Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2024
EURO
38,1234
IMKB
9.666,000
ALTIN
2.898,060
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ERDOĞAN'DAN AB'YE "YOLU SULANDIRMAYIN"
ERDOĞAN DAN AB YE  YOLU SULANDIRMAYIN
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da temaslarda bulunan AB heyetine akşam yemeği verdi. Yemekli toplantıda konuşan Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik yolunun sulandırılmamasını istedi.
 
10.4.2008 - 23:40
Erdoğan, "Türkiye'nin AB üyeliği dünyaya bir hoşgörü mesajı verecek ve kültürel farklılıkların ortak değerler temelinde bir arada yaşayabileceğini açıkça ortaya koyacaktır" dedi.
 
Başbakan Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso onuruna Başbakanlık Resmi Konutu'nda akşam yemeği verdi.
 
Erdoğan yemekte yaptığı konuşmaya, Barroso başkanlığındaki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.
 
Bu ziyaretin Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha ileri noktalara taşınmasına katkı sağlamasını umduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin katılım müzakerelerine başladığı tarih olan 3 Ekim 2005 tarihinin özel bir önem taşıdığını, bu tarihte 1959 yılında başlayan Türkiye-AB ilişkilerinin farklı bir boyuta geçtiğini, somut bir hal aldığını söyledi.
 
Türkiye'nin AB üyeliğinin geniş bir kitle tarafından desteklendiğini ve Türk halkının bütünü tarafından da yakından izlendiğini kaydeden Erdoğan, Türk halkının yüzlerce yıldır iç içe yaşadığı iş biriliği ve iletişim içinde olduğu Avrupa'nın çağdaş standartlarına kavuşma noktasında haklı bir sabırsızlık içinde olduğunu belirtti.
 
"Bu nedenledir ki yıllardır gecikmiş reformları gerçekleştirmek noktasında her kesim çalışmalarımıza samimi bir şekilde destek veriyor" diyen Erdoğan, sadece 5.5 yıl içerisinde gerçekleştirilen reformların, yapılan düzenlemelerin, atılan adımların bu konudaki kararlılığın da somut göstergesi olduğunu ifade etti.
 
Başbakan Erdoğan, küreselleşmenin sunduğu fırsatların yanında sorunların işbirliğini de zorunlu hale getirdiğini vurguladı.
 
AB'nin; Lizbon Stratejisi olarak ortaya koyduğu, "2010 yılına kadar Avrupa Birliği'ni bilgi toplumuna dayalı dünyanın en rekabetçi ekonomisi haline getirme" hedefini hatırlatan Erdoğan, bu iddialı hedefin iddialı ve geniş bir vizyon gerektirdiğini belirtti.
 
"Türkiye genç nüfus, Avrupa ise yaşlanıyor"
 
Türkiye'nin bu vizyona sahip Avrupa Birliği'nin doğal bir parçası olmak durumunda olduğunu söyleyen Erdoğan, "Dikkat ediniz bir tarafta genç ve dinamik bir nüfusa, güçlü ekonomik potansiyele sahip bir Türkiye, diğer tarafta ise yaşlanan bir nüfusa ve durağan bir ekonomiye sahip Avrupa Birliği var" dedi.
 
"Türkiye ve AB'nin bu özellikleri birbirini tamamlar niteliktedir" diyen Erdoğan, Türkiye'nin katılımı ile ortaya çıkacak olan sinerjinin, AB'nin Lizbon Stratejisi kapsamındaki hedefini gerçekleştirmesini kolaylaştıracağını söyledi.
 
Başbakan Erdoğan, "Avrupa'nın da yoğun biçimde yaşadığı ve küresel barışı doğrudan etkileyen bazı gelişmeler konusunda da yine Türkiye'nin de katkıları olacaktır. Bunların başında da artan hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığı geliyor. Hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığı ile mücadelede güçbirliği yapmamız hayati önem taşıyor" diye konuştu.
 
Türkiye'nin AB üyeliğinin dünyaya hoşgörü mesajı vereceğini ifade eden Erdoğan, kültürel farklılıkların ortak değerler temelinde bir arada yaşayabileceğini de göstereceğini söyledi.
 
Türkiye'nin önceden belirlenmiş objektif kriterleri yerine getirmesi halinde AB üyeliğinin gerçekleşmesini "küresel etkileri olabilecek stratejik bir proje" olarak nitelendiren Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin katılım sürecinin adil, öngörülebilir ve sürdürülebilir bir zeminde tutulmasının önemine işaret etti.
 
Başbakan Erdoğan, bunun tek yolunun tam üyelik perspektifinin sulandırılmadan sürdürülmesi olduğunu söyledi.
 
"Bu noktada özellikle bazı üye ülkelerin Türkiye'nin üyeliğinin stratejik önemini anlaması ve bu doğrultuda hareket etmesi, sürecin selameti açısından gereklidir" diyen Erdoğan, bu çerçevede komisyonun Barroso başkanlığında oynadığı yapıcı rolü artırarak sürdüreceğine olan inancını dile getirdi.
 
Barroso reformların önemine dikkat çekti

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, Türkiye ile katılım müzakerelerinde çok önemli ilerlemeler kaydedeceklerine inandığını söyleyerek, bu süreçteki ilerlemenin, büyük ölçüde Türkiye'de kaydedilen ilerleme ve reformlara bağlı olduğunu vurguladı.
 
Türkiye'nin AB ile katılım müzakerelerine başlamasının ardından ilk kez bir AB Komisyonu Başkanı'nın Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatan Barroso, "Ben buraya dostluk, güven ve teşvik edici mesajlarımla geldim" dedi.
 
Barroso, ortak hedeflerinin, tıpkı diğer üye devletlerin durumunda olduğu gibi, Türkiye'nin de AB'ye eşit hak ve sorumluluklarla tam üye olması olduğunu söyleyerek, AB Komisyonu'nda üye devletlerin kendilerine oy birliği ile verdiği yetki çerçevesinde müzakere sürecini takip ettiklerini kaydetti.
 
Türkiye ile katılım müzakerelerinin başlatılması ve sürdürülmesi kararının tüm üye devletlerce oy birliği ile alındığına işaret eden Barroso, "Ben sizinle katılım müzakerelerinde katedilen ilerleme konusunda görüş alışverişinde bulunmaktan büyük memnuniyet duydum" diye konuştu.
 
Barroso, "Son bir buçuk yıl içinde özellikle çok önemli bir takım sektörler, politika alanlarıyla ilgili görüşmelerimize başladık. Bunlar sanayi politikası, istatistik, mali kontrol, sağlığın korunması ve Trans-Avrupa ağları konusunda. Ben bu dönem ve bir sonraki dönemde de katılım müzakerelerinde çok önemli ilerlemeler kaydedeceğimize inanıyorum" dedi.
 
"Türkiye'de önemli gelişmeler yaşanıyor"
 
Ziyaretinin Türkiye'de önemli siyasi gelişmelerin yaşandığı bir zamana denk geldiğine dikkat çeken Barroso, "Ama ben inanıyorum ki bu siyasi tartışmadan Türkiye daha yükselen bir yapı ile çıkacaktır. Bu çerçevede ben bu sürecin siyasi diyalog yoluyla uzlaşmaya dayalı şekilde sürdürülmesinin önemini vurgulamak istiyorum" diye konuştu.
 
Barroso, Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde, ikili ilişkileri ilgilendiren pek çok konuda görüş alışverişinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de ifade etti.
 
Aralarındaki bu ilişkilerin daha da ileri gideceğine ve uzun zamandan beri zaten mevcut olan dostluklarının daha da güçleneceğine inandığını belirten Barroso, kendisi ve heyetine gösterilen harika misafirperverlikten dolayı teşekkürlerini sundu.
 
Barroso, "Ziyaretim bundan daha güzel başlayamazdı. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşme şansına sahip oldum. TBMM'de Genel Kurul'a hitap etme şansım oldu. Yemek boyunca da bu önceden başlatmış olduğumuz görüşmelere devam edebiliriz. Sizin deyiminizle, (tatlı yiyelim, tatlı konuşalım)" dedi.
 
AB Komisyonu Başkanı Barroso, sözlerini Türkçe "şerefinize" diyerek tamamladı.
 
Eşli olarak düzenlenen yemeğe Dışişleri Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Ali Babacan, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, AB Genel
Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp ile ilgili yetkililer katıldı.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ASKER'İN PKK'YA FENERBAHÇE BASKINI: 11 TERÖRİST ÖLÜ

DTP'Lİ AHMET TÜRK'ÜN BAROSSO'DAN GARİP İSTEĞİ

"ERGENEKON SORUŞTURMASI TİYATRO"
»  BAYKAL, BARROSSO'DAN HESAP SORMADI
»  "AB'DEN LAİKLİK VE TÜRBAN KONUSUNDA TAVIR BEKLEMEYİN"
»  AB'NİN LAİKLİK VE TÜRBAN KONUSUNDA TAVIR BEKLEMEYİN"
»  OLLİ REHN'DEN SARI LACİVERT KRAVAT!
»  LEYLA ZANA'YA 2 YIL HAPİS
»  İŞTE O KIZ KONUŞTU
»  BARROSSO, MECLİS'TE VEKİLLERE DEMOKRASİ TARİFİ YAPTI
»  TOKİ İHALELERİ AKP'NİN MÜTEAHHİTLERİNE
»  "BAKAN'A ARAÇ HEDİYE EDİLMEZ, ALLAH'TAN KORKUN"
»  ERDOĞAN, POLİSLERE HİTAP EDERKEN NE DEMEK İSTEDİ?
»  'BİZE NİYE SELAM VERMİYORSUN' TARTIŞMASI
»  YOU TUBE, GEOCİTİES DERKEN GOOLE DE KAPATILDI!
»  ANKARA'NIN AMBLEMİNDE ESKİYE DÖNÜŞ
»  MİLLETVEKİLİ'NDEN DOKUNULMAZLIK SAVUNMASI
»  FLAŞ..FLAŞ.. PKK'YA CHELSEA-FENER MAÇI BASKINI
»  PKK VE DHKP-C ABD'NİN TERÖR LİSTESİNDE
»  PKK, TEFECİLİĞE SOYUNDU
»  LEYLA ZANA'YA 2 YIL HAPİS CEZASI
»  TELEFONDA ŞOK DARBE GÖRÜŞMELERİ
»  "BAKAN ŞİMŞEK CIA'NIN YEMİNLİ TERCÜMANIYDI"
»  BAHÇELİ İLE AB ARASINDA İLK TEMAS
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.