Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2638
EURO
37,6128
IMKB
9.045,000
ALTIN
2.882,200
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BBC'DEN BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN SÖZLERİNE AÇIKLAMA GECİKMEDEN GELDİ
BBC DEN BAŞBAKAN ERDOĞAN IN SÖZLERİNE AÇIKLAMA GECİKMEDEN GELDİ
 
BBC Dünya Servisi Genel Müdürü Nigel Chapman ve BBC Türkçe Servisi Müdürü Hüseyin Sükan birer açıklama yaptı.
 
14.7.2005 - 20:30
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, BBC ve Reuters'i PKK örgütüyle ilgili haberleri nedeniyle eleştirdi ve terör konusunda çifte standartlı olmakla suçladı.

Başbakan Erdoğan'ın BBC ve Reuters'ı eleştiren sözleri ardından, BBC Dünya Servisi Genel Müdürü Nigel Chapman ve BBC Türkçe Servisi Müdürü Hüseyin Sükan birer açıklama yaptı.

Erdoğan: Kınıyor ve lanetliyorum

Ankara Sanayi Odası'nda bir toplantıda Erdoğan, Londra'da düzenlenen saldırılarda ölenler anısına düzenlenen 2 dakikalık saygı duruşuna katıldı.

Daha sonra yaptığı konuşmada Erdoğan, "İnanıyorum ki terör uluslararası ortak bir mücadelenin verilmesi suretiyle hakkından gelinebilecek bir insanlık dışı olay. Bu konuda bir dayanışma, bir ortak mücadele şart" dedi.

Terörle mücadelede şartlar neyi gerektiriyorsa ona göre yapmak suretiyle bu yola devam etmek durumunda olduklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Aksi takdirde teröre mahkum olmuş, kurban olmuş ki son zamanlarda burada onu da açıklıyorum şimdi, dünyadaki iki önemli televizyon veya medya grubu BBC ve Reuters, her ikisinin Türkiye'deki PKK terör örgütünü bir milis olarak ilan etmesini kınıyorum ve lanetliyorum."dedi.

BBC

Dünya basınının bu konuda objektif bir bakış sergilemesi gerektiğini söyleyen Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer bu anlayış, bu şekilde devam ederse, bunu bilsinler ki bugün Türkiye'yi, bu ülkenin evladını vuran bu terör, yarın onları da vuracaktır ve onları da acıtacaktır" şeklinde konuştu.

BBC'den açıklama

Başbakan Erdoğan'ın sözlerine BBC Dünya Servisi Genel Müdürü Nigel Chapman'dan kurum adına bir açıklama geldi. Chapman'ın açıklaması şöyle:

"Londra'daki bombalı eylemler sonrasında, BBC'nin terörist kelimesini nasıl kullandığı konusunda hem İngiltere basınının, hem de bazı uluslararası gözlemci ve yorumcuların yanlış anlamaları oldu. BBC bu konuya açıklık getirmek istiyor.

Terörist kelimesinin kullanımı BBC'de yasak değildir. Ancak BBC, objektif kalmak amacıyla bu kelimeyi çok dikkatli kullanır. Dinleyici ve izleyicinin olayları anlamasına yardımcı olacak biçimde haber vermeye gayret eder. Habere konu olanların kimliği hakkında dinleyicilerin ve izleyicilerin kendilerinin karar vermesini hedefler.

BBC şiddet olayları ile ilgili haber yaparken kullanacağı dile ilişkin olarak çok dikkatli davranmaya çalışır. Fakat asıl amacımız bütün haberleri doğru, tam ve sorumlu şekilde aktarmaktır.

Bu tür şiddet olaylarını gerçekleştirenlerden söz ederken her olayın özgül koşullarını göz önüne alarak, bombacılar, saldırganlar, silahlı kişiler, adam kaçıranlar, isyancılar, militanlar ve benzeri daha tanımlayıcı kelimeler kullanmayı tercih ederiz.

Bunun, önyargılı dil kullanıp objektifliğimize gölge düşürmeden, dünyanın dört bir yanındaki dinleyici ve izleyicilerimize, kimin, kime ne yaptığını anlamak için gerekli bilgiyi vereceğine inanıyoruz.

BBC'nin Londra bombalamaları ve benzeri olayları aktarışını izleyen hiçkimse, bu tür suçları bütün dehşetiyle yansıttığımızdan kuşku duyamaz. BBC'nin dünyanın dört bir yanında, siyasi, kültürel ve dini olarak çok farklı görüş ve geleneklere sahip dinleyici ve izleyicileri var. Bu durum, BBC'nin omuzlarına uluslararası bir yayıncı olmanın sorumluluğunu da yüklüyor. Dolayısıyla, ne kadar sarsıcı ve korkunç olsa da bütün olayları objektif bir tarzda yansıtmayı hedefliyoruz."

Nigel Chapman, BBC Dünya Servisi Genel Müdürü


BBC Türkçe Servisi'nin Müdürü Hüseyin Sükan da bu tür tanımlamalar kullanırken çok dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Sükan'ın açıklaması şöyle:

"Herhangi bir kişiyi ya da örgütü terörist ya da milis ilan etmek BBC’nin işi değildir. Bu yapılmışsa bence yanlıştır. BBC’nin resmi açıklamasında da söylendiği gibi terörist, milis türünden kelimeleri dikkatli kullanmak gerekir. Biz Türkçe yayınlarda bu tür tanımlamalardan uzak duruyoruz.

24 saat yayın yapan İngilizce Televizyon kanalında Londra’daki bombalarla ilgili haber programlarında birkaç kez terörist sözcüğü geçtiği yolunda şikayetler alındığı anlaşılıyor. Eminim o programların editörleri bu şikayetleri değerlendirecektir.

Milis kelimesi, eğer siyasî bir yüklemi içeriyorsa bu ifadenin kullanımında da çok dikkatli olunmalıdır. Kelimeler, bir dilden bir dile çevrildiğinde ya da değişik toplumlarda farklı anlamlar içerebilir.

Terörist kelimesi BBC yayın kurallarına göre mümkün olduğunca kullanılmasından kaçınılması tavsiye edilen bir kelimedir. BBC’nin bu kuralı bütün dünyada yayın kuruluşları tarafından bilinir örnek alınır ya da tartışılır. BBC’de işe başlayan her muhabir eğitimi sırasında bunu öğrenir.

Örneğin İngiltere’de yıllarca bombalı saldırılar yapan İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA için terörist örgüt ifadesi benimsenmemiştir. Bundan uzak durulmuştur. İrlanda’daki Katolik halkın tepkisini çekmemek için bu yapılmıştır.

BBC Dünya Servisinde 44 dilde dünyanın her köşesine yayın yapılırken bu hassasiyet daha da önemlidir."

Hüseyin Sükan, BBC Türkçe Servisi Müdürü



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İNGİLİZ POLİSİ LONDRA BOMBACILARINDAN BİRİNİN RESMİNİ YAYINLADI

TERÖR-SİVİL HAKLAR İKİLEMİ AGİT GÜNDEMİNDE

ABD'DE MÜSLÜMAN VAİZE ÖMÜR BOYU HAPİS
»  IRAK'TA TÜRKMENLER ENDİŞELİ
»  FRANSA, SHENGEN'İ ASKIYA ALDI
»  EVDEKİ .BULDOG BEBEĞİ ÖLDÜRDÜ
»  IRAK'TA 60 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ!
»  PAKİSTAN'DA TREN KAZASI :120 ÖLÜ
»  IRAK'TA DİRENİŞÇİLER AMERİKALILAR YERİNE 24 ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜ
»  İNGİLTERE BAŞBAKANI BLAİR'DEN MÜSLÜMANLARA ÇAĞRI
»  BEYRUT'TA SUİKAST GİRİŞİMİ
»  EL KAİDE'NİN VURMAK İÇİN GİZLİCE ABD'YE NÜKLEER SİLAH SOKTUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ
»  BOMBALAR BU KEZ İSPANYA'DA PATLADI
»  BENİM TERÖRİSTİM İYİDİR DEVRİ GEÇİYOR PKK'DA KAPSAMA DAHİL EDİLİYOR
»  LONDRA POLİSİ PATLAMALARLA İLGİLİ OLARAK EV BASKINLARINA BAŞLADI.
»  İSRAİL ABD'DEN YARDIM İSTEDİ
»  SRABRENİTSA KATLİAMININ SORUMLULARINI SIRPLAR SAKLIYOR
»  BLAİR:"SONUNA KADAR İZLEYECEĞİZ"
»  58 YAŞINDA DÜNYA'NIN İLK BİYONİK ADAMI OLDU.
»  RUSYA'DA PATLAMA ENAZ 16 ÖLÜ
»  İLHAM ALİYEV MOSKOVA'YA MI KAÇIYOR?
»  ABD SAVUNMA BAKANLIĞI BAĞIŞ YAPILACAK KÖPEK ARIYOR
»  CİNSEL SORU ONA KAFAYI YEDİRECEK
»  SUNDAY TİMES'DEN BLAİR'E ZOR SORU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.