Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Bölümünden Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, Alzheimer başlangıcının ortalama 4 yıl ertelenebileceğini ortaya koyan çalışmayı, hastalıkla mücadelede "ezber bozan bir gelişme" olarak niteledi.
Hastaneden yapılan açıklamaya göre, ABD merkezli yürütülen uluslararası bir araştırma, Alzheimer belirtileri göstermemesine rağmen genetik olarak yüksek risk taşıyan bireylerde uygulanan deneysel bir tedavinin, hastalığın başlangıç tarihini geciktirilebildiğini ortaya koydu.
2008 yılından bu yana süren "Dominantly Inherited Alzheimer's Network "(DIAN) adlı araştırmanın sonuçları, hakemli bilimsel dergi "Lancet Neurology" tarafından yayımlandı.
Araştırmada, genetik olarak erken yaşta yüksek Alzheimer geliştirme riski taşıyan 22 kişilik bir gruba, amiloid azaltıcı bir ilaç ortalama 8 yıl boyunca uygulandı. Sonuçlara göre, bu kişilerin Alzheimer belirtileri geliştirme riski önemli ölçüde azaldı. Bulgular, hastalık başlangıcının ortalama 4 yıl ertelenebileceğini gösterdi.
Açıklamada, araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, "Alzheimerı tamamen ortadan kaldırmak şu an için mümkün görünmese de, başlangıcını 4 yıl geciktirebilmek için bilimin elinde artık güçlü bir koz var. Hastalıkla mücadelede ezber bozan bir gelişme yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
Çalışmanın, Alzheimerla mücadelede son yılların en dikkati çekici bilimsel gelişmelerinden birisi olduğuna işaret eden Özkardeş, sınırlı katılımcı sayısına rağmen umut verici sonuçlar sunulduğuna değindi.
Özkardeş, araştırmada kullanılan ilacın, hastalığa neden olan "beta amiloid" adlı yapışkan protein plaklarını beyinden temizlemeyi hedeflediğini aktararak, şunları kaydetti:
HABERİN AYRINTILARI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ