Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1938
EURO
38,1159
IMKB
9.666,000
ALTIN
2.908,350
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AB KOMİSERİ, AKP'Lİ GİBİ KONUŞTU
AB KOMİSERİ, AKP Lİ GİBİ KONUŞTU
 
Türkiye ziyareti öncesi bir grup Türk gazeteciyle bir araya gelen AB Komisyonu Başkanı Barroso, AKP hakkında açılan dava, laiklik, AB’nin Türkiye’deki imajı gibi konularda önemli mesajlar verdi
 
9.4.2008 - 11:03

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Ankara-Brüksel hattı açısından büyük önem taşıyan ziyaretine yarın başlıyor. Ziyaretini, “ülkenin geleceğini tartıştığı kritik bir dönemde” gerçekleştirdiğini söyleyen Barroso, AKP hakkında açılan davadan, laikliğe; ilişkinin niteliğinden, AB’nin Türkiye’deki imajına kadar Brüksel’in tutumunu net bir şekilde ortaya koyan mesajlar verdi. Bir grup Türk basın mensubuyla bir araya gelen Barroso, AB’nin Türkiye’nin iç tartışmalarında taraf olmadığını belirterek “Biz Türkiye’nin bütünüyle çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı’nı ya da Başbakan’ı seçen de biz değiliz, sizsiniz” dedi.

‘İlişki partilerle değil’
Barroso, son gelişmeler ışığında Türkiye’de oluşan, “AB’nin AKP’ye destek veren bir yaklaşım içinde olduğu” yönündeki eleştirileri reddederek şunları söyledi: “İç nitelikli parti tartışmalarına girmek ve taraf olmak istemiyoruz. Bizim amacımız Türkiye’nin bütünüyle çalışmak. Bizim ilişkimiz, demokratik biçimde seçilmiş yetkililerle yürütülen bir diyalog. Bu ilişki, AB ve Türkiye Cumhuriyeti arasında. Bunu demokratik bir biçimde seçilmiş kurumlarla yürütüyoruz. Bu, A partisi, B partisi ya da C partisiyle yürütülen bir ilişki değil. 

‘Desteğimiz Türkiye’ye’
AB Komisyonu, bir partiye destek veriyormuş gibi algılanmamalı. Biz Türkiye’ye destek veriyoruz. Tabii ki bunu yetkililerle, Cumhurbaşkanı’yla, Başbakan’la diyalog içinde yapıyoruz. Türk hükümetini biz değil Türk seçmenler seçti” Barroso, AB’nin desteklediği şeyin Türkiye’deki reformlar olduğunun anlaşılması gerektiğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ya da AKP’nin Türkiye’yi İslam devleti haline getirmek gibi gizli bir gündemleri olduğunu düşünmediğini ifade eden Barroso, laikliğe bakış konusunda bazen iyi anlaşılmadıkları görüşünde: “Her demokratik modern devlette din ve devlet arasında ayrıma gidilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Din, hangi din olursa olsun biz bu ayrımdan yanayız. Teokrasilere karşıyız. Asıl önemli olan birey ve onun sahip olduğu haklardır. Bu, bizim demokrasilerimizin temel ilkesidir. Laiklikten anlaşılan, din ve devlet işlerinin ayrılmasıysa biz bundan yanayız. Yani demokratik sekülarizmden yanayız. Ancak bir dinin empoze edilmesine ya da din devletine karşı olduğumuz gibi laikliğin de güç zoruyla empoze edilemeyeceğine inanıyoruz. Laiklik yeni bir din haline getirilmemeli. Kararı toplumlar vermeli”
AKP hakkında açılan kapatma davasını, “Avrupa açısından sıradan ve normal olmayan, garip bir dava” sözleriyle tanımlayan Barroso, “En çok oy alan parti hakkında kapatılma davası açıldığını duyduğumuzda tabii ki şaşırıyor ve endişeleniyoruz. Bu tür bir dava, normal ve istikrarlı Avrupa demokrasileri açısından oldukça garip. Bu dava Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde açılsaydı yine aynı yorumu yapardım” diye konuştu. 

Tüm kanatlara sağduyu çağrısı
Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatma davasıyla ilgili olarak vereceği karar için öngörüde bulunmaktan kaçınan Barroso, asıl sorunun Türkiye’deki sistemin AB’yle  uyumlu olup olmadığı sorunu olduğunu söyledi. “Avrupa’da farklı yasal sistemler var ancak bunların hepsi İnsan Hakları Sözleşmesi ve Venedik Komisyonu ilkeleriyle uyumlu olmalı” diyen Barroso, “Umudumuz, Anayasa Mahkemesi’nin, hukukun üstünlüğü ve demokrasiyle uyumlu bir karar alması” dedi.
Türkiye’deki tüm kanatlara sağduyu çağrısı yapan Barroso, “Hem toplumun çoğunluğunun görüşüne hem de demokratik sekülarizme saygı gösterilmeli. Bu her demokratik Avrupa ülkesi açısından olduğu gibi Türkiye açısından da önemli. Bunun toplum tarafından desteklenmesi önemli” dedi.
Türkiye’yle ilişkilerin iki yabancı ülke arasındaki ilişki gibi olmadığını söyleyen Barroso, “Türkiye, yabancı bir ülke değil aday ülke. Müzakere sürecine başlarken bir çeşit sözleşme yaptık bu da ilgili alanların denetlenmesini gerektiriyor.
Ancak bu içişlerine karışmak anlamını taşımıyor. Evlilik sözleşmesi gibi karşılıklı bir ilişki. Her iki taraf da birbirini ikna etmek durumunda. AB Komisyonu’nda hiç kimse Türkiye’nin büyüklüğünü, önemini ya da onurunu tartışma konusu yapmıyor” diye konuştu.

 

Muhalefetle de  görüşecekler
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile Genişlemeden Sorumlu Komiser Olli Rehn, yarın Türkiye’ye geliyor. Barroso ve Rehn, programlarında bir değişiklik olmazsa Türkiye ziyaretine yarın Anıtkabir’e giderek başlayacaklar. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü’nde resmi yemekte buluşacak olan AB heyeti, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelecek. Buradaki ortak basın açıklamasının ardından, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ı ziyaret edecek olan olan Barroso, TBMM Genel Kurulu’na hitap edecek ve CHP, MHP ve DTP ile ayrı ayrı görüşecek. Erdoğan, konuklar onuruna bir akşam yemeği verecek. AB heyeti, cuma günü İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaret edecek, daha sonra ise Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la öğle yemeği yiyecek.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRBAN KRİZİ, BU KEZ MASA TENİSİ'NDE PATLADI

BAKAN ÇELİK, ÜNİVERSİTEDEKİ OLAYLARI NASIL YORUMLADI?

İNGİLİZLER DE FENERİN HAKKINI TESLİM ETTİ
»  ŞENER, ERDOĞAN'LA YAPTIĞI ÇOK GİZLİ GÖRÜŞMEYİ ANLATTI
»  ANAYASA MAHKEMESİ'NDE AİLE İÇİ ŞİDDETE GEÇİT YOK
»  "ÜLKÜCÜ-KÜRTÇÜ KAVGASI OLMAYACAK"
»  BEŞİKTAŞ'A 2 MAÇ CEZA
»  O MİLLETİ İÇİN DARAĞACINA GİTMİŞTİ
»  ASKERLERLE BÜROKRATLAR ARASINDA GERİLİM
»  AKP'NİN ŞOK EDEN REKLAMI!
»  ASKERLER VE BÜROKRATLAR ARASINDA BÜYÜK GERİLİM
»  ERDOĞAN'IN MAKAM ODASINDA KÜRTÇE KAVGASI
»  AYSUN KAYACI, ARTIK KORUMA İLE DOLAŞIYOR
»  "İŞİMİZ GÜCÜMÜZ YOK DAVA MI ÜRETİYORUZ"
»  BİNALİ YILDIRIM: "İNTERNETSİZ BİR YAŞAM DÜŞÜNÜLEMEZ"
»  "HANİ CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ FAZLAYDI?"
»   "BENİ PARTİDEN İHRAÇ EDENLER SANDIKTA HESAP VERECEK"
»  BAYKAL'DAN ERDOĞAN'A RÜŞVET CEVABI
»  AKP, ÇÖMEZ'İ İHRAÇ ETTİ, HÜSNÜ TUNA'YI DA UYARDI
»  ASKERLİK SÜRESİYLE İLGİLİ KÖTÜ HABER
»  MİT'TE ÖNEMLİ ATAMA
»  TOKİ, MECLİS GÜNDEMİNDE
»  ERDOĞAN'DAN MUHALEFETE: "SORUNU BİRLİKTE ÇÖZELİM"
»  KABİNEYE LAİKLİK RÖTUŞU İDDİASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.