Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2973
EURO
37,5023
IMKB
8.619,000
ALTIN
3.026,120
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KREDİ KARTI BORCUMUZU ÖDEYEMİYORUZ!
KREDİ KARTI BORCUMUZU ÖDEYEMİYORUZ!
 
Tüketici Hakları Derneği tarafından gerçekleştirilen ve banka uygulamalarını kapsayan anket çalışmasına göre, tüketicilerin yüzde 26,1'i kredi kartı borcunun tamamını ödeyemediğini belirtirken, ankete katılanların yüzde 79,9'u ise kredi kartı sözleşlemelerini okumadığını ifade ediyor.
 
2.4.2012 - 00:31

Tüketici Hakları Derneği (THD) tarafından Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle yapılan banka uygulamaları hakkındaki bir anket gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen ankete göre, ankete katılan tüketicilerin sadece yüzde 26,1'i kredi kartı borcunu ödeyebilirken, yüzde 55,8'i ise kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarını bilmiyor. Ankete katılanların yüzde 79,9'u ise kredi kartı sözleşmesini okumadığını belirtirken, ankete katılan tüketicilerden yüzde 74,9'üne göre ise kredi kartı, harcamalarda artışa yol açıyor. Katılımcıların ankete verdiği cevaplara göre bankaların sadece yüzde 55,2'si kart limitlerinin artışı için tüketicinin onayını alıyor.

Ankete katılanların eğitim düzeyi dikkate alındığında ise, yüzde 65,6'sı yüksek okul ve üzeri, yüzde 26,3'ü lise, yüzde 8,1'i ortaokul ve altı olarak kayıtlara geçti. Katılanların mesleklere göre dağılım ise; yüzde 6,1 çalışmayan, yüzde 46,7 ücretli, yüzde 10,6 serbest, yüzde 36,6 emekli şeklinde gerçekleşirken, ankete katılanların aylık kazancı 0-1000 TL olanlar yüzde 26; 1001-2500 TL olanlar yüzde 57,3; 2501 TL ve üzeri olanlar yüzde 16,7 şeklinde dağılım gösterdi.

Anketin bankaların hesap işletimlerine ilişkin tüketici algısının ölçüldüğü ikinci bölümünde ise katılımcıların yüzde 95,8'i bankaların işlem ücretlerini fazla bulduklarını, yüzde 90,4'ü hesap kullanım ücretlerini doğru bulmadıklarını belirtiyorlar. Katılımcıların yüzde 64,7'sinin bankanın kestiği işlem ücretlerinin farkında olamadığını, yüzde 87,1'inin hesap açma sözleşmesini okumadığını, yüzde 63,4'ünün bu sözleşmeye müdahale hakkı olduğuna inanmadığını belirtiyor.

YÜZDE 69'U BANKASINA KIZIP BANKAYI DEĞİŞTİRİYOR

Anketin önemli göstergelerinden biri de bankalarının uygulamalarına kızıp bankasını değiştiren katılımcılara ilişkin sonuç oluşturuyor. Anket katılımcılarının yüzde 69,8'i en az bir defa bankasına kızıp bankasını değiştirdiğini belirtiyor. Bu bölümün diğer sonuçlarına göre bankaların yüzde 87,5 gibi çok büyük bir kısmı ise bankacılık işlemleri hakkında alacağı ücretleri önceden tüketicilere bildirmiyor. Ankete göre bankalar açısından sorunlu olan konulardan birisini de maaş hesabı olan müşterilere ek ödeme yapılması konusu oluşturuyor. Bu amaçla sorulan soruya katılımcıların yüzde 80,9'u bankalarının kendilerine yıllık bir ödeme yapmadığını belirtiyor.

Anketin üçüncü bölümünde tüketicilerin banka kredileri hakkındaki görüş ve algıları sorgulanıyor. Burada katılımcıların yüzde 61,2'si bankalara halen kredi borcu olduğunu, yüzde 53,9'u kredi bitmeden yeni kredi kullanma ihtiyacı olduğunu, yüzde 76,6'sı kredi ödemelerinin geçimlerinde zorluk oluşturduğunu ifade ediyor.

Ankete katılanların yüzde 77,4'ünün "Kredi kullanırken talep edilen ilave ücretler size açıkça bildirildi mi?" sorusuna cevabı 'hayır' olurken, tüketicilerin yüzde 77,4'ü kredi kullanırken sözleşmeyi okumadığını belirtiyor. Bu bölümün en çarpıcı yanıtını ise "Kredi kullanımı bankalara bakışınızda olumsuz bir değişiklik yaptı mı?" sorusunu, katılımcıların yüzde 68,8'inin 'evet' olarak yanıtlamış olmaları oluşturuyor. Ankete katılan tüketicilerin yüzde 63,6'sı krediyi kendi hesabının bulunduğu bankadan kullanmayı tercih ediyor.

Tüketici Hakları Derneği ise anket sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, tüm bu sonuçların, Türkiye'de bankacılık sektöründe tüketiciler açısından tam bir vahşi kapitalizm örneği yaşandığının önemli bir yansımasını oluşturduğunu belirtiyor. Derneğin açıklamasında bankalar tüketicilere karşı, daha saydam, duyarlı ve tüketici haklarına saygılı olmaya davet edilirken, ayrıca başta hükümet ve BBDK olmak üzere yetkiler bu alanda gerekli düzenleme ve denetimleri yapmaları konusunda göreve çağırılıyor.

Açıklamada, tüketicilerin ise tercihlerini tüketici hakları konusunda duyarlı olan bankalardan yana kullanma ve hakları konusunda daha bilinçli olmaları konusunda uyarıldI



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAKAN, OKKALI ZAMLARI BÖYLE SAVUNDU!

SGK'DAN AVUÇ İÇİ TARAMA 1 TEMMUZ'DA!

DOĞALGAZ 'A BÜYÜK ZAM!
»  SÖZLEŞMELİYE KADRO MÜJDESİ
»  İRAN PETROLÜNE ALTERNATİF: LİBYA!
»  BDDK'DAN TÜKETİCİLERE UYARI!
»  MEMURA ZAM'DA FLAŞ GELİŞME
»  KAĞIT RECETE KALKIYOR!
»  EN FAZLA LPG'Lİ ARAÇ TÜRKİYE'DE
»  MEMURA, 18 AYRI TEMEL MAAŞ GELİYOR!
»  BENZİN'E BİR ZAM DAHA!
»  ALTIN FİYATLARI İNECEK Mİ ÇIKACAK MI?
»  GÖZÜ, VATANDAŞIN ALTININDA!
»  MERKEZ'DEN ALTIN VURUŞ!
»  MERKEZ BANKASI FAİZE DOKUNMADI
»  KULLANILMAYAN KREDİ KARTINA HACİZ ŞOKU!
»  AÇLIK SINIRI BİN TL'YE DAYANDI!
»  MEMUR MAAŞ ARTIŞINA SON NOKTA!
»  TRABZON'A 10 MİLYAR USD GETİRECEK PROJE
»  ÇEYREK ALTIN 153 TL OLDU!
»  AKARYAKITTA KAÇAK PATLAMASI!
»  TÜRKİYE'DE 51,4 MİLYON KREDİ KARTI VAR!
»  YERLİ MOTOR ÜRETENE BEDAVA ARSA
»  "GELECEK AYLAR TÜRKİYE İÇİN ÇOK KRİTİK"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.