Edinilen bilgiye göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdiği talimatla bölge sınırlamasına gidilmemesini istedi. Özellikle et ithalatı konusunda rotayı Güney Amerika ve Avustralya olarak gösterdiği öğrenildi. Buna göre büyükbaş hayvan için Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay, küçükbaş hayvan için de Yeni Zelanda ve Avustralya araştırılmaya başlandı.
‘Bufalo’ gelebilir endişesi
Öte yandan Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı anlaşmaya göre 19 bin ton parça et, 3 bin ton kesim amaçlı canlı hayvanı gümrüksüz ithal etmek zorunda bulunuyor. Bugüne kadar deli dana hastalığı riski nedeniyle anlaşmaya imza koymasına karşın et ithal etmeyen Türkiye için şimdi bu konunun da gündeme geleceği belirtiliyor.
Ayrıca ithalat için ABD de bir başka olasılık gibi görünüyor. Ancak sektör yetkilileri gelecek ete dünyanın en büyük vahşi büyükbaş hayvanlarından olan ‘bufalo’ etinin karışmasından endişeleniyor. Bu konuda dış ticaretin gelen eti iyi analiz etmesini tavsiye ediyor.
Bir başka sıkıntı da ithalatın sadece Et Balık Kurumu tarafından yapılacak olması. Sektör yetkilileri, “Et Balık Kurumu doğru bir tercih ama uygulama sürecinin içinin doldurulması lazım. Gelen etin nasıl dağıtılacağı konusunda iyi organize olmalı. Burada oluşacak kuyruk pirinç kuyruğuna benzemez” diyor.
Bir başka sıkıntı da gelecek ette spekülatörlerin rolü. Yetkililer Maliyenin ithal mal alındıktan sonra fiyatların dengede tutulması için devrede olması gerektiğini söylüyor.
‘Tedbir dört ayda yansır’
Et Balık Kurumu tarafından dağıtılacak ithal etlerin spekülatörler tarafından alınarak stoklanması ve ileride yine fiyat üzerinde oynama yapılmasından korkuluyor.
Alınacak tedbirlerin perakende et fiyatlarına ne zaman yansıyacağı ise merak konusu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker bu soruyu ‘makul bir sürede olur’ diye yanıtlarken sektör temsilcileri ithalatın fiyatlara dört ayda yansıyacağını tahmin ediyor.
AB’den 19 bin ton et gelebilir
Yetkililer et ithalatıyla birlikte dört ay içinde kıyma fiyatının 10 lira kuşbaşı fiyatının da 12 lira olacağını belirtiyor.
Türkiye, Ortaklık Konseyi kararına göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden belli bir süre içinde 19 bin ton parça et, 3 bin ton kesim amaçlı canlı hayvanı gümrüksüz ithal etmek zorunda bulunuyor.
Ancak Türkiye bugüne kadar deli dana hastalığı riski nedeniyle anlaşmaya imza koymasına karşın et ithal etmedi.
Avrupa Birliği Türkiye’nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek anlaşma gereği ithalata başlamasını isterken ‘devlet garantisi’ ile et ithalinin yapılabileceğini ileri sürdü.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise bugüne kadar karara sıcak bakmadı. Sektör yetkilileri şimdi bu anlaşmanın yeniden gündeme gelebileceğini, Bulgaristan, Macaristan ve Hollanda gibi ülkelerden hayvan ithalatının gerçekleştirilebileceğini ifade ediyor