Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2152
EURO
37,5466
IMKB
9.137,000
ALTIN
2.878,930
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ELEŞTİRİLEN KOMUTAN SORGUYA'DA GİRMİŞ
ELEŞTİRİLEN KOMUTAN SORGUYA DA GİRMİŞ
 
Dağlıca'da, çatışmaya katılan askerlerin tanık sıfatıyla ifadesi alınırken, çatışmadan önce gerekli tedbirleri almadığı ve düğünde olduğu iddia edilen Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik odada hazır bulunmuş
 
17.1.2008 - 09:18

Hakkâri Dağlıca'da 12 askerin şehit düştüğü terör saldırısının ardından açılan dava dosyasından çok sayıda soru işareti çıktı. Olayla ilgili idari soruşturma yürüten heyetin raporunda, olayın meydana geliş nedenleri, "doğrudan" ve "dolaylı" olmak üzere iki biçimde açıklandı.
Doğrudan nedenler, "Askerliğin temeli olan disiplin kurallarına riayet edilmemesi" ve "Askerlik yeminine uyulmaması" olarak açıklandı. Dolaylı nedenler olarak da "Bölük komutanının izinde olması nedeniyle emir - komuta zincirinde zafiyetlerin yaşanması" ve "21 Ekim'de ülke genelinde referandum olması nedeniyle lider personelin buna yönelik görevlendirilmesi" gösterildi. Bölgede teröristlerin varlığının saptanmasına ve sayısı azaltılan birliğin talebine rağmen gerekli emniyeti sağlamamakla ve saldırı sırasında düğünde olmakla suçlanan Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik'in de savcılığın tanıkları sorguladığı sırada sorgu odasında bulunduğu anlaşıldı.

Rapor hazırlandı

Dağlıca baskınında kaçırılan sekiz asker hakkında açılan davanın dosyasında, olaydan sonra üç askeri yetkili tarafından yürütülen idari tahkikat raporunun bir bölümü de yer aldı. Raporda, askerlerin silahlarını bırakmaları ve terk etmelerinin askerlik yeminine aykırı olduğu, terör örgütünün beraberinde götürdüğü Uzman Çavuş Halis Çağan, erler Ramazan Yüce, Mehmet Şenkul, Özhan Şabanoğlu, Fatih Atakul ve Fuat Başoda'nın kendiliğinden teslim oldukları, İlhami Demir ve İrfan Beyaz'ın dikkatsizlikleri sonucu yakalandıkları vurgulandı.
Çağan'ın "istirahat halinde bile silahın bırakılmaması kuralına aykırı hareket ederek havan mevzisinin kuvvetini zayıflattığı ve savunmasını düşürdüğü" kaydedildi. Çağan'ın, taburla iletişimin kesildiği sırada, üs bölgesindeki emir - komutayı üstlenen tek komutan olmasına rağmen suskun kaldığı vurgulandı.

Yüce'nin ifadesi

Raporda, baskının bir numaralı sorumlusu gösterilen ve ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen Yüce'nin arkadaş sohbetlerinde söylediği öne sürülen, "Namaz kılmam, oruç tutmam. Askerden sonra örgüte katılacağım, siz terhise gidemeyeceksiniz. İnşallah köprü patlayacak. Türk bayrağı benim bayrağım değil" ifadeleri de yer aldı.
Savcılığın iddianamesine de yansıyan bu sözler, Yüce'nin ihanet ettiği iddiasına yönelik deliller arasında gösterildi.
Askeri Savcı Hâkim Yarbay Hakan İleri, keşif yapmak için gittiği Dağlıca'da, çatışmaya katılan askerlerin "tanık" sıfatıyla ifadesini aldı. İfade alınırken, Alay Komutanı Metin Yerlikaya ile çatışmadan önce gerekli tedbirleri almadığı iddia edilen Dirik de yazıcılar odasında hazır bulundu. Tanıkların bir bölümü ifadelerini burada verirken, önemli bölümünün silahların tutukluk yapmadığını söylemeleri dikkati çekti.

Komutan Dirik kendini savundu

Tanıkların bir bölümü, ifadelerinde, saldırıdan iki gün önce teröristlerin ağır silahlar taşıyan dokuz katırla bölgeye geldiğinin gözlendiğini anlattı. Tanıklar, bölüğün sayısı azaltıldığından, durumdan tabur komutanlığının da haberdar edildiğini, ancak önlem alınmadığını söyledi.
İfadesinde, teröristlerin görüldüğünü doğrulayan ancak önlem alınmadığı iddiasını yalanlayan Yarbay Dirik, "9 - 10 katırlık görüntülere topçu atışı yapılmıştır. Yeni grupların bölgemize girdiği tespit edilmiş, bir eyleme yönelik emareler elde edilmiştir. Birlik hazırlık düzeyi artırılmıştır. Üç defa alarm tatbikatı yapılmıştır" dedi.
Saldırısı sırasında gerekli emirleri verdiğini belirten Dirik, saldırı riskine rağmen bölgede rütbeli sayısının az oluşunu şöyle açıkladı:
"Olay sırasında bölük komutanının bulunmamasının nedeni, üç bölük komutanından birinin izinde olması, diğerinin ertesi günkü konvoyla izne gidecek olması, kalan bir bölük komutanının da aynı gün icra edilecek yol emniyet görevini sevk ve idare edecek olması ve birkaç gün sonra yapılacak olan operasyonun komutanı olarak görevlendirilmesidir."
Dirik, olaydan sorumlu tuttuğu Yüce'nin vatan ve birliğine açıkça ihanet ettiğini de savundu.

Çavuş, 'Komutan düğündeydi' dedi

Saldırıda yaralanan askerlerden olan ve Dirik'in beyanının aksine saldırı sırasında düğünde olduğunu iddia eden Çavuş Ufuk Çelik şunları söyledi: "Bölüğün mevcudu 250 kişiydi. Tabur komutanının emriyle mevcut 80'e kadar düştü. Bunlardan 26'sı 10 gün saldırı bölgesinde kalmak zorunda kaldı. Bölüğün 10 kişisi de inşaat işlerinde çalışıyordu. Saldırıdan bir gün önce dokuz silahlı katır ve dört PKK'lı gördük.
Çağdaş Üsteğmen bu nedenle askerlerle toplantı yaptı. Bölük mevcudunun yetersiz olduğunu, mevcut personel ile tepeyi nasıl kontrole alabileceğimizi sordu hepimize. Son 10 günlük göreve gelirken, her askerin üzerinde bulunan el bombaları tabur komutanının emriyle savunma el bombalarıyla değiştirilmek üzere toplanmıştı.
Bölgeye el bombasız gitmiştik. Sadece mevzilerde 30 kadar bomba vardı. 18.00 sıralarında iki terörist ve dört katır gördüm. Çağdaş üsteğmen durumu tabura iletti, ama, komutan köyde düğünde olduğundan üsteğmenime emir gelmedi. Üsteğmen bunun üzerine uyumamızı söyledi. Bizi savaşa gönderen devletimizin, silah arkadaşlarımızdan emin olmamızı sağlayacak tedbir alması gerektiğini düşünüyorum."
MİLLİYET


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MAĞARA HASTANE YERLE BİR EDİLDİ.

DTP : "TÜRKİYE'Yİ PARÇALAYALIM"

DEMİREL'İN DOKTORUNDAN AKP'LİLERE SAĞLIK RECETESİ
»  GÜL'DEN TERÖR İTİRAFI
»  HAŞİM KILIÇ: 'YENİ ANAYASA SIKINTI YARATIR'
»  YENİ ANAYASA'DA YÜCE DİVAN RÖTUŞU
»  DİYANET''TRANSSEKSÜELLER TÜRBAN TAKABİLİR''
»  BAHÇELİ'DEN 'BÜYÜK ÇATI' PROJESİ
»  ''BAŞÖRTÜSÜNÜ TEK CÜMLE İLE ÇÖZEBİLİRİZ''
»  PROF. CENGİZ YALÇIN, "TORYUM ABARTILIYOR"
»  ERDOĞAN'DAN MERKEL VE SARKOZKY'E "YEMEYİZ"
»  VAKIFLAR KANUNU KABUL EDİLDİ..
»   DAĞLICA OLAYI TELSİZ KAYITLARI SİLİNMİŞ
»  AVUKATLARA ÖĞRETMENLİK YOLUNU AÇMA TEKLİFİ
»  ALEVİ'LERDEN AKP'YE KARŞI MİTİNG
»  AHMET TÜRK'TEN OLAY YARATACAK AÇIKLAMALAR
»  ERDOĞAN YİNE ÇOK KIZACAK
»  THY UÇAKLARINA BİR HALLER OLDU
»  İSPANYOL BASINI KORUMA KAVGASINI Tİ'YE ALDI
»  CEMİL İPEKÇİ, TÜRBANA DOLANDI
»  DAĞLICA'DA YAYIN YASAĞINA UYMAYANLAR MERCEK ALTINDA
»  POLİS TELSİZ'İNDE KORKUTAN BOMBALI ARAÇ ANONSU
»  "BİZ AŞİRETİZ BİZE KİMSE DOKUNAMAZ"
»  TÜRBAN POLEMİĞİ İPEKÇİ'YE PAHALIYA PATLADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.