Şimşek, ''Gaziantep Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, bir yıl önce Evliya Çelebi'nin bütün serisini aldığını, Çelebi'nin Gaziantep'i ''dünyanın göz bebeği'' olarak anlattığını ifade ederek, Gaziantep'in büyük bir başarı hikayesi olduğunu söyledi.
Şimşek, ''Bu başarının gerçek aktörleri bu salonda. Sizleri tebrik ediyorum. Allah hepinizden razı olsun'' dedi.
Gaziantep'in hem büyümede hem ihracatta Türkiye'yi sürekli ikiye katladığına işaret eden Şimşek, 175 ülkeye yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracat yaptığını, bunun vergi gelirlerine de yansıdığını belirtti.
Gaziantep'te son 9-10 yıllık dönemde kamu hizmetleri, kamu yatırımları ve kamu harcamalarının eskisi gibi olmadığını, gerekli desteği aldığını belirten Şimşek, Gaziantep'te toplam merkezi yönetim harcaması 2002 yılında 419 milyon lirayken 2011 yılında yaklaşık 2 milyar liraya ulaştığına, kamunun yatırım harcamasının 2002 yılında 153 milyon lirayken bugün 987 milyon liraya yükseldiğine dikkate çekti.
Türkiye'nin özellikle Asya'dan gelen rekabetle baş edebilmesi için Gaziantep gibi illerimizin öncülük yapması gerektiğini ifade eden Şimşek, ''Gaziantep gerçek bir Anadolu kaplanı'' diye konuştu.
-''OECD ülkeleri arasında en düşük vergi yüküne sahip 26. ülkeyiz''-
Türkiye'deki vergi yüküne ilişkin bazı gözlemlerini paylaşan Bakan Şimşek, toplam vergi yükünün Türkiye'de yaklaşık yüzde 26, OECD ortalamasının ise yüzde 34 olduğunu ifade ederken, ''Genel olarak Türkiye'deki bütün prim ve vergilerin milli gelire oranı anlamında, diğer dünya ülkeleriyle karşılaştırdığımızda hakikaten çok da ağır bir vergi yükü görünmüyor. Biz, 34 OECD ülkesi arasında en düşük vergi yüküne sahip 26. ülkeyiz'' dedi.
Türkiye'de vergilerin çok yüksek olduğu algısının nereden kaynaklandığını anlatan Şimşek, dolaylı vergilerin GSYİH'ya oranı olarak ülkemizin OECD ülkelerinden daha yüksek vergi yüküne sahip olduğunu belirtti.
Şimşek, şunları söyledi:
''Dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki payı yüzde 47,9. OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 33,5. Dolayısıyla bir sorunumuz var. Nedir bu sorunumuz; her ne kadar genel vergi yükü yüksek değilse de dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki payı yüksek. Aslında burada sıkıntı doğrudan vergi gelirlerinin nispeten düşük seyretmesidir. Son yıllarda gerek bunu düzeltmek için gerekse vergi yükünü genel olarak aşağıda tutmak için çok adım attık.''
-''Akaryakıt ürününe 1 kuruşluk vergi zammı gelmemiştir''-
Hemen hemen her alanda vergi indirimi söz konusu olduğunu, tecil faiz ve gecikme faizinde düzenleme yaptıklarını anlatan Bakan Şimşek, ''Bütün bunlara rağmen niye vergi yüksek algısı var- Var, çünkü bu ülkede bazı sektörlerde hakikaten ÖTV yüksek'' dedi.
Maliye Bakanı Şimşek, benzinde durumun nasıl olduğuna ilişkin ise şunları söyledi:
''Benzinde durum nasıl- Çünkü vatandaş bunu soruyor. Türkiye hakikaten benzinde yüksek vergi yüküne sahip bir ülke. Fakat onu da indirmişiz. Özellikle son haftalarda gazetelerde okuyorum, 'benzine zam geldi' falan... Bazen vatandaşların yorumlarını okuyorum. İnternet sitelerinde yorum yazıyorlar, 'hükümet yine zam yaptı' falan filan... 2009'un sonundan bu yana ne benzine ne motorine ne de başka akaryakıt ürününe 1 tek kuruşluk vergi zammı gelmemiştir. Tamamen maalesef petrol fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı, yani zam denilen şey aslında tamamen uluslararası petrol fiyatlarından kaynaklanmakta. Bugün Türkiye benzin üzerindeki vergi yükü itibariyle 7. ülke konumu geldi, evet biz 1. sıradaydık ama şu anda 7. sıradayız. 2002 yılında siz arabanızı bir benzinceye götürseydiniz 'bana 100 liralık benzin ver' deseydiniz; 70 lira 7 kuruşu bize gelecekti. Şimdi gitseniz aynı şeyi yapsanız 56 lira 90 kuruşu bize gelecek. Motorinde de vergi yükünde 1. sıradaydık, 5. sıraya düşmüşüz. Eskiden benzinciye gitseydiniz 'depoyu doldur 100 lira vereyim' deseydiniz, onun 59 lira 20 kuruşu bize gelirdi, şimdi 48 lira 20 kuruşu bize geliyor. Ama bütün bunlar bunun yüksek olmadığını ifade etmiyor. Vergi yükü yüksek, ama inmiş. Sigarada biz vergi yükünü artırdık, o doğru. Vatandaşımız sağlık açısından özellikle aç içsin diye, vergiyi bir araç olarak kullandığımız doğrudur. Orada yükseldi. Nitekim 11. sıradayız, yüzde 80 civarında vergi yükü söz konudur. Alkollü içkilerde de vergiyi yükselttik. Özellikle birada OECD ülkeleri arasında artık en yüksek 2. ülke noktasındayız.''
GERCEKGUNDEM.COM