Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2152
EURO
37,5466
IMKB
9.137,000
ALTIN
2.878,930
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
''BAŞÖRTÜSÜNÜ TEK CÜMLE İLE ÇÖZEBİLİRİZ''
 BAŞÖRTÜSÜNÜ TEK CÜMLE İLE ÇÖZEBİLİRİZ
 
Başbakan Erdoğan, türbanla ilgili İspanya'da yaptığı açıklamalara gelen eleştirileri Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yanıt verdi.
 
17.1.2008 - 00:15

Erdoğan, "Meydan Larousse göre, türban, her çeşit yumuşak kumaştan, kenarsız kadın başlığı. Tülbent, Fransızca türban; başörtüsü. Kadının saçlarını kapamak için başlarını örttükleri, işlemeli veya düz bez, eşarp... Bunları ben söylemiyorum, meydan Larousse söylüyor" dedi. Başbakan Erdoğan, İspanya dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında özellikle CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın eleştirilerini yanıtladı.

Türkiye'ye döndüğünde konuyla ilgili bir soruyla karşılaşacağını bildiği için uluslararası bilinen ansiklopedilerde türbanın ve başörtüsünün tanımını çıkarttığını belirten Erdoğan şunları söyledi: "Ana muhalefetin lideri Sayın Baykal, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın kafasının karışık olduğundan bahsediyor. Ben Sayın Baykal'a diyorum ki, 'bilgi açısından çok ciddi bir bunalımın içindesiniz. Önce bu ansiklopediyi aç, türban nedir, başörtüsü nedir, bunu bir öğren.' Eğer, buna fırsatı yoksa ben burada kendisine okuyayım, belki o da şu anda dinliyordur, bu fırsatı kaçırmamasında fayda vardır diye düşünüyorum. Meydan Larousse göre, türban, her çeşit yumuşak kumaştan, kenarsız kadın başlığı. Tülbent, Fransızca türban; başörtüsü, kadının saçlarını kapamak için başlarını örttükleri, işlemeli veya düz bez, eşarp... Bunları ben söylemiyorum, Meydan Larousse söylüyor" dedi.

-TÜRKÇE'DE TÜLBENT FRANSIZDA'DA TÜRBAN-

Açıklamasında Türk Dil Kurumu ve Dil Derneği'nin sözlüklerine göre türbanın, 'ince kumaştan yapılmış, başı sıkıca kavrayan bir başörtüsü' olarak tanımlandığını belirten Erdoğan şöyle konuştu: "Ayrıca, Oxford İngilizce Sözlük ve Britannica İngilizce ile paralel Wikipedia'ya göre ise türban, Farsça 'dülbent' kökenli, Türkçeye 'tülbent' Fransızcaya 'türban' olarak geçmiş... Türkçe'de, tülbent veya başörtüsü anlamlarında kullanılıyor. Türban, genellikle pamuklu veya ipek kumaştan yapılmış, başa veya fes, kavuk gibi iç şapkaların üzerine sarılan uzun başörtüsü. Etimolojik kökenine bakıldığında, 'türbanın' Fransızca olduğu, Türkçe'de 'tülbent' dendiği görülmüştür. Eşarp, tülbent, başörtüsü, uzunluk ve kumaş ile birbirinden ayrılan aslında aynı şeylerdir."

-İSTİSMARI KİMİN YAPTIĞI ÇOK AÇIK-

"Biz damdan düşerek bu alana gelmedik. Bizim kafamız gayet nettir. 'Karmaşıktır' diyenler kendi kafalarının durumunu düşünsünler" diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülkede, istismarı da kimlerin yaptığı çok açık ortaya koymam lazım. İstismar, bir şeyi yaşamıyor da yaşıyor gibi görünmeye çalışıyorsan, veyahut da bunu yaşayanlardan bir şey elde etmek için bunu kullanmaya çalışıyorsanız, buna denir. Eğer yaşıyorsanız, kimse buna 'siz bunu istismar ediyorsunuz' diyemez. Bunun için, bize kimse, bu konuyu istismar ediyorsunuz ifadesini kullanamaz. Böyle bir hakkı yok." Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili toplumsal değil kurumlar arasında bir sıkıntının olduğunu belirterek, bu sorunun çözülmesi için gerekirse muhalefet partileriyle randevu talebinde bulunarak bu sorunu çözmeye kararlı olduklarını dile getirdi.

-CHP YOKSA YOK-

Başbakan Erdoğan, türban konusunun bir özgürlük konusu olduğunu belirterek, "Bugün, özgürlüklerin tartışıldığı bir dünyada, dünyanın neresine giderseniz gidin, herkesin istediği gibi giyindiği bir dünyada, kalkıp Türkiye hala böyle bir sorunu çözemiyorsa, özgürlükler noktasında ciddi bir sıkıntıdır" diye konuştu. Bu konunun hep beraber aşılabileceğini kaydeden Erdoğan, "Biz bu noktada varız. MHP, ben de varım diyor. Mesele yok zaten. CHP yoksa yok. Olanlarla beraber biz yola devam ederiz" dedi.

-"YENİ ANAYASAYI BEKLEMEYE GEREK YOK"-

"Bu çok zor bir şey değil, kolay" diyen Başbakan Erdoğan, yeni anayasayı beklemeye gerek olmadığını ifade etti. Erdoğan, "Bunun otururuz beraberce, mutabık kaldığımız bir cümleyle beraber bu çözülür" diye konuştu.

-"HER PARTİ ÇATISI ALTINDA VAR"-

Erdoğan, türbanın siyasi simge olması için sadece AKP çatısı altında olması gerektiğini belirtti. Erdoğan, şunları söyledi: "Şimdi, acaba CHP çatısı altında veya CHP'ye oy verenlerin arasında başörtüsü, türbanlı olan yok mu? MHP'de yok mu? DP'sinde ANAP'ında yok mu? DTP'sinde yok mu? Hepsinde var. Dolayısıyla kimse kalkıp da burada birbirine çamur atmaya kalkmasın. Her vatandaş, siyasi iradesini ortaya koydu. Başörtülüsü de koyuyor, başörtüsüzü de koyuyor. Ama başörtülüler içinde çok değişik partilere bir idare var. Biz kalkıp da başörtülünün içinden AKP'ye oy verenleri cezalandırmak hakkını kim kendinde bulur. Veyahut da başı açık olan vatandaşlarımın değişik partilere oy kullanması, kimleri niçin rahatsız eder. Bunu anlamakta biz zorluk çekiyoruz. Böyle bir şey olamaz. Herkesin buna saygı duyması gerekir. Biz vatandaşlarımızın tümünü ayırt etmeksizin saygı duyduğumuz gibi."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PROF. CENGİZ YALÇIN, "TORYUM ABARTILIYOR"

ERDOĞAN'DAN MERKEL VE SARKOZKY'E "YEMEYİZ"

VAKIFLAR KANUNU KABUL EDİLDİ..
»   DAĞLICA OLAYI TELSİZ KAYITLARI SİLİNMİŞ
»  AVUKATLARA ÖĞRETMENLİK YOLUNU AÇMA TEKLİFİ
»  ALEVİ'LERDEN AKP'YE KARŞI MİTİNG
»  AHMET TÜRK'TEN OLAY YARATACAK AÇIKLAMALAR
»  ERDOĞAN YİNE ÇOK KIZACAK
»  THY UÇAKLARINA BİR HALLER OLDU
»  İSPANYOL BASINI KORUMA KAVGASINI Tİ'YE ALDI
»  CEMİL İPEKÇİ, TÜRBANA DOLANDI
»  DAĞLICA'DA YAYIN YASAĞINA UYMAYANLAR MERCEK ALTINDA
»  POLİS TELSİZ'İNDE KORKUTAN BOMBALI ARAÇ ANONSU
»  "BİZ AŞİRETİZ BİZE KİMSE DOKUNAMAZ"
»  TÜRBAN POLEMİĞİ İPEKÇİ'YE PAHALIYA PATLADI
»  DİREKSİYONDA CEPLE KONUŞAN YANACAK
»  SAYGUN PAŞA IRAK'A NEDEN GİTTİ..?
»  NİL DEMİR KAZIK, MEĞER ÇATLAKMIŞ
»  İŞTE O AĞIZLARI SULANDIRAN ARAZİ
»  "BATTI MI SİZE O MERKEZ BANKASI"
»  VEKİL ÇOCUKLARINA YURTKUR KIYAĞI
»  "KARA OPERASYONUNA ABD Mİ İZİN VERMİYOR?"
»  LOZANI DELEN PKK'YA DESTEK VEREN YASA BUGÜN ÇIKIYOR
»  TAPUCULAR RÜŞVET DEĞİL BAHŞİŞ ALIYORMUŞ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.