİ'DEN KAPATILMAMA UYARILARI
»  ÜNİVERSİTELERE KAYITLAR BAŞLIYOR
»  KEÇİÖREN'DE BÜFECİYE DAYAĞA SORUŞTURMA
»  GÖKÇEK, BU KEZ ODTÜ'DEN YOL GEÇİRECEK
»  OBAMA'YA SUİKAST GİRİŞİMİ
»  BAHÇELİ,AKP'NİN SUÇ TESPİTİYLE MAHKÜM OLMASI ÇOK VAHİM BİR DURUM
»  HANİ ARAZİLER ORMAN KALACAKTI?
»  ÇÖMEZ'İN KAPATMA SOHBETLERİ
»  İSMAİL TÜRÜK, YİNE ÇAM DEVİRDİ
»  "GAFFAR OKKAN'I JİTEM ÖLDÜRDÜ"
»  "PARTİ KURACAĞIM PARA VERİN"
»  CİA,TÜRKİYE ÜZERİNDEN İRAN'A SALDIRDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.