Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2573
EURO
37,6677
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.908,260
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'SAKIN HA ANAYASA'YI DEĞİŞTİRME'
 SAKIN HA ANAYASA YI DEĞİŞTİRME
 
CHP Lideri Deniz Baykal Parti grup toplantısında Anayasa Mahkemesinin kararına karşı AKP'nin tavrını değerlendirdi. Baykal,"Bunların kızgınlığı Anayasa'daki laiklik maddelerinin delinmesinin engellenmesinden dolayıdır' dedi.
 
11.6.2008 - 05:30

'GAP'A YATIRIM YOK'
Öncelikle partisinin düzenlediği tarım kurultaylarıyla ilgili bilgi veren ve Diyarbakır gezisini anlatan Baykal şöyle konuştu: GAP'la ilgili çok laflar var ciddi anlamda bu alanda hiç bir ciddi yatarım yapılmamıştır. GAP'ta bir sulama projesi bile hayata geçirilmemiştir. Sulama ilgili proje hala ihale edilmmemiy askıda duruyor. 12 milyar dolardan bahsediyor sayın Başbakan bırakın, 12 milyar doları da 2-3 milyar dolarla sulama projesini halledin. bu gezimizde Diyarbakır'a da gittik. Çok yararlı bir diyalog kurduk. Ülkemizin ferahlaması açısından CHP olarak önemli bir anlayış ortaya koyduk. Partimize karşı bölgede önemli bir ilgi var. Türkiye bir ırk devleti değildir, bir kan devleti değildir. Türkiyede insanların kanına bakılarak, kafatasına bakarak vatandaşlık verilmez. Misak ı milli sınırları içindeki herkes ırkı ne olursa olsun Türkiye cumhuriyetinin eşit vatandaşıdır. Kimse kimseyi ırkından, inancından dolayı dışlamak hakkına sahip değildir. Hiç bir ırk başkasından yüksek değildir.

Hepimizin Türkiye cumhuriyetinin eşitleştirici hukuku içinde saygın ve eşit insanlar olarak varolmaya devam ediyoruz. Herkesin etnik kimliği onun şerefidir. Devletin iftahırıdır. ama hepimiz aynı milletin vatandaşıyız. Kökenimizi öğreneceğiz, öğreteceğiz, konuşacağız, elbette kitap da yayınlayacağız, ama bu milletin parçası olduğumuzdan kuşku duymayacağız. Bunu hazmetmemiz lazım, Kürt de Arnavut da, Çerkes de Türk Milletinin parçasıdır. yanlış olan terördür. Terör hiçbir şekilde bir siyaset yöntem olarak kabul edilemez, terör kimseye yararlı değildir. Terör iflas etmişliğin yansımasıdır. Terörü himaye edenleri destekmemeliyiz. Herkes bu noktada cesur olmaladır. Herkes terörü himaye etmeme konusunda kararlı olmalıdır. Irak, Kuzey Irak bizim içimizdekiler bu kararlığı anlamalıdır. Terör yok. Bölücülük yok. Çıkış yolu budur. Bölgenin tüm sorunlarına sahip çıkacağız. GAP bir barış projesidir.


'BU KIZGINLIKLARI LAİKLİK
MADDESİ DELDİRİLMEDİĞİ İÇİN'
Baykal daha sonra Anayasa Mahkemesi'nin 'türban' kararı üzerinde durdu: "Bildiğininiz gibi Anayasa Mahkememiz türbanla ilgili önemli bir karar aldı. Karar açıklandıktan sonra Türkiye'de siyasi ortamın tehlikeli bir şekilde gerildiğine tanık olduk: Yandaş medyada Anayasa mahkemesine karşı sistemli bir saldırı başlatıldı; Anayasa mahkemesi üyeleri yargılanmalıdır, sözleşme bitti denildi. Neden bir mahkeme kararı böylesine bu çevreleri tahrik edtmiştir. Diyorlar ki mahkeme yetki aşımı yapıyor. Diyorlar ki mahkeme parlementoyu etkisiz kılmıştır. Bundan dolayı bu tepkiyi gösteriyoruz, demokrasi tehdit altına girmiştir diyorlar. Keşke Bu konunun altında mmahkemenin yetki sorunları ile ilgili bir tartışma yatsaydı, ne var bunun altında, olay bir yetki tartışması mıdır. Onların derdi kuvvetler ayırımı mı? sorunun ne olduğunu bilmeliyiz. Nedir bu tepkinin nedeni. İtiraz edenlerin altından olayın özüyle ilgili bir şey çıkmıyor. AKP bir karar alıyor: Bu kararıın muhatabı biz değiliz Meclis'tir diyorlar. Kavga edelim ama biz etmeyelim, meclis etsin diyorlar. Sayın Toptan da bir değerlendirme yapıyor ve Anayasa mahkemesi yetki aşımı var diyor.

Kendileri bizzat yasama organların yönlendirenler şimdi kuvvetler ayrımı diyor. Bu telaşın nedeni hukuk da değil, Türban da değil. O zaman bu milletin yüzde ikisinin meselesidir, tuzağa düşmeyeceğiz dediler. Şimdi neden önemli oldu bu. Herkes dürüst ve mert olsun. Buradaki sorun anayasamızdaki laiklik maddesinin delinme çabasının engellenmiş olmasına yönelik tepkidir. Türban bu mücadelenin sadece bir parçasıdır. Anayasamızda çok güçlü bir laiklik düzenlemesi vardır, Laikliğe karşı anayasa değişikliği teklif dahi edilemez çünükü buna ilişkin bir düzenleme var. Bu anayasamızın çerçevesi. 54 müslüman ülke içindeki tek laik ülke biziz. Laiklik kendiliğinden doğal olarak yetişen bir şey değil, bunun korunup kollvanmasına ihtiyacı var. 18 yılıdır bunu buraya getirmişiz. Bugün laiklikle ilgili bir kayıt yok. Herkes inancını istediği gibi yaşıyor, beş vakit namazını kıloyr. Dini bayramlar coşku ile kutlanıyor. Bir sıkıntı yok.
Dini yayın yapan medya kuruluşları var. Bir sıkıntı yok, vatandaşımızın da bu yönde sıkıntısı yok.  Laiklik gerçekten ülkemezi herkesten bizi ayıran, çağdaş dünyayla bizi birleştiriyorsa buna özen göstermemiz var. Tarihimizde buna karşı isyanları yaşadık. Din elden gidiyor diye milleti ayağa kaldırdılar. Daha bir süre önce hizbullah örgütlenmesi ortaya çıkarıldı. Bahriye Üçok'un, Uğur Mumcu'nun öldürülmesinde, Danıştay cinayetinin altında bu yatar. Birisi çıkıp 'müslümanlar baskı altında' diyorsa bu mesele onun da kafasında olduğunu gösterir. Bir dışişleri bakanı 'müslümanlar baskı altında' diyerek görevini yapmış olur mu, neden Batı Trakyayı orada gündeme getiremedi. Ona sessiz kalanların konuşmaya nhakkı var mı. Bunun kafasında nasıl bir müslümanlık var. Altı yıldır görevdesin neden o baskıyı kaldırmıyorsan.

Onların derdi laiklik maddesini değiştirlmek. Samimi olalım. Hükümet kurulduğunda Başbakan müsteşar olan kişinin görüşleri neydi: 'Cumhuriyetin temel değenlerini islami temelde şekillendirmeliyiz'İşte bunların zihniyeti bu. Laiklik olmak Bu iktidarın gözühnde cezalandırılmak için bir sebep.


‘TEKLİF DAHİ EDİLEMEYECEK DEĞİŞİKLİK
OLDUĞU İÇİN MAHKEME ESASTAN İNCELEDİ’

Teklifin değiştirebilir olup olmadığını kim belirleyecek tabii ki Anayasa Mahkemesi belirleyecek. Mahkeme’nin önüne gelmeden yapacaklar var. Ama onlar yapmazsa, o zaman Anayasa Mahkemesi belirleyecek. Önce Meclis Başkanlığı, sonra Adalet Komisyonu en son da TBMM engelleyecek bu yasayı. Ama yapmazsa ne olacak elbette ki Anayasa Mahkemesi inceleyecek. 148. Madde’deki şekil yönünden incelenir ifadesi doğrudur ama bunları teklif edilebilir maddeler için yapabilir. Her gelişmiş ülkenin anayasasında ‘değiştirilemez’ diye maddeler vardır.


‘BASİRETLİ OLUN LAİKLİKLE UĞRAŞMAYIN’
Biz diğer Ortadoğu ülkelerinden neden daha ileriyiz. Irak’tan, Filistin’den, Lübnan’dan neden daha iyi durumdayız. Çünkü nur içinde yatsın laiklik ilkesini Mustafa Kemal gelmiş koysun. Bunlarla oynamayın. Basiretli siyasetçi olun sistemle oynamayın.


‘MİLLİ İRADE ANAYASADIR’
Biz seçildiğimiz gün milletvekili oluyor muyuz? Hayır, yemin ettikten sonra milletvekili oluyoruz. Yani Anayasa’nın önünde diz çöktükten sonra milletvekili oluyoruz. Milli irade Anayasa’dır. Milli irade Bağımsızlık Savaşı’nda şekillendi. Sen o milli iradenin içindesin işte. Anayasayı değiştirme çabası hazımsızlık göstergesi.

‘SEN ETRAFINDAKİLERE BAK’
Başbakan diyor ki ‘CHP benim kuyumu kazıyor’. Ben karşındayım. Ben kimsenin kuyusunu kazmam. Eğer kuyu arıyorsan yanındakilere bak. Sana hadi yürü bakalım diyenlerdir. Sen onlara bak. Bizimki açık. Seni yanlıştan kurtarmak için uyarılarımızı yaptık. 2002 seçimlerinden üç gün sonra uyardım. 2005’de yeniden uyardım. Cumhurbaşkanlığı için uyardık. Partisi önemli değil herkesin kabul ettiğini seç dedik. Hayır dedin. İspanya’da gittin ‘velev ki siyasi simge’ dedin. Olmaz dedik. Birileri de ‘sen yap biz arkasındayız’ dediler. Biz mi kuyu kazmış olduk.


‘DOKUNULMAZLIĞI KİŞİSEL GÜNDEMİNE ALMIŞ’
Başbakan kişisel gündemine dokunulmazlıkları almış görünüyor. CHP’nin tuzak kurduğunu söylüyor. Ben bunu anlamıyorum dünyanın hiçbir ülkesi de anlamıyor. Dokunulmazlıkların olmadığı bir ülke istemek tuzak mıdır?

Şimdi yine uyarıyoruz. Sakın ha Anayasa değişikliği yapma. Siyaset uzun soluklu bir iş. Olur hakların iade edilir. Ama kendine göre hukuk yapma. Ama düzeni bozarsan o zaman altında kalırsın. Gereği yapılır aşılır. Önümüzdeki dönemde Türkiye’yi daha da karıştıracak girişimlerden uzak dur


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FLAŞ..FLAŞ.. MECLİS'E TATİL YOK

İŞTE ERDOĞAN'IN MERAKLA BEKLENEN KONUŞMASI

VEKİL KUZENİNE KIYAK
»  MELİH GÖKÇEK'TEN TARİHİ İTİRAF
»  KÖKSAL TOPTAN'A HÜKÜMET DE SAHİP ÇIKMADI
»  "AKP, TUZAK PARANOYAĞI"
»  CHP'Lİ SEVİGEN HAKKINDA ŞOK İDDİA
»  BÜYÜKANIT, VADİDEKİ ROLÜ HAKKINDA NE SÖYLEDİ
»  TOPTAN: "ÇOK ŞAŞKINIM"
»  MHP'LİLER DTP'Lİ VEKİLE "BOZKURT SELAMI" VERDİRDİLER
»  AKP,KANADOĞLU'NU İZLETTİRİYOR
»  ANAYASA MAHKEMESİNE "SİVİL DARBECİLER SUÇLAMASI"
»  HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDE "SENATO" YOK
»  HAFRİYAT YÜKLÜ KAMYON VİYADÜKTEN DÜŞTÜ
»  ASKERE NANO TEKNOLOJİLİ ÜNİFORMALAR
»  GÜNEYDOĞU'DA GEÇİCİ GÜVENLİK BÖLGELERİ DUYURUSU
»  CHP'YE POSTA İLE DİN KİTABI GÖNDERDİLER
»  CHP'DEN İYİMAYA'NIN ÖNERİSİNE JET YANIT
»  "SAĞLI-SOLLU YUMRUK YİYORUM"
»  MHP'LİLER, DTP'Lİ VEKİL'E BORKURT SELAMI VERDİRDİ
»  AHMET İYİMAYA'DAN İLGİNÇ ÖNERİ
»  KOMANDO'YA İŞ GARANTİSİ
»  AKP'DE GÖZLER SALI GÜNÜ'NDE
»  HAKKARİ'DE HAİN TUZAK, 1 ASKER ŞEHİT
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.