Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2556
EURO
37,4964
IMKB
8.964,000
ALTIN
2.913,330
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AÇIK İÇKİ SATIŞI YASAK DEĞİLMİŞ
AÇIK İÇKİ SATIŞI YASAK DEĞİLMİŞ
 
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, tütün ve alkol üretimini yeniden düzenleyen kanunla, restoran bar ve gece kulüplerinde ‘açık içki’ satışının yasaklanmasının söz konusu olmadığını
 
13.5.2008 - 20:45

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, yürürlüğe yeni girecek 5752 sayılı kanunla, açık içki satışlarının, sadece bu konuda ‘işletme ruhsatı bulunmayan’ mahalle bakkalı ve büfelerde yasaklandığını söyledi.

Onun dışında açık içki satışı için, zaten yetki belgesi bulunan restoran, bar ve gece kulüplerinin; şimdi olduğu gibi, bundan sonra da açık içki satmaya devam edeceğini belirten Çalışkan, yeni düzenlemede bu tür faaliyetler için, işletmelerin ‘TAPDK’dan yetki belgesi alması’ koşulu arandığına dikkati çekti.

Yetki belgesi olmadığı halde, açık içki satışı veya sunumu yapanlar ile içkilerin ambalajlarını bozarak, bölmek suretiyle satanlara; kanun uyarınca “bin ile 10 bin lira” arasında idari para cezası uygulanacağına işaret eden Çalışkan, şöyle devam etti: “Zaten bu madde, (yetkili olmadıkları halde) diye başlıyor. Dolayısıyla düzenleme sadece yetkili olmayanlara ilişkin bir cezai düzenleme niteliğinde. Yani açık içki satışına yetkili değilse, yetkili değilken içkiyi açarak satıyorsa, buna ceza uygulanacak. Türkiye’deki tüm restoran, gece kulübü ve barlar içki servisi yapılan yerler. Bu yerler, zaten bizden izin almak zorunda. Hepsinin de izin belgeleri, ruhsatları var. Bunlarda sorun yok. Bu tür yerler, bundan sonra da istedikleri gibi kadehle içki satabilir. Öyle (bir duble rakı dönemi kapanıyor) gibi bir şey sözkonusu değil. Aynı şekilde bunlar, istedikleri gibi kokteyl yapabilir, bunlarda hiçbir sıkıntı yok. Buradaki kısıtlama; yasak olduğu halde mahallelerde, bakkallarda, büfelerde, hemen arkaya sandalye veya tabure atıp içki servisi yapan kişilere yönelik.”

BAKKALDAN DA TELEFONLA İÇKİ İSTENEBİLİR

TAPDK Başkanı, yeni düzenlemenin ardından, bakkaldan, marketten, büfeden ‘içki ve sigara istenemeyecek’ şeklinde bir değerlendirmede bulunmanın da yanlış olacağını vurguladı.

Buradaki yasağın, daha çok elektronik ticareti kapsadığını ifade eden Çalışkan, bu konuya da şu şekilde açıklama getirdi: “Yeni düzenleme, TAPDK’dan izin almadan, telefon, faks ve diğer elektronik ticaret araçlarını kullanarak, kanuna aykırı şekilde davrananlara yönelik. Kişi telefonla bir satış sistemi kurmuş veya elektronik yoldan e-mail ile satış yapıyor. İşte bu tür yerler; bizden izin almadan, ruhsat almadan, bu yollarla içki ve sigara satışı yapamayacak. Bu tür kuruluşlar, bize gelecekler, ruhsat alacaklar, ondan sonra düzenlemeye uygun olarak satış yapabilecekler. Yoksa, bakkaldan, marketten, büfeden içki ve sigara istenmeyecek gibi bir değerlendirme yanlış. Buralardan sigara da içki de istenebilir. Telefonla da sipariş verilebilir. Yeni düzenleme, onlara ilişkin bir düzenleme değil.”

BALAYI ÇİFTLERİNE İÇKİ İKRAMI

Bu arada yeni kanunla ilgili “sahnedeki sanatçıya şampanya gönderilemeyecek, balayı çiftlerine hediye olarak alkollü içki verilemeyecek” şeklinde değerlendirmelerde bulunulduğunu hatırlatan Çalışkan, bunun da çok yanlış bir tespit olduğunu söyledi.

Kanunda sadece alkollü içkiler ve sigaraların bahislere ve kura çekilişlerine konu edilememesinin öngörüldüğünü kaydeden TAPDK Başkanı, şöyle konuştu: “Örneğin, tombola oynatıp karşılığında sigara ve içki verilemeyecek. Ya da marketlerde müşteriler arasındaki çekilişlerle içki ve sigara dağıtılamayacak. Onun dışında otel, balayı çiftine niye içki ikram edemesin, hediye edemesin? Niye sahnedeki sanatçıya şampanya gönderilemesin? Sanatçıya gönderilen şampanya gönderenin hesabına yazılıyor, oteldeki içki de otelin hesabına yazılıyor, bundan bize ne? Bunlar, hiçbir şekilde dayanağı olmayan iddialar.”

GEREKİRSE MADDELERİ AÇIKÇA YAZARIZ

Çalışkan ayrıca söz konusu kanundaki cezai düzenlemeler ile ilgili, bir yönetmelik taslağı üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Gerek bu taslak gerekse diğer düzenlemelerde sektörün görüşlerin aldıklarını belirten Çalışkan, “Biz bunlara değinmeyi bile düşünmüyorduk ama bu tür haberlerden sonra, gerekirse yönetmelikte bu maddeleri açıkça yazarız” dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KRALİÇE 2. ELİZABETH TÜRKİYE'DE

CHP'NİN 1 MAYIS GENSORU GÜNDEME ALINMADI

"KEŞKE BEŞ, ALTI ÇOCUĞUM OLSAYDI"
»  ÇİN'DE 18 BİN KİŞİ ENKAZ ALTINDA
»  "BAŞBAKAN MI SIKIYÖNETİM KOMUTANI MI ?"
»  AKP'NİN ENİŞTE KIYAKLARINDA DURMAK YOK YOLA DEVAM
»  İNGİLTERE KRALİÇESİ 36 YIL SONRA TÜRKİYE'DE
»  "ERGENEKON CUMHURİYET"NDE ŞOK İDDİA
»  ANAYASA MAHKEMESİ'NDE DİNLEME ŞOKU....
»  AKP MİLLETVEKİLLERİNE SOSYAL GÜVENLİK KİTAPÇIĞI
»  ŞENER'İ KIZDIRAN SORU
»  "DEVLETİN PARASIYLA TV ALMAK VAR MI"
»  ERDOĞAN'DAN MUHALEFETE, 'AB' ÖFKESİ
»  OSMAN DURMUŞ'TAN VATANDAŞA HAYATİ MÜDAHALE
»  HALUK KOÇ'A SUİKAST SÜPHESİ
»  "DÖRT ÇOCUĞUM VAR, KEŞKE BEŞ OLSAYDI"
»  BAHÇELİ: "AKP'NİN KAPATILMASI DÜNYANIN SONU DEĞİL"
»  CHP, KANALTÜRK'ÜN SATIŞI İÇİN NE DEDİ?
»  ARKA KOLTUKTA EMNİYET KEMERİ OLMAYAN ARACA CEZA
»  TUZLA'DA ÖLÜM SÖZLEŞMESİ
»  BAŞBAKAN'A KESKİN NİŞANCI MÜDÜR
»  FENER,BORSA ŞAMPİYONU
»  GENELKURMAY, CHP'Yİ DE FİŞLEMİŞ
»  BAŞBAKAN KORUMALARINA SUÇLAMA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.