Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BABACAN:"ULUSAL PROĞRAM 2010'A KALABİLİR"
BABACAN: ULUSAL PROĞRAM 2010 A KALABİLİR
 
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle Ulusal Program konusunda yaşadıkları randevu sorununun bundan sonraki uyum yasalarına olumsuz yansımayacağını beklediğini söyledi.
 
15.9.2008 - 23:10

Babacan, AB'nin de müzakereleri ağırdan aldığını hissettiklerini söyledi.

Babacan, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin AB üyelik sürecinde "referans belge" haline gelecek olan Ulusal Program'a TBMM açılmadan önce son halini vermek istediklerini belirterek "Umarım iki muhalefet liderinin (randevu konusundaki) bu tavrı bundan sonraki dönem için kötü bir sinyal değildir. Seçime kadar 'TBMM'ye ne gelirse gelsin reddederiz' tavrı içinde olmazlar diye umuyorum. Biliyorsunuz seçim dönemlerinde bazen rasyonelite kayboluyor" dedi.

Ulusal Program'da öngörülen yasal düzenlemelerin TBMM'den hızlı geçirilebilmesini amaçladıklarını ve bu doğrultuda muhalefet partilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini almayı öngördüklerini anlatan Babacan, bu konuda hükümet içinde de görüş ayılıkları bulunduğu şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Bakan Babacan, Ulusal Program'ın hazırlanışında tüm kurum ve kuruluşlardan gelen görüşleri dikkate aldıklarını ve bütün müsteşarların buna onay verdiğini aktararak "Tüm bu yazışmaları Avrupa Birliği Genel Sekreterliğimizde redakte ederek nihai halini verdikten sonra tüm kabineye tekrar dağıttık. Bunda tüm bakanların tek tek yapacakları işlerle ilgili imzası var. Ulusal Program da 2008 ve 2009 yıllarında yoğun düzenlemeler içeriyor. TBMM'nin kapasitesi belli. Bu nedenle Ulusal Program'daki bazı maddelerin 2010'a kaydırılması gündeme gelebilir" dedi.

Babacan, Ulusal Program'ın AB'nin Katılım Ortaklığı Belgesi'ndeki taleplerine cevap olarak hazırlandığını hatırlatarak "AB'nin bu taleplerini yüzde 100 karşılamak zorunda değiliz. Kendi önceliklerimiz var. Zaten Ulusal Program'a bakarsanız bazı konular zaman sütununda tam üyelik perspektifiyle değerlendirilecek diye belirtilmiş. Bunlar şu an için adım atmaya istekli olmadığımız, üyelikle birlikte konuşacağımız konular" diye konuştu.

Ermenistan konusu

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan yönetimini son dönemde Türkiye'nin Dağlık Karabağ konusundaki hassasiyetinin daha fazla farkında olduğunun işaretlerini verdiğini kaydederek bu ülkeyle sorunların Azerbaycan'ın da katılımıyla üçlü ele alınmasının çözümü kolaylaştıracağını söyledi.

Babacan, "Kuşkusuz Gürcistan-Rusya savaşından sonra hem Azeri hem Ermeni tarafında Dağlık Karabağ konusunun bir an önce çözülmesi iradesini görüyoruz. Eğer bu konu çözülürse bizim Ermenistan'la ilişkilerimizi olumlu etkileyecektir" şeklinde konuştu.

Üç ülkenin dışişleri bakanlarının toplanması önerisinin genel kabul görse de henüz somutlaşmadığını anlatan Babacan, bu konuda Azerbaycan'daki seçimlerin ardından "ivme beklediğini" dile getirdi.

Ali Babacan, Ermenistan'dan elektrik alımı konusunu "basından takip ettiğini" aktararak "Sanırım özel bir şirketin girişimi olmuş. Dışişleri Bakanlığı'na resmi bir talep gelmedi" dedi.

Kıbrıs müzakereleri

Bakan Babacan, Kıbrıs'ta fiili müzakerelerin başlasa da Rum lider Dimitris Hristofyas'ın hedef tarih konulmasına taraftar olmadığını anımsatarak "Ben ucu açık sürecin riskli olacağını düşünüyorum. Mevcut atmosfer bozulmadan hızlı ilerleme sağlanmasında fayda görüyorum. Kaçan fırsat yıllarca bir daha ele geçmeyebilir" uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB ile vize kolaylığı konusunda Dışişleri'nin gerekeni yapmadığı konusunda yanlış bir algılama olmaması gerektiğini vurgulayarak "Böyle bir intiba Hariciyemize haksızlık olur. Vize konusunda çekilen sıkıntı herkesin malumu" diye konuştu.

Bakan Babacan, AB'de her dönem başkanlığında Türkiye ile 2 fasıl açılması gibi bir gelenek yerleştirilmeye çalışıldığı izlenimi edindiklerini anlatarak "Sağdan, soldan, aşağıdan, yukarıdan nereden bakarsanız bakın bir ağırdan alma hissediyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Akdeniz Birliği zirvesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye bu yönde talepte bulunmasının ardından Fransa'nın 2 yerine 3 fasılda müzakereleri başlatma arayışına girdiğini belirten Babacan, sonuç vermesi halinde AB'de oluşturulmaya çalışılan 2 fasıl geleneğini yıkacağı için bunu memnuniyetle karşılayacaklarını sözlerine ekledi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERDOĞAN'DAN İSLAMFOBİA ÇAĞRISI

AKP MEDYASINA UYARIMDIR!

86 KARILI İMAM KARILARINI BOŞAMAYINCA GÖZ ALTINA ALINDI
»  ABD'NİN KARADENİZ'DE RUSYA'YA GÖZDAĞI TATBİKATI
»  PKK AKP'Lİ YÖNETİCİYİ KAÇIRDI
»  "AKP İLE İLİŞKİSİ YOK" DEDİ, ADAY OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
»  FBI'DAN ÜNLÜ HACKER'A "ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKELERİNİ SOY"
»  BATAN GEMİNİN MALLARI BUNLAR
»  ERDOĞAN, ÜNİVERSİTE'DE PROTESTO EDİLDİ
»  CHP SPK KONUSUNDA ISRARLI
»  YA ŞEREFİNLE YAŞA YADA ŞEREFLİCE ÖL
»  İHALELER BEYAZ HOLDİNG'E
»  ABD'NİN KARADENİZ'DEN ÇIKMAYA NİYETİ YOK
»  
»  MSB'DEN YARSAV BAŞKANI HAKKINDA ÇÜRÜK İNCELEMESİ
»  ORUÇ TUTAN DA ÖRTÜNEN DE AZALIYORMUŞ!
»  TMO'DA ŞOK İSTİFA
»  "ZAHİT AKMAN'A 639 BİN EORU TESLİM EDİLDİ"
»  YATTARA İLE İLGİLİ ŞOK İDDİA
»  "MHP'YE LAF ATAN ÇARPILIR"
»  ALMAN POLİS MÜDÜRÜNDEN İLGİNÇ AÇIKLAMALAR!
»  DOMATESLERİ İNEKLERE YEDİRDİLER
»  TRAFİK CEZALARI VERGİLER CEPTEN SORGULANABİLECEK
»  BATAN RO RO GEMİSİ İÇİN İNANILMAZ İDDİALAR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.