Genel seçimlerde ‘’Millet İttifakı’’ adı ile işbirliği yapan CHP ve İYİ Partinin liderleri, yerel seçim öncesi yeniden buluşarak Mart 2019’daki seçimler için de işbirliği arayışlarına başladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i Genel Merkez binasında ziyaret etti. Önce heyetler arası yapılan görüşme daha sonra baş başa devam etti. Görüşmeler sonrası, "İki lider ülkedeki genel gelişmeler üzerine görüş alışverişinde bulundu" şeklinde açıklama yapıldı.
Görüşmenin ilk bölümünde Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Seyit Torun ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan eşlik etti. İYİ Parti heyeti de Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan yardımcıları Koray Aydın ve Musavvat Dervişoğlu'ndan oluştu. Heyetler arası görüşme 40 dakika sürdü.
ANKARA ADAYI
Görüşmede özellikle bazı büyükşehirler ve önemli ilçelerde yapılabilecek işbirliği ve seçim ittifakı üzerinde durulduğu öğrenildi. Ankara adaylığı için adı geçen Mansur Yavaş'ın ismi üzerinde bir uzlaşı olup olmadığı Yavaş'ın CHP ya da İYİ Parti adayı olarak gösterilmesi durumunda diğer partinin Ankara'da aday çıkarmaması gibi formüller masaya yatırıldı.
Meral Akşener'in sıcak baktığı Yavaş, Ankara'dan İYİ Parti adayı olarak seçime girerse, İYİ Partinin de bazı illerde aday çıkarmayıp, bu illerde CHP'nin adayını desteklemesi formülün gündeme geliyor. Yavaş önceki gün yaptığı açıklamada Belediye başkanının rozeti olmaması ve herkese hizmet götürmek üzere yola çıkılması gerektiğini savunmuştu.
LİDERLER BAŞ BAŞA GÖRÜŞÜTÜ
Heyetler arası görüşmenin sona ermesinin ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Akşener baş başa da görüştü. Bu görüşme de iki liderin ilkeler bazında seçim işbirliği konusunu ele aldıkları belirtildi
"MİLLETİMİZ UMUTSUZLUĞA KAPILMASIN"
Cihan Paçacı da ziyaretlerinden dolayı CHP heyetine teşekkür ederek, son derece verimli bir toplantının gerçekleştiğini söyledi.
Türkiye'nin çok sıkıntılı ve buhranlı bir dönemden geçtiğini söyleyen Paçacı, özellikle ekonomik anlamda çok büyük sıkıntıların olduğunu savundu.
Görüşmede, Türkiye'nin başta ekonomi olmak üzere diğer temel sorunları konusunda her iki partinin genel bir görüş alışverişinde bulunulduğunu belirten Paçacı, şunları söyledi:
"Daha sonra önümüzdeki 31 Mart'ta gerçekleşecek olan yerel seçiler konusunda genel anlamda bir görüş alışverişinde bulunulmuştur. Milletimiz şu an itibarıyla geleceğinden umutlu değildir ancak şunu ifade etmek gerekir ki Türkiye'nin iki büyük partisi bir araya gelerek temel meseleler konusunda ortak mutabakatlar temin etmiştir. Ve bu genel mutabakatlar çerçevesinde milletimiz umutsuzluğa kapılmasın. Bu toplantı hem CHP olarak hem de İYİ Parti olarak geleceğe daha umutla bakmamızı sağlamıştır."
"GENEL BİR GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ"
Açıklamalarının ardından Torun ve Paçacı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
"Yerelde iş birliği konusunda bir değerlendirme yapıldı mı?" sorusu üzerine Paçacı, "Genel bir görüş alışverişinde bulunulmuştur, onun ötesinde şu an için söylenecek fazla bir şey yoktur." dedi.
"Görüşmeler devam edecek mi?" sorusuna Paçacı, "Tabii ki Türkiye'nin birçok problemi var, bu problemlerin çözümü için iki büyük siyasi parti her zaman bir araya gelebilir. İhtiyaç hasıl olduğunda bu birliktelik veya bu görüşme gerçekleşecektir." yanıtını verdi.
"İki parti birlikte mi hareket edecek?" sorusuna Paçacı, görüşmede yerel seçimler açısından detaya girilmediğini kaydetti.
"Bir teknik heyet oluşturma söz konusu mu?" sorusu üzerine Paçacı, "İhtiyaç hasıl olduğunda olabilir." dedi.
"TAKVİME BAĞLANMASI ÖNEMLİ DEĞİL"
"Aday isimleri gündeme geldi mi?" şeklindeki soruya ise Seyit Torun, "Adaylar konusuna girilmedi, sadece genel değerlendirme yapıldı. İki genel başkan da bir siyasi sorumluluk içerisinde, genel olarak Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunların çözümü noktasında bir değerlendirme yaptı." yanıtını verdi.
"CHP ve İYİ Parti'nin diğer partilerle de teması olacak mı?" sorusu üzerine Torun, Kılıçdaroğlu ve Akşener'in gelecek günlerde tekrar bir araya gelebileceğini ancak diğer partilerle görüşme konusunda bir şey diyemeyeceğini söyledi.
"CHP ve İYİ Parti'nin bir dahaki görüşmesi konusunda bir takvim belli mi?" sorusuna Torun, "Hayır, bir takvim söz konusu değil, ihtiyaç halinde... Türkiye'nin içinde bulunduğu süreç gerektirdiği anda bunun bir takvime bağlanması önemli değil her an gelinebilir." karşılığını verdi.
sözcü