Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
HÜKÜMET'TEN CARGILL'E ŞEKER KOTASI KIYAĞI
HÜKÜMET TEN CARGILL E ŞEKER KOTASI KIYAĞI
 
Bu ülkenin çiftçisini inim inletenler, halkı yabancının eline baktıranlar ABD'şirketi CARGILL'e bir ayrıca böyle kıyak çektiler
 
28.4.2008 - 00:15

Şeker-İş Sendikası, ABD'li Cargill'in Nişasta Bazlı Şeker kotasının hükümet tarafından artırılmasını iptal için Danıştay'da yeniden dava açtı.
  
  ABD'li Cargill şirketine özel yasal düzenlemelerle tartışma yaratan AKP hükümeti, Danıştay’ın önceki iptal kararlarına karşın  bu yıl yine Cargill için şeker kotası artırımına gitti. Bakanlar Kurulu, Cargill’in ürettiği nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasını yüzde 35 artırınca, Türkiye, nişasta şekerindce Avrupa rekoru kırdı. Avrupa Birliği’nde kişi başına 1 kilo NBŞ düşerken, Türkiye’de Cargill sayesinde bu miktar 5 kiloya çıktı.

Şeker İş Sendikası adına Danıştay 13. Dairesi’nde 25 Nisan Cuma günü dava açan avukat Gökhan Candoğan, 2007-2008 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından ayrılan kotanın yüzde 35 oranında artırılmasına dair işlemlerin iptali ile dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasını istedi.

BAKANLAR KURULU KARARI İLE ARTIRIM

25 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında, 2007-2008 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından ayrılan kota, yüzde 35 arttırıldı.

Şeker İş Sendikası'nın dava dilekçesinde, 2005-2006 dönemi için yapılan kota artırımının yargı kararı ile durdurulduğu hatırlatılıyor.

Dilekçede, tamamıyla ülke kaynakları ile üretilen pancardan şeker üretim kotasının, üretim kapasitesinin sadece yüzde 69’unu karşılayacak düzeyde olmasına karşılık; toplam 765 kişinin istihdam edildiği, beş firmanın faaliyet gösterdiği ve bu beş firmadan da en büyük payı Cargill’in aldığı NBŞ üreticilerini korumaya dönük kota artırımı yapıldığı belirtildi.

KAR ORANI YÜZDE 300’ÜN ALTINA DÜŞMÜYOR

Şeker-İş, tüm dünyada devletler koruma politikalarıyla şeker kotasını belirlerken, Türkiye’nin, pancar sektörünü ABD'li Cargill'e teslim ettiğini savunuyor. Sendika dilekçesinde, "Yabancı ülkelerde NBŞ kotaları Türkiye kadar yüksek değil. Son iki yılda yüzde 2’nin üstüne çıkan AB NBŞ kotası, ortalamada yüzde 4.6’ya tekabül etmektedir. Buna rağmen ülkemizdeki satış fiyatı diğer ülkelerin iki katı civarında olduğundan kar oranları yüzde 300’ün altına düşmeyen NBŞ üreticilerinin bu rant hırsı, Türkiye’yi yıllardır adeta bir NBŞ cennetine çevirmektedir” denildi.

TÜRKİYE’NİN NBŞ ÜRETİMİ 15 AB ÜLKESİNE EŞİT

AB'nin 25 üyesi baz alındığında, 455 milyon nüfuslu birlikte toplam NBŞ üretimi 500 bin ton civarında. Buna karşın sadece 70 milyon nüfusa sahip Türkiye’nin NBŞ üretim miktarının 351 bin ton. Şeker-İş dilekçesi, “Türkiye’de kişi başına 5 kilo NBŞ düşerken, 27 üyeli AB’de kişi başına düşen NBŞ miktarı 1 kilo civarındadır” diyor.

KOTANIN YÜZDE 60’I CARGILL’İN

Türkiye NBŞ kotasının yüzde 60’ı ABD'li Cargill'e verildi. Şeker-İş dilekçesinde “Piyasada tekel ortamı yaratan bu durumla ilgili devlet kurumları da seyirci kalmaktadır” denildi.

Danıştay 13. Dairesi ile Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun daha önceki kota artırım kararıyla ilgili iptal kararlarına rağmen hükümet NBŞ kotalarını artırıyor. Daha önceki yargı kararlarının uygulamaya da konulmadığı kaydedilen dilekçede, “Nitekim, 2006 yılı ve 2007 yılı kotasına ilişkin yargı kararlarına rağmen, kota fiilen yüzde 50 artırılmış oran üzerinden kullandırılmıştır” denildi. (ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SAKARYA'DA GERGİN GECE, ALPERENLER, DTP'NİN EĞLENCE GECESİNİ BASTI

DİYARBAKIR'DA YAĞMUR DUASI'NA 10 BİN KİŞİ KATILDI

PERİNÇEK'TEN MEKTUP VAR
»  CHP'DEN ILIMLI İSLAMA HAYIR
»  CHP'DE İSYANCILAR TASFİYE OLDU
»  ŞEHİT BİNBAŞI VE ŞEHİT ER TOPRAĞA VERİLDİ
»  GALATASARAY: 1 FENERBAHÇE: 0
»  SIKMABAŞLA BAŞ ÖRTÜSÜNÜ KARIŞTIRAN DIŞİŞLERİ BAKANI
»  TÜRMEN'DEN PARTİ KAPATMAYA AİHM BAKIŞI
»  "SEN ONLARI KÜLAHIMA ANLAT" BAŞBAKAN
»  SAAT 19'00'DA TÜRKİYE'DE HAYAT DURACAK
»  İŞTE O KIZIN EMNİYETTEKİ ŞOK İFADELERİ
»  ESKİ AKP'LİLER ALTERNATİF ARAYIŞINDA
»  "DAVA SÜRERKEN DEĞİŞİKLİK HUKUKA AYKIRIDIR"
»  "BENLE DEĞİL GİDİN ERDOĞANLA UĞRAŞIN"
»  BİNGÖL'DE ÇATIŞMA, 2 ŞEHİT
»  TERÖRİST BAŞINDAN YENİ İFTİRA
»  GIDA KRİZİNDE SOROS PARMAĞI
»  TÜRKEŞ İÇİN ŞOK İDDİA
»  CHPKURUL KURULTAYINDA 2. GÜN
»  "PİRİNÇ YOK BULGUR ,BULGUR BİTERSE. MAKARNA YERİZ"
»  CİNER:"1,5 MİLYAR DOLAR'I YERİN ALTINA GÖMDÜK"
»  KAHRAMAN KÖPEK, KÖŞK'E TRANSFER OLDU
»  SABAH'IN YAZI DİZİSİ BAŞLAMADAN TEKZİP YEDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.