Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İSRAİL ÇİFTLİK VURDU : 27 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
İSRAİL ÇİFTLİK VURDU : 27 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
 
İsrail'in Hizbullah operasyonu 24'üncü gününe girerken, ölen Lübnanlıların sayısı 900'ü geçti. İsrail son olarak Suriye sınırındaki bir çiftliği vurdu, 27 sivil öldü.
 
4.8.2006 - 17:40

Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud, İsrail'i 'açlık savaşı' yapmakla suçladı.

Son olarak İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın Suriye sınırında bulunan bir çiflikteki meyve yüklü kamyonları vurdu. Olayda en az 27 çiftçi öldü. Ölenler arasında çok sayıda Suriyeli de var.
 
Güvenlik güçleri, çiftliğin Bekaa Vadisi'nin doğusundaki Qaa köyü yakınlarında bulunduğunu belirtti.
 
İsrail ülkenin içlerine ilerliyor
 
Güney Lübnan'da İsrail birlikleri ile Hizbullah gerillaları arasında bugün meydana gelen çatışmalarda ise en az dört İsrail askeri yaralandı.
 
İsrail saldırılarını genişletmeye devam ederken, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un kuzeyinde Hristiyan bölgesindeki Cuniye ilk kez bu sabah İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu.

İsrail topçu birlikleri de gece boyunda Güney Lübnan'ın tepelerine bomba yağdırdı. Hizbullah'ın bulunduğu sanılan mevzilere zaman zaman dakikada 15 top mermisi atıldığı belirtildi.
 
Beyrut ile Lübnan'ın kuzeyini bağlayan otoyolda ise dört köprünün vurulması sonucu 4 sivil öldü, 15'i yaralandı. El Arabiye televizyonu Hizbullah gerillalarıyla çatışan İsrail askerlerinin füze saldırısıyla öldüklerini duyurdu.
   
Dün İsrail'in kuzeyine 230 dolayında füze yağdıran ve 8 kişinin ölümüne yol açan Hizbullah örgütü, bu sabah da Celile'nin batı bölgelerine 3 füze attı. Nahariya'da da İsraillilerin sığınaklara inmesi istendi.
 
Lahud: "İsrail açlık savaşı yapıyor"
 
Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud, İsrail'in Lübnan'ı taleplerini kabul etmeye zorlamak için halk üzerinde 'açlık savaşı' yaptığını söyledi.
 
Lahud, ''düşman İsrail'in köprüleri ve yolları bombalamasının amacı, Lübnanlılara uygulanan ablukayı artırmak, halk arasındaki iletişimi kesmek ve halkı açlığa mahkum etmek'' dedi.
 
İsrail'in bugün köprü ve yollara düzenlediği saldırıları, güneyde çabuk zafer kazanma başarısızlığına bağlayan Lahud, ''İsrail, bugünkü hava saldırılarıyla yerlerinden edilmişlerle mültecilere yardımın götürüldüğü ve ülkeye petrol ürünleriyle gıda malzemelerinin girişinin sağlandığı tek kıyı yolunu kesmek suretiyle, ordunun güneydeki kayıplarını tazmin etmeye çalıştığını teyit ediyor'' dedi.
 
İsrail'in amacının acil ateşkes isteyen Lübnan'a reddettiği koşulları dayatmak olduğunu söyleyen Lahud, ''bu İsrail'in Lübnan'a karşı başlattığı bir açlık savaşıdır'' dedi.

İsrail'in Kara Operasyonu

Litani nehrine doğru ilerlemeye hazırlanan İsrail, sınırdan nehre kadar olan 30 kilometrelik bu bölgeyi Hizbullah'tan temizlemeyi ve uluslararası gücün yerleşmesini istiyor.
 
Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah ise, Beyrut'a yönelik saldırıların devam etmesi halinde, Tel Aviv'e füze saldırıları düzenleyecekleri tehdidinde vuruldu.
 
İsrail, Nasrallah'ın dünkü tehditlerinin ardından Lübnan'ın özellikle altyapısını tahrip etmeye yönelik bombardımanını yoğunlaştırdı. 
 
İsrail, dün 12 temmuzdan bu yana devam eden savaşta en ağır kaybını vermiş, Hizbullah saldırıları sonucu 8'i sivil, 4'ü asker toplam 11 İsrailli ölmüştü.
 
Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, savaşta üçte biri çocuk 900 Lübnanlının öldüğünü, 1 milyondan fazla kişinin de mülteci konumuna düştüğünü söyledi.
 
Sinyora ayrıca, ülkesinin sadece bir haftalık yakıt stoğu kaldığını açıkladı
 
Fransa'dan BM'ye yeni taslak
 
Ortadoğu'da ateşkes için girişimler, Fransa'nın BM Güvenlik Konseyi'ne yeni bir tasarı sunmasının ardından hız kazandı.
 
Ateşkesin pazartesi günü sağlanabileceği iddia ediliyor.
 
Fransa yeni karar tasarısında, eski tasarıda olduğu gibi İsrail ile Hizbullah arasında Lübnan'da süren çatışmaların biran önce durdurulmasını ve soruna kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini vurguluyor.
 
Ancak ilk tasarıdan farklı olarak bu yeni metinde kalıcı bir ateşkesin şartları da ortaya konuyor.
 
Ateşkes şartları:
 
* İsrail ve Lübnan'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması ve iki ülke arasındaki sınırı oluşturan 'mavi hattın' çiğnenmemesi.
* Kaçırılan İsrailli iki askerin derhal serbest bırakılması.
* Lübnan'daki silahlı grupların tasfiyesi.
* Lübnan ordusunun, Güney Lübnan'da otoriteyi ele geçirerek etkili olmasını sağlamaya yönelik tüm İsrail - Lübnan anlaşmalarının ve BM kararlarının eksiksiz uygulanması.
* İsrail'de bulunan Lübnanlı mahkumlarla ilgili sorunun çözülmesi.
* Bölgedeki kara mayınlarının yerlerini gösteren haritaların BM'ye verilmesi.
* Tasarıda, çokuluslu güç kurulması da önerildi.
 
Konuyla ilgili müzakereler yoğun bir şekilde devam ediyor. ABD çok kısa zamanda konuyla ilgili bir Konsey kararının çıkacağını söylerken, Fransa daha temkinli davranıyor.
 
Rice: "BM kararı birkaç günde çıkabilir"
 
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, Lübnan'da savaşın durdurulması ve çözüme imkan sağlanması amacıyla BM Güvenlik Konseyi'nin üzerinde çalışmakta olduğu karar tasarısının birkaç günde çıkacağı umudunu taşıdığını söyledi.
 
CNN International'a konuşan Rice, ''kesinlikle sonuca yaklaşıyoruz ve sanırım bu birkaç gün içinde olacak'' dedi.
 
Washington'daki uzmanlar ise, İsrail'in Lübnan'daki kara harekatının boyutunu genişletmeye hazırlandığı bir ortamda kararın nasıl ve ne zaman çıkabileceğinin net olarak görülemediğini belirtti.
 
İsrail Başbakanı Ehud Olmert de, geçtiğimiz hafta Genelkurmay Başkanı'na yazdığı bir notta, "pazartesiye kadar zamanın var" demişti.
 
Blair Chirac ile görüştü
 
Bu arada İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac telefonda Ortadoğu krizini ele aldı.
 
Görüşmede, Lübnan'daki çatışmaları durdurmaya yönelik Fransa'nın BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu yeni karar tasarısı konusunda acilen bir anlaşma sağlanmasının gerekliliğini vurgulandı.
 
Bölgeden sıcak gelişmeler
 
*
İsrail karada zorlanıyor
10 bin askeriyle Güney Lübnan'a giren İsrail, Hizbullah militanlarıyla çatışıyor. Dünkü çatışmalarda dört İsrail askeri öldü.
 
İsrail saldırıları altındaki Lübnan'ın güneyinde, bu sabah üç İsrail askeri daha öldü. Hizbullah gerillalarıyla çatışan İsrail askerlerinin bir füze saldırısıyla öldüklerini duyurdu.
 
*
Dört köprü ve elektrik santrali yerle bir
İsrail savaş uçakları, Beyrut ile Lübnan'ın kuzeyi ve Suriye'yi bağlayan ve kıyı boyunca yer alan otoyoldaki dört önemli köprü bağlantısını bombaladı. Bombardımanda en az beş sivil yaralandı.
 
İsrail uçakları ayrıca, Bekaa Vadisi'nin güneyinde Litani nehri üzerindeki bir hidroelektrik santralini bombaladı, ülkenin güneyine elektrik verilemiyor.
 
Bu bölgeye yönelik bombardımana İsrail deniz kuvvetlerinin de katıldığı sanılıyor. İsrail uçaklarının dün gece Hizbullah'ın kalesi durumundaki Beyrut'un güney banliyölerine düzenledikleri hava saldırılarında da üç sivilin öldüğü bildirildi.
 
*
Güneydoğu Asya'dan 200 militan
Güney Doğu Asya ülkelerinden 200'den fazla militanın, İsrail ile İsrail'e destek veren ülkelerin çıkarlarına yönelik saldırılar düzenlemek üzere gönderildikleri iddia edildi.
 
Merkezi Cakarta'da bulunan Güney Doğu Asya Müslüman Gençlik Hareketi lideri Şuayib Didu, 'bu militanların, İsrail'in Filistin ve Lübnan topraklarına yönelik saldırılarının intikamını almak için intihar saldırısı düzenleme konusunda eğitildiklerini' söyledi.
 
Söz konusu grup, geçmişte de çeşitli çatışma bölgelerine gönüllüler gönderdiğini iddia etmişti.
 
*
ABD'den Lübnan ziyareti
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Welch'in yarın Beyrut'a gitmesi bekleniyor. Beyrut'taki siyasi kaynaklar, Welch'in İsrail'in Hizbullah militanlarıyla savaşına son vermenin yollarını ele alacağını söyledi.
 
Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, ülkesinin sadece ateşkesten sonra görüşmelerde bulunacağını belirtmesi üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice geçtiğimiz hafta sonunda Beyrut'u ziyaretten vazgeçmişti.
 
*
Rusya: "Acil ateşkes ön koşul"
Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri İgor İvanov da, Ortadoğu'daki soruna siyasi çözüm bulunabilmesi için acil bir ateşkesin ön koşul olduğunu söyledi.
 
Eski Başbakan Refik Hariri'nin oğlu Said Hariri ile bugün Moskova'da biraraya gelen İvanov, ''biz bu konuda hem BM içinde hem de partnerlerimizle görüşmelerimizde ısrarcı olacağız'' dedi.
 
*
Venezuela, elçisini çekti
Venezuela da, İsrail'in Lübnan'a karşı sürdürdüğü savaşı protesto amacıyla bu ülkedeki büyükelçisini geri çekti.
 
Devlet Başkanı Hugo Chavez, İsrail askeri saldırılarına karşılık olarak büyükelçiyi geri çağırdığını, İsrail'in Lübnan'da soykırım yaptığını ileri sürdü.
 
İsrail, 12 temmuzda 2 askerinin Hizbullah tarafından kaçırılmasının ardından Lübnan'a girmiş, saldırıların en kanlısını Kana'da yapmış, bombardımanda çoğu kadın ve çocuk 54 sivil
ölmüştü.
 
İsrail'in Hizbullah operasyonu 24'üncü gününe girerken, ölen Lübnanlıların sayısı 900'e, İsraillilerin sayısı ise 68'e yükseldi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TECAVÜZ DAVALARINA KADIN HAKİMLER BAKACAK

PİS BOĞAZ SIRP'IN MİDESİNDEN BUNLAR ÇIKARILDI

ALMANYA'DA YENİDEN KUŞ GRİBİ GÖRÜLDÜ
»  BUSH, 10 GÜNLÜK TATİLE ÇIKTI!
»  HASRALLAH,"TELAVİV'İ VURURUZ"
»  İSRAİL'DEN NASRALLAH'A JET YANIT GELDİ
»  BANA DOKUNMAYAN YILAN BİN YAŞASIN!
»  AİLESİNİ KÜREKLE TOPLADI!
»  ADA ASKSERLE DOLDU!
»  YEDİĞİ ÇOCUĞU TİMSAHIN KARNINDAN BÖYLE ÇIKARTTILAR
»  İŞTE HİZBULLAH'IN ROKETLERİ
»  İSRAİL ORDUSUNUN KURDUĞU LAMA BİRLİKLERİ
»  İRAN, LADİN'İN OĞLUNU SERBEST BIRAKTI
»  HİZBULLAH TV'SİNE MAYOLU SABOTAJ
»  İSRAİL BÜYÜK BİR OPERASYON BAŞLATTI
»  İSRAİL, EL MANAR'IN YAYININA GİRDİ
»  İKÖ: "İSRAİL, İNSANLIK SUÇU İŞLEDİ"
»  BLAİR'DEN YENİ ORTADOĞU POLİTİKASI
»  AB:İSRAİL BAŞARAMAYACAK!
»  CASTRO BIRAKTI, ABD'LİLER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ!
»  BARZANİ:'PKK ZOR DURUMDA'
»  IRAK'TA KAN'SIZ GÜN YOK
»  VE CASTRO GÖREVİ BIRAKTI...
»  HİSTORY CHANEL, İSTANBUL'UN FETHİ'Nİ NASIL ÇARPITTI?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.