BEDELSİZ ARSA TAHSİSi
Uzun soluklu bir araştırma sonucunda yatırımcıların arsa sorununu çözecek bir proje geliştirdiklerini anlatan Ergün, 'bedelsiz arsa' projesinin ayrıntılarını şu sözlerle özetledi: "5084 sayılı yasayla uygulanan bedelsiz arazi tahsisi uygulaması 2010'da sona ermişti. Bu konuyu sil baştan yeniden ele aldık. Türkiye'de atıl duran 11 bin 500 sanayi parseli tespit ettik. Ayrıca Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) içinde yatırım sözünü yerine getirmeyen işletmelerden de arsaları geri almaya başladık. Tüm bu alanları, yeni yatırımlara açmak için 'Yatırımcılara Bedelsiz Arsa Tahsisine İlişkin Yönetmeliği hazırladık. Başbakanlığa da gönderdiğimiz yönetmelik sayesinde Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği şehirlerdeki OSB'lerde, yatırımcılara bedelsiz veya indirimli arsa tahsisi yapacağız."
İLÇELER DE UNUTULMADI
İl ve ilçelerin gelişmişlik oranlarına göre arazi tahsislerini dizayn ettiklerini anlatan Ergün, "Ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu illerinin bulunduğu 4. bölgedeki il ve ilçelerdeki OSB'lerde yatırımcılara bedelsiz arsa tahsis edeceğiz. İllerin yanı sıra ilçelerdeki ekonominin gelişmesi çok önemli. Ayrıca, teşvik programında bulunan 12 sektörde yapılacak büyük yatırımlar için tüm bölgelerimizde yer alan OSB'lerde yatırımcılarımıza hızlı şekilde bedelsiz arsa tahsisi yapabileceğiz" diye konuştu.
30 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM HEDEFİ
Bedelsiz arsa tahsisiyle birlikte atıl vaziyetteki arazilerin yatırım ve istihdamı artıracağını da vurgulayan Ergün, projeden beklediklerini ise şöyle anlattı: "Nitelikli işletmeler kurulmasına ve özel sektörün rekabet gücünün artmasına büyük önem veriyoruz. Bu uygulama çok önemli sonuçlar doğuracaktır. Uygulama sonucunda 10 bin civarında yatırımın gerçekleşmesini bekliyoruz. Bir yatırımın ortalama 3 milyon lira değerinde olduğunu ve 40 kişilik istihdam oluşturduğunu düşünürsek, uygulama sonucunda 30 milyar TL civarında yeni yatırım ve 400 bin kişilik istihdam oluşacak. Bu da milli gelire 100 milyar lira civarında bir ilave anlamı taşıyor."
ÜÇ YILDA ÜRETİM ŞARTI
Yatırımcılara sağlanacak bedelsiz arsalar için sadece iki şart aranacak. İlki arsayı aldıktan üç yıl sonra üretime geçmek. İkincisi ise en az 10 kişi istihdam etmek. Öte yandan henüz uygulama resmi olarak başlamamasına rağmen 1 ay içinde 800 girişimciden başvuru alındı.
Yatırımlarda öncelikli sektörler: Kimya, Petrol, Enerji, Otomotiv, Ulaştırma, Taşımacılık, Elektronik, Tıbbi cihaz, İlaç, Havacılık, Makine, Madencilik
BEDELSİZ ARAZİ TAHSİSİ GEÇEN YIL SONA ERMİŞTİ
2004'te yürürlüğe giren 5084 sayılı kanun çerçevesinde yatırımcılara belirli koşullara bağlı ve kısıtlı sayıda bedelsiz arsa tahsisi yapılıyordu. Ancak bu tahsis 6 Şubat 2010 tarihinde sona erdi. 6 yıllık süre içinde bin 250 adet yatırım bedelsiz arazi tahsisleri ile gerçekleşti.