Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, belediyelerin borç ve alacaklarının sıfırlandırılması diye bir uygulamanın kesinlikle olmadığını ve hangi belediyenin borcu varsa o borcun mutlaka ödeneceğini çıkladı. Bakan Babacan, fakat söz konusu borçlarla ilgili bir yeniden yapılandırma, kolaylaştırma, enflasyonu esas alma ve mahsuplaştırarak bilanço temizliği çalışması yapıldığını söyledi. AKP Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından organize edilen ‘Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda’ konuşan Babacan, belediyelerin merkezi yönetime olan borçlarının tahsilatına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Konuşmasında belediyelerin mali problemlerine işaret eden Babacan, geçen sene Türkiye’deki vergi gelirlerinde çok ciddi düşüşler meydana geldiğini, ancak geçen sene çıkartılan Belediye Gelirleri Yasası ile merkezi hükümetin gelirlerinden alınan payların yükseltilerek, bu durumun belediyelere yansımadığını kaydetti.
BELEDİYE GELİRİNDEN % 40 KESİNTİ KARARI
Belediyelerin borçları ve alacakları konusunda da epey çalışma yaptıklarını anlatan Babacan, binlerce belediye ile uzlaşma yapıldığını ve belediyelerin Maliye, Hazine, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İller Bankası’na olan borçlarının tümünü ele alıp, bu borçlarla alakalı belediye gelirlerinden en fazla yüzde 40 kesilmesiyle ilgili bir Bakanlar Kurulu Kararı alındığını hatırlattı. Babacan, “Ancak oraya şöyle bir unsur getirdik. Tamam borcu var, ama ödemelerini günü gününe yapanlarla, yapmayanlar arasında bir adaletsizlik oluyor. ‘Ben borçlarımı ödüyorum, bu adalet mi’ diye belediye başkanları bize bunu soruyor” dedi.
‘YENİ BORÇ BİRİKTİRMEYİN’
Babacan, şöyle konuştu: “1 Mart’tan itibaren şunu getirdik. Dedik ki; belediyeler günlük ödemelerini aksatmadan yaparlarsa, yani borç biriktirmezlerse o belediyelerin eski borçları için bütçelerinden sadece yüzde 25 kesilecek. Dolayısıyla buraya bir teşvik unsuru koyduk. Yeni borç biriktiren belediyeler de kusura bakmayacaklar yüzde 40 kesmeye devam edeceğiz.”
‘100 yılda bile zor ödeyecek belediye var’
Belediye borçlarının sıfırlanmasının söz konusu olmadığını belirten Babacan, şöyle konuştu: “Kimin borcu varsa o ödenecek. Borcun üzerini çizmek yok. Ne alacağın üzerini çiziyoruz, ne borcun üzerini çiziyoruz, böyle bir uygulama yok. Bu, makro dengeler açısından ve uyguladığımız ekonomik programın istikrarı açısından son derece önemlidir. Yerel yönetimlerin hesap kitabıyla alakalı belli ilkeler izlemezseniz, bu sorun büyür ve yarın genel ekonomiyi etkileyecek hale gelebilir. Öyle belediyeler var ki yüzde 40, yüzde 40 keserek merkeze olan borcunu 100 sene de zor öder, olsun. O borçlar silinmeyecek. Bir tahkim, borç-alacak silmesi kesinlikle yok. Kolaylaştırma, yeniden yapılandırma, enflasyonu esas alma var, mahsuplaşarak bilanço temizliği var işin özü bu.”
‘ALACAKLARI MAHSUP EDİLECEK’
Belediyelerin kamu kuruluşlarından alacakları konusunda da belediyelerin merkezi hükümete olan borçlarıyla, merkezi hükümet kuruluşlarının belediyeye olan borçları arasında mahsuplaşmaz imkânı getirileceğini söyleyen Babacan, “Diyelim Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 80 lira su parası alacağı var. Öbür taraftan Sosyal Güvenlik Kurumu’na da borcu var. Bunu buna mahsup edeceğiz. Bir bakıma muhasebe temizliği olacak” diye konuştu.
‘Rica ile işe adam almayın’
Belediyelerin yatırımcılar için, iyi bir ortam hazırlamaları gerektiğini anlatan Babacan, “O bölgedeki istihdam artışı ancak böyle olur. Belediyelerin ‘işsizlik var, istihdam sorunu var, biraz daha adam alalım da yardımcı olalım’ anlayışı çok yanlış bir yaklaşım. Hele hele o ilave personel alınırken bu iş şeffaf bir şekilde yapılmıyorsa, sınavla, belli bir fırsat eşitliği de yapılmıyorsa. Dışarıda bir sürü işsiz varken rica üzerine eğer alıyorsanız, bu siyaseten de çok yanlış sonuçlar doğurur” dedi.
GAZETE HABERTÜRK