Dünya genelindeki merkez bankaları, üçüncü çeyrekte son 40 yılın en yüksek seviyesinde altın alımı gerçekleştirdi.Eylül ayında fiyatlarda yaşanan düşüş, merkez bankalarının rezervlerini çeşitlendirme açısından altına yönelmelerine neden oldu.Daha önce hesaplanandan daha fazla altın alınması, bazı işlemciler tarafından şaşkınlıkla karşılanmasına neden oldu. Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, merkez bankaları ellerindeki altın rezervlerini artırmak için büyük hamle gerçekleştirdi.
Ancak gizlilik kuralları gereği, merkez bankalarının ne kadar altın aldıklarına yönelik detay verilmedi.
20 YIL BOYUNCA SATTILAR
Merkez Bankaları, 20 yıl boyunca altın sattıktan sonra, geçen yıldan itibaren değerli madenin net alıcısı konumuna geçti.Bu atılım, altının onsunun 2000 dolar sınırına gelmesine yardımcı olurken, altın son on yılda yüzde 600 oranında değerlendi. Bu yıl ise, gelişmekte olan ülkelerinin ellerindeki döviz rezervlerini artırma kararı almasından sonra 40 yıl boyunca görülmemiş seviyede bu değerli madenden satın aldılar.Temmuz-Eylül arasında, toplamda alınan 148.4 ton altın alımının 2002’den bu yana görülen en yüksek rakam olduğuna da dikkat çekildi.
Bu rekordan önce, merkez bankaları en son 1988’de, 180 ton altın almıştı.
Dünya Altın Konseyi Başkanı Marcus Grubb, “Altın alımlarının farklı birçok ülkeden geldiğine inanıyoruz” dedi.
Grubb ek olarak, alımların büyük kısmının altının onsunun 1,900’lü seviyelerden, 1,534’e kadar gerilediği Eylül ayında gerçekleştiğinin de altını çizdi.(hürriyet)