Aliyev'e darbeyi Çiller haber verdi
1995'te Azerbaycan'da Haydar Aliyev'e karşı darbe girişiminde bulunanlar arasında yer aldığı ileri sürülen Ferman Demirkol nihayet konuştu. '1995 Mart'ında Haydar Aliyev'e karşı bir darbe girişiminde bulunulduğu gerekçesiyle büyük bir çatışma çıktı. Aliyev'e darbe girişimini haber veren ise dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'di. MİT'in uyarısı üzerine Demirel Danimarka'da bulunan Aliyev'i arayarak, "Ülkene dön, darbe yapılacak" dedi. Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk Raporu'nda Demirkol'un MİT'le ilişkisi olduğu belirtilirken, darbe girişimini MİT'in Cumhurbaşkanı Demirel'e 10 Mart 1995'te haber verdiği, Demirel'in de Aliyev'i ikaz ettiği kaydedildi.
Büyükelçi 'istenmeyen adam'
Aliyev karşıtı hareketin başında Azerbaycan İçişleri Bakan Yardımcısı ve OMON Birlikleri Komutanı Ruşen Cevadov vardı. Cevadov'un başta Ebulfeyz Elçibey ve bazı muhalefet liderleri ile işbirliği içinde olduğu ileri sürüldü. Cevadov Aliyev'e bağlı güçler tarafından çatışmada öldürüldü. Olaylarla ilgili olarak Türk vatandaşı Kenan Gürel de tutuklandı. Aliyev, Cevadov'a Azerbaycan'daki Türk Büyükelçiliği görevlilerinin de destek verdiğini açıkladı. Bu isimlerden biri de Ferman Demirkol'du. Cevadov'a destek oldukları iddiasıyla Bakü Büyükelçisi Altan Karamanoğlu, MİT Müşaviri Ertuğrul Güven, Elçilik Din Müşaviri Abdulkadir Sezgin istenmeyen adam ilan edildi. 1997'de bir ziyarette bulunan Aliyev, TBMM Gelen Kurul Salonu'nda yaptığı bir konuşmada darbe ile ilgili olarak Demirkol'un ismini açıkça zikretti.
Esrarengiz adam konuştu
Der Yayınları tarafından 'Diktatörleri Uyku Tutmaz' başlığıyla yayınlanan kitapta Demirkol, Haydar Aliyev'i darbe planından Tansu Çiller ve Demirel'in haberdar ettiğini belirtti.
Azerbaycan'da kendisine dokunulmazlık sağlayan belgenin altında Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin'in imzası bulunduğunu söyleyen Demirkol, Bakü'den MİT tarafından kaçırılışının öyküsünü de anlattı. Demirkol, Azerbaycan Milli Meclisi'ndeki danışmanlık görevine Azerbaycan'ın teklifi üzerine Müsteşar Özden Sanberk'in önerisi ve Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin'in 'olur' yazısıyla görevlendirildiğini belirterek, "Bu atanmadan sonra her ay Meclis'te yaptığım çalışmaları ve gerekli gördüğüm tekliflerimi bir rapor halinde Dışişleri Bakanlığı'na bildirdim" dedi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Demirkol'un derslere girmesi radikal sol gruplar tarafından Azerbaycan darbesine katıldığı gerekçesiyle protesto edildi. Demirkol, Elçibey'in Azerbaycan Meclisi tarafından görevden alınması fikrinin Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan kaynaklandığını iddia etti. Demirkol, 1993'te yılında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Özden Sanberk'in Bakü'ye götürdüğü görüş ve 7-8 maddelik teklifin içindeki konulardan birinin de Elçibey'in görevden alınmasının refaranduma sunulması olduğunu öne sürdü.
Girişimi Çiller ihbar etti
"Büyükelçi Karamanoğlu'na Ankara'dan bir telefon geldi. Başbakan Tansu Çiller, Aliyev'in direkt telefon numarasını istiyordu. Karamanoğlu da Azerbaycan Devlet Başkanlığı Özel Kalemi'ne telefon etti. Direkt telefon numarasını öğrenip Ankara'ya bildirdi. Karamanoğlu'na 'Acaba dün Çiller'le Aliyev'in neler konuştuklarını öğrenebildiniz mi?' diye sordum. 'Evet' dedi. 'Çiller Aliyev'e, Azerbaycan muhalefeti size karşı bir hareket yapacak, haberiniz olsun. Ayrıca büyükelçi size gelip ayrıntılı bilgi verecek' demiş. 'Ben de büyükelçi olarak gidip, kendisine karşı bir hareketin olacağını ve bu sefer daha dikkatli olması gerektiğini, çünkü halkın da bu hareketin arkasında olacağını ifade ettim' dedi. Ben ise, 'Bu işler Türkiye'yi niçin ilgilendiriyor Altan Bey? Bırakın Azerbaycan kendi kaderini kendisi tecrübe kazanarak tayin etsin. İktidarda Aliyev veya bir başkasının olması Türkiye için farketmez ki dedim"
ALİYEV'LE DEMİRKOL İÇİN PAZARLIK
"Demirel araya girmiş ve benim Türkiye'ye getirildikten sonra medyayla hiç konuşturulmayacağım ve Azerbaycan görevlilerinin, olayla ilgili bilgisi olan bir şahit olarak benimle konuşabilecekleri konusunda Aliyev'e güvence verdikten sonra Aliyev, benim gelen uçakla geri dönmeme razı olmuş. 27 Mart günü akşam üzeri Abdulkadir Sezgin konuta geldi ve 'Hazırlan Türkiye'ye gidiyorsun, beş on dakika içinde aşağıya, ofise in' dedi... Uzun bir süre sonra uçağa iki kişi bindi. Uçakta beklemenin nedeni, uçağa benimle binen iki kişinin Aliyev ile yaptığı pazarlıkmış. Uçağa gelen iki kişiden biri MİT Dış İstihbarat Daire Başkanı Yalçın Ertan'dı. İkinci kişi Adalet Bakanlığı'nda bulunduğum sırada tanıdığım ve daha sonra Başbakan Müsteşarı olan Ali Naci Tuncer idi."
MHP'li Dağcı Bakü'de
"16 Mart günü akşamı MHP Kayseri Milletvekili Mustafa Dağcı Azerbaycan'a geldi. Din Müşavirliği'ne gelen Dağcı ile görüştük. Dağcı, genel merkez tarafından 'Bakü'ye git, durumu öğren' diye gönderildiğini söyledi... Azerbaycan'da bir iktidar değişikliği meydana gelebileceğini sezen MHP içindeki bir grup, hareketin başarı ile sonuçlanması ihtimalini dikkate alarak, hiçbir katkıları olmadan sonuca ortak olma düşüncesiyle harekete geçtiler.
Eğer Aliyev'e karşı yapılan hareket başarılı olsaydı, bana sahip çıkılacaktı, bizim gençlerdendir denilecekti. Hareket başarısız olursa, bana hiç sahip çıkılmayacak, beni hiç tanımayacaklar ve sonuçta darbeci deyip uzak duracaklardı. Nitekim sonuncusu oldu."
FERMAN DEMİRKOL KİMDİR?
Iğdır'da doğdu. Azeri kökenli bir aileye mensup. Liseyi Iğdır'da bitirdi. İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra doktora için Almanya'ya gitti. Doktorasını İ.Ü'de tamamladı. İş Müfettişliği ve Ağır Ceza Mahkemesi üyeliği yaptı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışırken 5 yıllığına Bakü'ye gitti. Azerbaycan Milli Meclisi'nde Anayasa Danışmanı olarak görev yaptı. İçişleri Bakan Yardımcısı ve OMON Birlikleri Komutanı Ruşen Cevadov ile birlikte Haydar Aliyev'e karşı darbe girişiminde yer aldığı iddia edildi. Bakü'de Türk Büyükelçiliği Konutu'nda bir süre saklandıktan sonra Türkiye'ye kaçırıldı. '1995 Mart'ında Türkiye'ye kaçırılan Demirkol, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Kürsüsü'nde öğretim üyesi.